🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След еуфорията: Bitcoin и Ethereum са подложени на нови разпродажби

Надеждите за ръст около The Merge се изпариха и двете най-големи валути губят 6%

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Еуфорията около актуализацията на втората по големина блокчейн мрежа - Ethereum, изглежда вече се е изпарила. А това се отразява в цените на криптовалутите. Уикендът се оказа тежък за тях, а сривът им продължава и днес. Двете най-големи монети Bitcoin и Ethereum се понижават с по около 6% днес и вече са съответни под 19 хил. и 1300 долара.

През миналата седмица Ethereum приключи сливането на своята мрежа - известно като Merge, а очакванията това да се случи наливаха оптимизъм за цената на криптовалутата в месеците преди това. Оказва се обаче, че това е било временно и в момента пазарът показва нервност, която по-скоро е породена от негативните икономически новини, които оказват натиск върху всички рискови активи.

През миналата седмица инфлацията в САЩ се оказа по-висока от очакваното, а за да я овладее (поне до колкото може) през тази седмица Федералният резерв трябва да повиши лихвите с поне 75 базисни точни. Подобни действия ще направят и други големи централни банки. По данни на Bloomberg около 90 централни банки са повишили лихвите от началото на годината, а половината от тях са го направили еднократно с по 75 б.п.

Всичко това засилва опасенията от рецесия в големите икономики, нещо за което икономисти и финансисти вече нямат съмнение.

Още нещо, което помрачи настроенията на крипто ентусиастите беше доклад от финансовото министерство на САЩ, публикуван в петък. От него стана ясно, че администрацията на президента Джо Байдън не е направила почти нищо за очертаване на рамка, която да даде основни насоки за регулация на криптовалутите и институциите на този пазар.

Все още няма коментари
Нов коментар