🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкрепата на каузи и цели държави с криптовалути бурно расте

Допреди месец над 54 млн. долара бяха събрани чрез инициативата "Помощ за Украйна"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Kриптовалутите и NFTs предлагат много възможности за развитие на благотворителни организации.
  • Даряването на криптовалута може да елиминира данъка върху капиталовата печалба и дори да намали данъците.
  • Колко са криптодаренията през последната година и какви са техните недостатъци.

През май 2021 г. един от създателите на Ethereum - Виталик Бутерин, дари 1.2 милиарда долара в криптовалута на India Covid Relief Fund. В една транзакция блокчейн предприемачът прехвърли 50 трилиона SHIB токена на фонда за борба с последствията от ковид, който пък е дело на индийския технологичен предприемач Сaндийп Нaйвал. Той е по-известен като съосновател и главен оперативен директор на Polygon, протокол, който агрегира мащабируеми решения на Ethereum в блокчейн. По-рано през април Бутерин дари около 600 000 долара в Ethereum токени на фонда.

В разгара на войната в Украйна пък са дарени десетки милиони долари под формата на криптовалути в помощ на страната. Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров обяви наскоро в Twitter, че криптосредства на стойност над 54 милиона щатски долара, събрани чрез инициативата "Помощ за Украйна", изцяло криптодарителска инициатива от хора по целия свят, са били изразходвани за купуване на бронежилетки, лекарства, нощни мерници и дори превозни средства за украинската армия.

Това са само част от примерите за бурно развиващия се сегмент на криптодаренията в цял свят. 2021 г. не беше само годината на институционализирането на крипто и нови рекорди за всички времена (но и рекорден срив) - тя се оказа и най-голямата година досега за криптофилантропията.

По данни от проучване на The Giving Block обемът на криптодаренията на платформата е нараснал до 69.6 млн. долара през 2021 г. в сравнение с 4.2 млн. долара през 2020 г. Обемът на криптодаренията се е увеличил с 1558%, или близо 16 пъти през същия период. Средните криптодарения също отбелязаха увеличение с 236% - от 3109 долра през 2020 г. до 10 445 долара през 2021 г.

Оказва се, че криптовалутите и NFT предлагат много възможности за развитие на благотворителни организации и събирането на средства. Използвайки криптовалута, е възможно да се проследяват средствата чрез блокчейн, което означава, че дарителите ще могат да видят в детайли как благотворителната институция е изразходвала техните дарения. Това дава възможност да се направи ясна връзка между дарението и благотворителната дейност, която то финансира, което би могло да подобри ангажираността на дарителите, а и да мотивира все повече хора да участват.

Според проучване, проведено от Fidelity Charitable, тези, които инвестират в криптовалути, също биха били по-склонни да даряват на организации с нестопанска цел. Повечето от най-големите благотворителни организации в света - включително Червения кръст и United Way - приемат криптовалута. Една от тях е и UNICEF, която през 2019 г. създаде своя CryptoFund за приемане на дарения в криптовалута. От 2018 г. GiveCrypto.org работи за намаляване на бедността чрез директни дарения на криптовалута от общността. Основател на платформата е главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг.

За 2022-2023 г. експертите прогнозират огромно увеличение на криптофилантропията. Например платформата The Giving Block, която насочва дарения в криптовалута към организации с нестопанска цел, очаква тази година да набере дарения на стойност 1 милиард долара.

The Giving Block е най-популярното решение за крипто дарения, което предоставя платформа на нестопански и благотворителни организации за набиране на средства с биткойн и други криптовалути, намиране от криптодарители, незабавно получаване на събраните средства, както и ставане на част от мрежа от медийни криптопартньори в подкрепа на техните мисии. На тяхната платформа thegivingblock.com можете лесно да намерите своята кауза и да получите документ за вашето дарение с крипто.

Какви са ползите от даряването

Последното нещо, което носи дарителството, е финансова печалба - дори напротив, с него човек се разделя с част от това, което притежава. Когато обаче се подкрепя кауза, проект или живот, положителните емоционални ефекти за този, който дарява, са много по-големи. Освен това, в чисто либертариански план, който донякъде дава и идеологическата основа за децентрализираните финанси - система без държава, регулатори, контрол и т.н., дарението се приема като отговора на липсата на данъци например.

В чисто финансов план дарението може да донесе данъчни облекчение, без значение дали е във фиатни пари или в крипто. Българското законодателство също дава такава възможност. С до 65% може да се намали данъчната основа за направени дарения, ако са изпълнени определени условия.

Какви са недостатъците?

Има конкретни проблеми около прозрачността, нестабилността и въздействието върху околната среда от производството на криптовалути или NFT. За криптовалута регистърът на транзакциите често показва само онлайн профила на потребителя, така че хората могат да скрият истинската си самоличност, ако желаят. Разбира се, благотворителните институции са свикнали да обработват дарения от анонимни източници. Липсата на прозрачност обаче означава, че криптовалутите могат да се използват за прикриване на незаконни дейности.

Благотворителните организации трябва да могат да отчитат откъде идват даренията и да покажат, че са предприели разумна надлежна проверка на своите дарения, за да гарантират, че не се използват за пране на пари или за прехвърляне на пари към престъпни предприятия. Криптовалутите правят постигането на тези две неща по-трудно.

Криптовалутите могат да бъдат изключително нестабилни, защото има ограничено предлагане, липса на централизирана банкова система и възможност държавите да въведат закони, които засягат тяхната стойност. Миналата година стойността на биткойн се колебаеше значително след репресиите от страна на Китай срещу добива и търговията с криптовалута в страната. Тази променливост означава, че стойността на дарението може да се промени значително, потенциално за една нощ, което води до трудни решения дали да се приеме дарението в криптовалута, или да се поиска то да бъде конвертирано.

Десетки NFT проекти обещават част от приходите на продажбите си за благотворителни цели, за да дадат още една причина да бъде купен продуктът им. Друг е въпросът колко от тях спазват обещанията си.

Все още няма коментари
Нов коментар