FTX дължи над 3 млрд. долара на 50 кредитора

Общите задължения на фалиралата криптоборса са за над 10 млрд. долара

TX е в дело по обявяване на защита от фалит по Глава 11 в САЩ
TX е в дело по обявяване на защита от фалит по Глава 11 в САЩ
TX е в дело по обявяване на защита от фалит по Глава 11 в САЩ    ©  Shutterstock
TX е в дело по обявяване на защита от фалит по Глава 11 в САЩ    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • FTX дължи на най-големия си кредитор 226 милиона долара, а на първите 50 общо около 3.1 млрд. долара.
  • Хакерът, ударил борсата, вече е започнал да конвертира откраднатото за стотици милиони долари.
  • Директорите без изпълнителни функции, наети след колапса на криптоборсата, получават по 50 000 долара на месец.

Милиардният фалит на криптоборсата FTX остави близо 1 милион кредитори, включително и много дребни потребители, без достъп до средствата им. Сега списък с тях разкрива, че най-големият единичен иск е за 226 млн. долара, а вторият е за 203 млн. Имената им не са обявени, но най-големите 50 са с вземания за приблизително 3.1 млрд. долара, става ясно в документите по делото. Общите задължения най-вероятно са за над 10 млрд. долара.

Ясно е, че сред тях има институционални инвеститори, хедж фондове и големи финансови групи. "Загубих парите на моите инвеститори, след като те ми се довериха да управлявам риска и наистина съжалявам за това", казва в tweet, цитиран от Financial Times, Травис Клинг, основател на хедж фонда, Ikigai Asset Management. Голяма част от активите му са блокирани във FTX. "Публично съм ги подкрепял много пъти. Сгреших", добавя Клинг.

Crypto Fund Research изчислява, че между 100 и 150 хедж фонда, или около 25-40% от специализраните фондове, имат директни инвестиции през FTX Group или нейния токен FTT.

FTX е в дело по обявяване на защита от фалит по Глава 11 в САЩ и новото й ръководство ще се опита да продаде или реорганизира бизнеса й, за да се разплати със своите кредитори. "Въз основа на нашето проучване през изминалата седмица сме щастливи да заявим, че много регулирани и лицензирани филиали на FTX във и извън САЩ са с платежоспособни баланси и отговорно управление", казва в документите по делото, предоставени в неделя, новият изпълнителен директор Джон Рей III.

От FTX са ангажирали адвокатските кантори Sullivan & Cromwell, както и Landis Rath & Cobb по делото за несъстоятелност. Sullivan & Cromwell са известни с работата си по банкрута на Eastman Kodak и Nortel Networks. Фирмата е ангажирана и като съветник на FTX при придобиването на активите на Voyager Digital, която обяви фалит по-рано тази година. Интересно е, че малко след фалита на FTX Voyager Digital премахнаха от сайта си материали, които го свързват с компанията на Сам Банкман-Фрийд.

Документите по делото за несъстоятелност, подадени през уикенда в съда на окръг Делауеър, преди първото изслушване във вторник, хвърлят повече светлина върху самата процедура. Джон Рей, опитният експерт от фалита на Enron, привлечен да подреди останките от рухналата криптоборса FTX, таксува 1300 долара на час за работата си, показват новите съдебни документи, подадени в неделя. В момента той и екипът му, които взимат по 975 долара на час, се стремят да осигурят плащанията на висшия мениджмънт и звената по преструктуриране. От документите става ясно, че директори, които не са служители, но са наети да работят по преструктурирането, получават 50 000 долара на месец плюс разходи.

Хакерът вече обменя откраднатото крипто от FTX

Рухването на FTX беше съпътстванo и с хакване на борсата за 600 млн. долара. От публичния блокчейн на откраднатите криптовалути става ясно, че хакерът е започнал да обменя етер на стойност милиони долари в Ren Bitcoin (renBTC), токен, който представлява биткойн в други блокчейни.

Хакерът е прехвърлил над 5000 ether в нов портфейл, показват блокчейн данни. След това допълнителни 35 000 етера бяха преместени в този портфейл чрез три отделни транзакции, а отделно на това се конвертират и допълнителни 15 000 ETH на стойност 16 милиона долара в Bitcoin.

Голяма част от средствата, откраднати от FTX, бяха конвертирани в етер през последната седмица, което направи експлоататора един от най-големите притежатели на токена. Използването на renBTC може да изненада някои в криптопространството: През 2021 г. Alameda Research, която също е сред проблемните компании от групата на FTX, обяви, че екипът за разработка на Ren се "присъединява" към Alameda и ще работи върху разширяване на използването на Ren.

- Chainalysis (@chainalysis) November 20, 2022

Анализът във веригата на новия портфейл показва, че експлоататорът впоследствие е започнал да конвертира етер в renBTC, използвайки децентрализирания обменен агрегатор 1inch. Първата от тези транзакции е 4000 етера да бъдат преобразувани в опакован биткойн (wBTC), друг представителен биткойн токен, и след това в renBTC.

Според проучване на фирмата за анализ на блокчейн EllipТic, Ren протоколът е бил използван и преди за пране на откраднати средства в размер на най-малко 540 милиона - тъй като може да осигури поверителност на потребителите, според доклади на фирмата.

Все още няма коментари
Нов коментар