🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС ще опита да проследява криптотранзакциите, за да предотврати прането на пари

В Брюксел бяха договорени първи стъпки в регулацията на криптовалутите

Първият пакет от мерки, насочени към регулирането на криптосектора, вече е факт. Сега трябва да бъде одобрен от националните правителства.
Първият пакет от мерки, насочени към регулирането на криптосектора, вече е факт. Сега трябва да бъде одобрен от националните правителства.
Първият пакет от мерки, насочени към регулирането на криптосектора, вече е факт. Сега трябва да бъде одобрен от националните правителства.    ©  Unsplash
Първият пакет от мерки, насочени към регулирането на криптосектора, вече е факт. Сега трябва да бъде одобрен от националните правителства.    ©  Unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Европейският съюз прие правила, с които цели да ограничи потоците от криптовалути към нелегални дейности.
  • Според законопроект фирмите, които предлагат криптоуслуги, ще трябва да изискват информация от клиентите си като самоличност и адрес.
  • Правилата няма да засегнат P2P трансферите на децентрализирани борси.

Представителите на ЕС се споразумяха в края на миналата седмица по законопроект, според който трансферите на криптоактиви като биткойни и други видове токени ще трябва да бъдат проследявани с цел да се ограничи прането на пари и финансирането на криминални дейности. "Твърде дълго време криптоактивите бяха под радара на нашите правоприлагащи органи", заяви пред Европейския парламент в сряда Асита Канко, заместник-председател на европейските консерватори, като посочи, че част от потоците отиват към "терористи".

"Днес направихме голяма стъпка за справяне с тези проблеми. Ще бъде много по-трудно да се злоупотребява с криптоактиви и невинните търговци, а инвеститори ще бъдат по-добре защитени", допълни Канко. Приетият законопроект ще бъде част от вече съществуващата рамка в ЕС, наречена "закон за пътуване" (travel rule). Според "правилото за пътуване" финансовите институции трябва да събират данни и да пазят самоличността на лицата, които използват техните услуги.

"Проследимост от първото изпратено евро"

Настоящото споразумение разширява така нареченото правило за пътуване, за да обхване трансфери в криптоактиви. Законът ще изисква всяка транзакция да съдържа информация, която ясно да показва от кого и накъде отиват трансферите. Доставчиците на услуги за криптоактиви ще бъдат задължени да предоставят тази информация на компетентните органи, ако се проведе разследване за пране на пари и финансиране на тероризма. Новите правила трябва да бъдат одобрени и от националните законодателства, за да влязат в сила.

Преди да предоставят криптоактивите на крайния потребител, фирмите ще трябва да проверят, че източникът на актива не е обект на ограничителни мерки или санкции и няма рискове от пране на пари или финансиране на тероризъм. Законодателите се споразумяха и за създаването на публичен регистър, който ще съдържа несъответстващи и неконтролирани доставчици на криптоуслуги, на които ще им бъде забранено да извършват търговия в рамките на ЕС. Новият регистър ще бъде част от новия пакет от мерки, свързан с пазарите на криптоактиви (Markets in Crypto Assets или MiCA), който в момента се обсъжда.

Как засяга обикновения потребител

Правилата също ще обхващат транзакции от така наречените нехоствани портфейли (адрес на портфейл с криптоактиви, който се съхранява от частен потребител), когато те взаимодействат с хоствани портфейли, управлявани от регулиран доставчик на криптоуслуги, каквито са борсите. В случай че клиент изпрати или получи повече от 1000 евро към или от собствения си нехостван портфейл, фирмата ще трябва да провери дали нехостваният портфейл е действително притежаван или контролиран от този клиент.

Някои от най-големите криптоплатформи вече са наложили собствени KYC (know your custmomer, или знай клиентите си в директен превод) процедури, при които изискват личните данни на потребителите си още при регистрация. Тоест до известна степен фирмите вече отговарят на част от изискванията, но може да се наложи в бъдеше да събират още повече информация, което може да доведе до известни проблеми с любителите на децентрализираната природа на криптовалутите.

Криминалните криптопотоци и регулацията

Оправдан ли е ходът на ЕС? Според различни източници размерът на транзакциите, свързани с криминална дейност, варира. Chainalysis, фирма за блокчейн анализи, обяви през 2021 г., че криминалните потоци в криптосектора са достигнали "рекордните 14 млрд. долара" спрямо 7.8 млрд. година по-рано. Според японската организация обаче делът на съмнителните криптотранзакции е сравнително малък, 0.15% от целия обем на криптотранзакции за 2021 г. (15.8 трлн. долара)

Според международно проучване от 2019 г. делът и размерът на нелегалните криптотрансфери са много по-големи. "Приблизително една четвърт от всички потребители (26%) и близо половината от биткойн транзакциите (46%) са свързани с незаконна дейност", пишат икономисти в доклад на име Sex, drugs and bitcoin. Според проучването приблизително една пета от общата стойност на транзакциите в долари и приблизително половината от биткойните в миналото са били свързани с незаконна дейност, което се равнява на около 27 милиона участници на пазара с незаконен оборот около 76 млрд. годишно (в цени на биткойн преди върха от 60 хил. долара).

Анализаторите са на мнение, че криптото няма да реагира положително на регулациите. Независимо от това най-вероятно натискът на регулаторите в сектора ще се увеличи. В проучване от края на 2021 г. американски професори споделят, че криптовалутите ще трябва да попаднат под някаква рамка, ако искат волатилността да намалее и да има някакви гаранции за инвеститорите. Според Гари Гортън, професор по мениджмънт от "Йейл", опциите са две: централните банки и финансови институции да поемат контрол над издаването и контролирането на дигиталните монети или такси върху всяка транзакция от криптовалути към фиатни пари.

От началото на годината криптовалутите са под напрежение, като пазарната капитализация на сектора се понижи с над 1.4 трлн. за 6 месеца. Най-популярната монета - биткойн, загуби 40% от стойността си само през юни и вече се търгува на цена под 20 хил. долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-@
    Иван Арнаудов

    "В случай че клиент изпрати или получи повече от 1000 евро към или от собствения си нехостван портфейл, фирмата ще трябва да провери дали нехостваният портфейл е действително притежаван или контролиран от този клиент."

    И как ще се определя дали "действително" собственият портфейл е притежание на своя собственик, сал Господ знае. Тоя врящ казан за иновации, в който се е превърнал ЕС, е на път да съсипе поредното технологично развитие.

    Вместо да предложат на бизнеса лесно и еднозначно тълкувание, че криптовалутата е именно валута, а не стока, и да намерят начин да го разтоварят от задължението да калкулира капиталова печалба или загуба всеки път като мине през конверсия към фиатна валута или обратно, ЕС ефективно ще блокира възможността да обменяте суми, с които трудно ще можете да си купите перална машина с вградена сушилня среден клас.

    Под лустрото на "западната цивилизация", ЕС усилено се превръща в същото бостанско плашило от изток, което било наш противник, защото не споделяло европейските "либерални ценности". А отвътре се случва съвсем същото — някакви от никого неизбрани анонимни чиновници решават a priori дали всичките граждани на ЕС сме терористи или перем пари.

    #шеповърна

    Нередност?
Нов коментар