Revolut пуска стейкинг на криптовалути с доходност между 2.99% и 11.65%

За момента могат да се залагат ETH, Cardano, Polkadot и Tezos

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Revolut започва да предлага услуги за залагане за Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Polkadot (DOT) и Tezos (XTZ)
  • Клиентите могат да спечелят до 11.65% обратно под формата на награди в криптовалутата на токена, който е стейкнат
  • Изпълнителния директор на Coinbase споделя притеснителни слухове, че стейкингът в САЩ може скоро да бъде застрашен

Базираната в Обединеното кралство банка Revolut, вече предлага услуги за стейкинг на Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Polkadot (DOT) и Tezos (XTZ). Според финтех компанията клиентите могат да получат до 11.65% обратно под формата на награди в криптовалута за конкретния токен, който се стейква. Polkadot (DOT) за момента има най-висока възвръщаемост от 11.65%, Cardano (ADA) предлага най-ниската доходност от 2.79%, Ethereum (ETH) предлага 3.88%, а Tezos (XTZ) 4.59% на годишна база.

Стейкингът (Proof-of- Stake) е заключване на определен брой токени, с които се верифицират транзакциите в дадена мрежа. След като Ethereum ъпгрейдна блокчейна си през миналата година, той вече е най-голямата криптовалута, която работи по този начин.

Новата услуга на Revolut е достъпна в Обединеното кралство и в избрани стани от Европейската икономическа зона, сред които и България. От миналия септември платформата има над 500 хиляди български потребители. Според информация от крипто медията Decrypt, в бъдеще Revolut възнамерява да разшири портфолиото от криптовалути, които могат да бъдат стейквани и държавите, в които услугата ще се поддържа.

Which one have you got your eye on? 👀👇#RevolutCrypto pic.twitter.com/RB5sjqGwSs

- Revolut (@RevolutApp) November 21, 2022

Ще привлече ли стейкингът нови клиенти?

Revolut има над 25 милиона клиенти в световен мащаб и е една от най-големите финтех компании в Европа, като получи оценка от 33 млрд. долара в последния си инвестиционен кръг през юли 2021 г. Revolut драстично увеличи броя на цифровите активи, които поддържа, предлагайки повече от 85 криптовалути. Изпълнителният директор на Revolut, Николай Сторонски, заяви миналия ноември, че докато криптовалутата съставлява 30% до 35% от общия доход на компанията през 2021 г., тя е представлява само около 5% през 2020 г.

Крипто стейкингът претърпя удар през последната година. По-голямата част от стейкващите Ethereum в момента са на загуба. Мнозина обаче очакват пазарът да се задвижи, след като глобалните финансови проблеми бъдат преодолени. Освен това, залагането е доходоносен начин да се печелят постоянни награди и Revolut вероятно очаква да увеличи потребителите си и да стане директен конкурент на крипто борси като Binance, Coinbase, Kucoin, Kraken, Huobi и Cripto.com, които също предлагат стейкинг.

Освен стейкингът, миналата година Revolut имаше планове да пусне на пазара свой собствен токен-RevCoin. Поради опустошителните последици от провала на FTX на 8 ноември 2022 г., компанията обяви, че е спряла или поне замразила плановете си.

Притеснения за бъдещето на стейкинг механизмите

В деня в които Revolut обяви стейкинг програмата си, с поредица от туитове главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг сподели, че е чул слухове, според които Комисията по ценни книжа и борси на САЩ иска да забрани на инвеститорите на дребно да участват в залагане на криптовалута. "Надявам се, че това не е така, тъй като вярвам, че ще бъде ужасен път за САЩ, ако това бъде позволено да се случи", коментира той в сряда вечерта.

Докато подозренията на Армстронг може да се окажат изненада за мнозина в индустрията, председателят на SEC Гари Генслър вече бе заявил, че криптовалутите, които позволяват стейкинг, могат да бъдат класифицирани като ценни книжа според теста Howey - въпреки че ETH например е определен като стока от комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC).

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1

    Когато Q-пейкин преодоля 4% бариера за влизане в Парламента и успя да преброи избирателите си, реши да ги излъже, като им каза, че няма да имат достъп до парите си в български банки. Както знаем по дефиниция, електората (за разлика от самите организатори) на Q-пейкин не е от функционалната част на българското общество, а клони към дебилност или свръхдебилност. Именно такива не функционални хора започнаха да си разкриват акаунти в Револют и в други платежни инструменти, разбира се с помощта на познати. Именно такива са част от тези 220 000 клиенти на Револют. Те не знаят какво се случва в сметките им.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    И откъде ще дойде тази доходност?..

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino

    Пирамидка, майна. Поредната.

    Нередност?
  • 4
    .__. avatar :-P
    .__.

    До коментар [#2] от "dobadoba":

    А откъде идва доходността при класическите банкови депозити? :) От лихвите, нали? А откъде се появяват тези пари за лихвите? :)
    При криптото логиката е сходна, но процентите не са лихвени във фиатни валути (USD, BGN и т.н.), а "стейкинг награди" изразени в съответните токени, които сме свикнали да наричаме криптовалути. Тези токени не идват от нищото, те са често предвиден в протокола заделен обем за тази цел или просто идват от таксите за транзакции в съответния блокчейн.
    Стейкингът е начин за повишаване устойчивостта на блокчейните, например спрямо 51%-атаки.

    Нередност?
Нов коментар