Борсата FTX изпадна в несъстоятелност и отново удари криптопазарите

Една от най-големите платформи за търговия с виртуални валути поиска защита от фалит в САЩ

Дупката в балансите на борсата е около 8 млрд. долара
Дупката в балансите на борсата е около 8 млрд. долара
Дупката в балансите на борсата е около 8 млрд. долара    ©  Shutterstock
Дупката в балансите на борсата е около 8 млрд. долара    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптоборсата FTX подаде документи за защита от фалит по Глава 11 в САЩ, а нейният създател и изпълнителен директор Сам Банкман-Фрайд напуска, съобщи Financial Times. Искането идва само няколко дни след като се разбра за ликвидните проблеми на доскоро третата по големина платформа за търговия, което доведе до един от най-големите сривове на пазара на виртуални валути през тази седмица. Платформата не е успяла да отговори на исканията за теглене на средства от нейни клиенти. Преди няколко дни неофициално стана ясно, че в нея има дефицит от 8 млрд. долара. Имаше и вариант тя да бъде спасена от Binance, но конкурентната й борса се отказа след бърз преглед на финансовите отчети на FTX.

Искането за защита от фалит е подадено във федерален съд на Делауеър и засяга американските операции на FTX, маркетмейкъра й Alameda Research, както и още 130 дъщерни компании. Под защитата на Глава 11 компаниите ще могат да продължат да работят, след като изработят план за дейността си и преструктуриране на задълженията, без да станат обект на принудително събиране. През юли подобни искания подадоха базираната в Ню Йорк платформа за търговия с криптовалути Voyager Digital Holdings и нейният канадски филиал (спасени от самите FTX), както и Celsius.

FTX е регистрирана на Бахамите частна компания с външни инвеститори, като последният рунд финансиране я беше оценил на 32 млрд. долара. Сред фондовете акционери са SoftBank, Temasek, LightSpeed Ventures, Tiger Global, Sequoia Capital, BlackRock както и други. По-рано в петък бахамските власти замразиха активите на FTX, от сайта не могат да се теглят средства, не се препоръчва и депозирането им.

След новината за несъстоятелността цените на криптовалутите отново поеха надолу. Биткойн падна с почти 6% при новината за фалита, достигайки дъно от 16 500 долара, подобен е спадът и при Ether.

Сривът на FTX поставя въпроси и за бъдещето на две криптобанки, които бяха спасени от нея преди едва няколко месеца - BlockFi и Voyager, които бяха ударени заради колапса на Terra. Докато Voyager беше в буквален фалит, BlockFi успя да се спаси с финансова помощ от FTX.

Компанията позволява тегленето на кредити с обезпечение върху крипто, както и изплаща лихви върху депозити отново в криптовалути, т.е. нерегулирана банкова дейност, която минава под радара на регулаторите заради криптоелемента. BlockFi вече обяви, че спира тегленията от платформата си, докато няма яснота какво ще се случи с FTX. Според изявлението на компанията тя е разбрала какво се случва с FTX от Twitter.

Проблемите на FTX ще имат сериозни последици за криптоиндустрията - първo идва кризата на доверието. Сам Банкман-Фрайд беше смятан за един от най-сериозните представители в сектора, с висок имидж, на който мнозина се доверяваха. Крахът на борсата, която засега ще продължи да работи обаче, може да уплаши много дребни инвеститори, коментират от Bloomberg. На ниво регулации най-вероятно ще има ответни действия от страна на институциите, които ще затегнат режима на издаване на лицензи и операциите на борсите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    umv16206834451053261 avatar :-|
    Peter Tomov
    • + 2

    Нищо плюс нищо не може да прави нещо. Един от големите инвеститори тук в Щатите Уорън Бъфет винаги е казвал, че не вярва на крипто валутите, защото зад тях не стои нищо. В основата им са заложени някакви алгоритми, които почти на никого не са ясни. FTX се оценява на над 30 милиарда долара. Сега висчки се питат, дали няма запаленият фитил да взриви цялата криптоплатформа?

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Ми то.. Митуу движението има по-добри бизнес резултатност отколкото криптото...
    Само дебили вярват на пари, еквивалент на драконите в тв сериалите..

    Нередност?
Нов коментар