🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да изберем криптоборса

Такси, брой валути и всичко, което трябва да се има предвид при подбор на платформа за търговия

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През пролетта на 2021 година публичното предлагане на акции на Coinbase на Nasdaq предизвика истински фурор - криптоборсата беше оценена на почти 100 млрд. долара, а еуфорията се прехвърли и върху пазара на криптовалути, ускорявайки тяхното поскъпване до поредни рекорди. Днес, година и половина по-късно, Coinbase струва само 15 млрд. долара, а водещите виртуални валути са по 70-80% под ценовите си рекорди.

Въпреки всичко търговията на криптоборсите с валути не спира. Като централизиран онлайн пазар тя позволява потребителите да купуват, продават и търгуват с криптовалута. Те работят подобно на онлайн брокерите - търговците могат да депозират фиатна валута (като щатски долари, евро, левове за българските) и да използват тези средства за закупуване на криптовалута. Могат също да търгуват своята криптовалута за други, а някои борси позволяват на потребителите да печелят лихва върху активите, държани в борсовата сметка. Разполагат с интуитивен потребителски интерфейс, нужен за увеличаването броя на потребителите в този изключително конкурентен пазар. Това ги прави идеални за начинаещи търговци.

Без централизация няма бум

Преди бума в популярността на централизираните борси придобиването на криптоактиви бе по-трудно и включваше неудобни за потребителите взаимодействия с децентрализирани борси и протоколи, в които шансът за измама на някого без достатъчно опит е изключително висок. Все пак, ако искате да бъдете на гребена на вълната и да търгувате с новосъздадени токени, в които виждате потенциал, а още не са листвани по по-големите ексчейнджи, единственият ви вариант остават борси като Uniswap, Curve, Pancakeswap и Sushiswap.

Но истината е, че без централизираните борси за криптовалути бумът в сектора никога нямаше да е толкова голям и въпреки тежката криптозима в момента. Броят на предлаганите виртуални валути продължава да расте, повечето борси са свикнали да предлагат на потребителите разнообразие от монети, токени или алткойни.

Няколко неща предвид

Когато избирате обмен на криптовалута, трябва да имате предвид няколко неща, като сигурност, такси и предлагани криптовалути. Важно е да разберете как се съхранява вашата собственост и дали можете да поемете попечителство над нея, като например да я прехвърлите в собствения си цифров портфейл.

Централизираните борси (CeX) се притежават и контролират от едно или няколко дружества или фондове, но платформата отговаря за този тип обмен, за съпоставянето на поръчките, осигуряването на ликвидност и осигуряването на сигурно съхранение на средствата на потребителя.

Репутацията е от значение

Първото нещо, което трябва да имате предвид, когато търсите борси за дигитална валута и когато обмисляте какъвто и да е аспект на инвестирането в криптовалута, е, че има измами. Затова и репутацията е от значение. Преди дори да стигнете дотам, че да създадете акаунт (действие, което само по себе си отразява високо ниво на доверие, тъй като включва предаване на лична информация от потребителя), отделете време, за да проучите обстойно борсата, която обмисляте да използвате - мнения за нея, медийни публикации, дали е имало проблеми със сигурността в миналото, ако да - как борсата адресира тези проблеми. Проверете дали има скрити такси - именно те са това, което храни посредника, в случая борсата. Друго е спредът - разликата между курсовете купува и продава. Колкото по-ниски са тези два показателя, толкова по-добре говори за борсата. Обикновено онези с най-големи обороти и брой сделки могат да си позволят по-ниски такси и спредове.

Те обаче може да се базират и на база размера на транзакцията, от нивото на активност на потребителя. А може и да не са свързани с нито един от тези фактори, а например от това дали държите определен токен в портфолиото си и т.н.

Таксите са важни

Таксите са важни, тъй като те влияят върху инвестицията. Ако планирате да бъдете много активни, добре е да помислите за борса с по-ниски такси за транзакция. Ако обмисляте да извършвате транзакции с етер например, ще искате да сте наясно с таксите за "газ", които ще трябва да платите при теглене и които са свързани с различни видове транзакции.

Като цяло комисионите, които налагат в криптоборсите, силно се понижиха, но при някои остават доста по-високи от тези при брокерите на акции и други финансови инструменти. Още повече че при последните години конкуренцията вече се води на ниво нулеви такси. Ако вземем Revolut, тя има по една безплатна сделка с акции на месец, а след това по 1 долар на сделка. В същото време при крипто има спред между купува и продава от 2.5%.

Друго важно съображение са двойките криптовалути, които вашата борса предлага. Coinbase например предлага сравнително малък избор от цифрови валути за своите потребители. Ако търсите най-новите алткойни, може да ги да потърсите другаде.

Освен това всяка борса предлага различни бонуси и награди, за да привлича повече инвеститори.

  • Например, ако закупите Algorand (ALGO) на Coinbase и решите да ги депозирате в борсата, може да получите почти 6% годишна доходност (APY).
  • FTX, Binance и Nexo имат свои токени и ако ги използвате, получавате различни привилегии и предимства.
  • Различните ексчейнджи редовно пускат насърчителни и рекламни кампании, учи и печели кампании, свои собствени дебитни карти с различни предимства и т.н.

При всички положения, преди да се прибегне към инвестиция в крипто трябва да се подходи по същия начин както при всички останали инвестиционни активи, като акции, злато и т.н. А именно, че те носят риск и гаранция за печалба няма.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 7
    • + 4

    Един ден всички тия крипто пирамиди ще се срутят до една. По добре играйте тото.

    Нередност?
  • 2
    nkr051069990 avatar :-|
    Охо
    • + 1

    Робърте, молят коментирай цената в момента. Обясни ми как трябва да си избера борса.

    Нередност?
  • 3
    habet_sibi avatar :-P
    Question Mark

    До коментар [#2] от "Охо":

    И аз искам отговор на този въпрос, Робърт?

    Нередност?
Нов коментар