🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заради огромните разходи за ток Ethereum излиза от мините и става зелен

Втората по големина криптовалута ще използва друг тип блокчейн, с което ще намали въглеродния отпечатък на системата с над 99%

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Втората най-голяма криптовалута в света с капитализация за 220 млрд. долара ще се промени изцяло през тази година.
  • Фондацията зад криптовалутата ще приложи друг тип блокчейн технология, с което ще намали въглеродния й отпечатък с над 99%.
  • В резултат криптовалутата вече няма да може да се добива, но ще предлага възможност за пасивен доход на инвеститорите си.

Етериум е доказателство, че криптовалутите не са перфектни. Инвеститорите в тях най-вероятно са забелязали, че през последните няколко месеца в някои криптоборси се забелязват два етера: ETH (или ETH1) и ETH2. Цените и на двете валути са идентични, но те всъщност са различни монети. Засега.

Ethereum 2.0, или ETH2, е нова версия на блокчейна на етериум, която е съвсем различен механизъм за верифициране на транзакциите в мрежата. Моделът, който проектът използва този път, е proof-of-stake. При него транзакциите се верифицират от притежателите на монетите.Той се различава от proof-of-work, който оригиналният етериум, както и биткойн използват - транзакциите се верифицират от копачите, които, добивайки криптовалута, всъщност изчисляват сложни математически уравнения, които съставят блоковете от транзакции с криптовалутата в мрежата.

Ethereum 2.0 стартира успоредно с етериум още през април тази година, като към настоящия момент все още се извършват бета-тестове, като според Ethereum Foundation по-късно тази година двете мрежи ще се слеят в една. Това означава, че стейкинг механизмът на Ethereum 2.0 ще замени изцяло proof-of-work модела.

За сливане между Ethereum Mainnet, основния блокчейн, и Beacon Chain, новата система, се говори поне от 2017 г., но в момента то вече е в доста напреднал стадий - етериум стартира тестове за сливане на двете блокчейн мрежи на 30 май. "След дълги години работа, в опит да имплементираме proof-of-work в Ethereum, сега навлизаме в последния етап на тестване: внедряване на testnet!", обявиха от организацията на сайта си.

Точна дата за финализиране не е обявена, но според разработчиците това се очаква да се случи по-късно през тази година, най-вероятно през третото тримесечие. На 3 юни, петък, ще има и специална презентация с въпроси и отговори за предстоящото сливане.

Все по-скъпо и енергоемко

Процесът на копаене изисква все по-голяма изчислителна мощ за проверка на транзакциите с етер, преди те да бъдат записани в публичния блокчейн. Това повишава и количество нужна електроенергия (ток за компютри и видеокарти), което е сред основните причини за промяната.

Добивът на биткойн например в момента консумира около 204 тераватчаса електроенергия на година, което е повече консумация на енергия от някои развити страни като Швеция и Дания. Използвайки същия модел, блокчейнът на етериум също консумира огромно количество енергия. Очакванията обаче са че след преминаването към proof-of-stake модел въглеродният отпечатък ще намалее с до 99.95%. В момента например високите цени за ток (макар за битови потребители поне в България те да не са се повишили) в комбинация със срива на криптовалутите правят копаенето им неизгодно. Често приходите от него отиват основно за покритие на сметките за ток, а като се сложи и разходът за оборудване, сметката става на червено.

Ефектът за инвеститорите и миньорите след сливането

Етериум е втората по големина криптовалута след биткойн (bitcoin) с капитализация от почти 220 млрд. долара към 2 юни, като и тя пострада от силния криптоспад през последните месеци. За инвеститорите в етериум след преминаването към новата система няма да има голяма промяна, или поне една причина за объркване по-малко - ще остане само една монета с името етер.

За копачите на крипто обаче най-вероятно ще се промени всичко. Добиването на етериум с копачки вече ще бъде невъзможно, като последният етер ще бъде изкопан тази година. Стейкингът е процесът, който ще замени копаенето като проверка на транзакциите с Ethereum, след като сливането приключи.

Стейкингът (или на български залагането) ще изисква потребителите да заключат определено количество криптовалута, за да участват в процеса на проверка на транзакциите в мрежата. При proof-of-stake модела алгоритъм избира кой валидатор може да добави следващия блок към блокчейн въз основа на това колко криптовалута е заложил валидаторът.

Инвеститорите трябва да заложат най-малко 32 етера, за да станат валидатори в мрежата на Ethereum. В момента в системата има повече от 300 хил. Ethereum валидатори. Колкото повече ETH залага всеки валидатор, толкова по-вероятно е валидаторът да произвежда блокове. Всеки път, когато валидатор верифицира блокове, валидаторът печели заплащане под формата на етериум за валидирането на транзакциите.

Понастоящем доходността от стейкинг в Beacon Chain на Ethereum е между 4% и 5% на година. При цена на етериум около 1800 долара за монета минималното изискване от 32 етериума се равнява на повече от 50 хил. долара, което означава, че стейкингът за средностатистическия инвеститор може да се окаже твърде скъпо начинание.

Но индивидуалните инвеститори също така могат да се присъединят към стейкинг пулове, където инвеститори в етериум обединяват своите активи и след това поделят печалбата. Повечето големи криптоборси също предоставят стейкинг услуги за инвеститорите, които не желаят или не могат да отделят 32 етирума, тъй като стейкингът заключва средствата за определен период от време.

Все още няма коментари
Нов коментар