🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Експерти: Потенциалът на биткойн изобщо не е изчерпан, а предстои да се разгърне

Криптовалутата е защитник от инфлация и сътресения, а България е с потенциал да привлича крипто разработчици, смятат участниците в "Крипто Революция"

Общността на "Крипто Революция" се разви през последните години около YouTube канала на Пламен Андонов (третият от ляво надясно)
Общността на "Крипто Революция" се разви през последните години около YouTube канала на Пламен Андонов (третият от ляво надясно)
Общността на "Крипто Революция" се разви през последните години около YouTube канала на Пламен Андонов (третият от ляво надясно)
Общността на "Крипто Революция" се разви през последните години около YouTube канала на Пламен Андонов (третият от ляво надясно)
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Продължителните глобални икономически проблеми, спадовете на традиционните финансови пазари и глобалната инфлация правят ролята на Bitcoin, като инвестиционна застраховка все по-голяма. Въпреки, че през последните месеци той се провали в представата за защитник от инфлацията, биткойн евангелистите смятат, че перспективите пред него да се развива са големи. И въпреки критиките, които търпи заради високата му енергоемкост. В същото време България има потенциала да привлича хора, които притежават биткойни или искат да развиват проекти, базирани на блокчейн технологиите.

Това бяха част от посланията, които направиха учaстниците в конференцията "Крипто Революция", която се проведе в края на миналата седмица в София. На нея присъстваха местни и чуждестранни лектори и участници, а това което ги обединяваше е силната им вяра в бъдещето и смисъла точно на биткойн, а не например на Ethereum. Или както каза по време на събитието финансовият журналист и модератор от Виена Николаус Жилич: "Истинските биткойн максималисти са напълно различна група от останалите крипто хора. Те мислят и действат различно. Те изграждат социална мрежа върху паричната такава."

Биткойн като застраховка срещу инфлация

"Смятам, че с течение на времето ролята на биткойн ще се развива още повече. В момента неговата роля, като защитник срещу инфлацията се поставя под въпрос и се прави сравнение със златото. Да златото е хедж срещу паричното нарастване на цените, но общото му предлагане е неизвестно, докато при биткойн то е 100% ясно - 21 милиона биткойна.", коментира бившият мениджър на хедж фондове Грег Фос, а сега биткойн стратег.

"В златото има защита. Но според мен биткойнът е много по-добър. Има математика и код. Той е защитен от децентрализиран протокол. Не се бъркаш с математиката.", каза още той.

Феновете на най-голямата криптовалута посочиха и неговата лесна и безплатна употреба на фона на традиционните методи за трансфер на средства. "Биткойн има мрежов ефект върху хората, които се разраства все по-бързо. Изпращането на криптовалутата до някого e по-евтина транзакция от всичко останало. За да изпратите идентична сума до Visa например, имате 2.5 до 3.5% такса. За да я изпратите до банка, трябва да платите такса за банковия превод. С биткойн можете да правите неограничени транзакции, във всяка част на света само за няколко сатошита. Това е технология, която се поставя в ръцете на всички и не може да бъде спряна, защото приемането й вече е започнало. Това е промяна, по-голяма от интернет.", каза и Джеф Бут, който е предприемач и автор на книгата "The Price of Tomorrow".

Има няколко критики към биткойн, включително, че системата за копаене е изключително гладна за енергия. Криптовалутата също често се свързва с престъпността, като критиците я посочват като идеален начин за извършване на транзакции в сивия сектор. В действителност парите в брой са осигурявали тази функция от векове, а биткойните всъщност могат да бъдат инструмент за правоприлагане, заради историята на транзакциите, записана на блокчейна. "Използвайки биткойн стигаме до място, където хората са по-етични, когато взаимодействат помежду си, това е просто споразумение върху фиксиран набор от правила", каза Кнут Сванхолм, автор на книгата "Всичко разделено на 21 милиона".

Енергийни проблеми в Европа

Дигиталният актив често е критикуван, че използва твърде много енергия или не използва ефективно ток за добива си, дори че направо е климатична/енергийна катастрофа. Още повече поради факта, че Европа преживява енергийна криза, която се изостри от нахлуването на Русия в Украйна. Затова и ЕС иска да промени света на криптовалутите с по-екологични практики и биткойнът е първи на опашката, след като блокчейн на етериум доброволно се промени от доказателство за работа към доказателство за залог.

Когато цената на биткойн достигна исторически връх от $67 000 в края на 2021 г., лидерите бяха по-фокусирани върху излизането от пандемията, отколкото върху ограничаването на въглеродния отпечатък на криптосектора. Светът се промени. Най-популярната криптовалута вероятно ще попадне в графа за класифициране на цифровите валути според тяхната енергийна ефективност, която Европейският съюз планира да очертае и въведе до 2025 г., коментираха участници в конференцията.

В много дългосрочен план, ако биткойнът е изключително успешен и се превърне в системно важен актив и платежна система, използвана от над един милиард души при 10-20x на текущата пазарна капитализация, той отново ще бъде едва няколко десети от процент от глобалното потребление на енергия. От друга страна, ако е неуспешен и не расте много като адопшън от настоящите нива, потреблението на енергия ще стагнира и ще се свие, тъй като при последващи халвинги, количеството биткойн с което се награждават майнърите ще намалява значително.

Българският биткойн магнит

Още преди време блокчейн и крипто предприемачи неофициално са коментира в разговори с "Капитал", че на България се гледа като потенциален хъб за развитие на децентрализирани технологии. Една от причините за това бяха информациите за онези митични 213 519 биткойна, които са задържани преди години от ГДБОП. Информация, която разследване на "Капитал" показа, че е неточна. Въпреки всичко съществуването им регулярно се повдига от криптоентусиасти и специализирани медии.

С тях или без тях обаче представители на сектора смятат, че България има потенциал да привлича блокчейн и биткойн разработчици и компании. "България може да се позиционира като държава приветстваща хора, притежаващи биткойн и да спечели изключително много от това. Не става въпрос да сме следващия Ел Салвадор, но може да има разумни мерки, закони и стимули за предприемачи, които да привличат хората мислещи дългосрочно.", коментира Георги Манолов, мениджър бизнес развитие в Nexo.

Засега обаче на биткойн в страната се гледа по-скоро като на спекулативен актив. "Не случайно, колкото и брутално да звучи, към биткойн се обръщат едни от най-бедните региони. За съжаление знаем, че България, на територията на Европейския съюз е може би най-бедната държава. Mного хора смятат, че това е тип бърза печалба. Във момента големите корпорации, инвестират за диверсификация между половин и един процент от своите активи във биткойн", коментира и Давид Бонев, който е съосновател на криптоборсата Bonex.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ju avatar :-|
    ju
    • - 3
    • + 1

    КАПИТАЛ, стига се излагахте те рекламирате крипто (СКАМ)

    Нередност?
Нов коментар