🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Dogecoin скочи с над 25%, след като Илън Мъск смени иконата на Twitter с логото на криптовалутата

Милиардерът изненада пазара на фона на обвиненията за манипулация на цената на Dogecoin

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Главният изпълнителен директор на Twitter и Tesla Илън Мъск изненада света на криптовалутите и социалните мрежи, след като късно на 3 април промени иконата на Twitter с тази на Dogecoin. Това предизвика скок в цената на Dogecoin с над 25% за по-малко от час до 0,1046 от около 0,077 преди промяната на логото. Цената за последно е надхвърлила 10 цента през декември миналата година, сочат данни на Coingecko. Един от конкурентите на Dogecoin, Shiba Inu, изглежда, също се възползва от внезапния ръст на Doge заради приликите в логото и се е изкачил много повече от средното за другите криптовалути през последните 24 часа. Докато повечето от тях са нагоре около 1%, Shiba Inu е напред с над 6%.

Промяната на иконата в цялата платформа ще е видима за приблизително 330 милиона активни потребители на Twitter, както и за посетителите на платформата. Малко след смяната на иконата Мъск туитна мийм, който изглежда намеква, че нещата ще останат така поне за известно време.

pic.twitter.com/wmN5WxUhfQ

- Elon Musk (@elonmusk) April 3, 2023

Два дни преди смяната на иконата Илън Мъск поиска от съдия в САЩ да отхвърли дело за 258 млрд. долара, заведено от инвеститори, в което се твърди, че милиардерът е част от пирамидална схема за насърчаване на покупки на Dogecoin. Адвокатите на Мъск твърдят, че "забавни снимки" и "туитване на думи в подкрепа" не представляват някакъв вид измама. Този пореден ход демонстрира как туитовете и онлайн присъствието на Мъск могат да окажат значително влияние върху пазара на криптовалути.

Причината за промяната на иконата може да се отдаде отчасти на разговор с администратора на популярния r/WallStreetBets SubReddit в Twitter. В отговор на предложението Twitter да промени логото си с това на Doge през 2022 г. Мъск отговоря, че това би било "много готино". Пазарни проучвания в миналото показват, че туитването на Мъск за Dogecoin има тенденция да повишава цената. През 2021 г. Мъск популяризира криптовалутата с лозунги като "Dogecoin е криптото на хората" и се провъзгласи за "Dogefather". Той неведнъж е изразявал мнението си, че човекът, който е в състояние да контролира миймовете, може да управлява света. Това може да се тълкува и като допълнително доказателство за въздействието и значимостта на мийм културата.

As promised pic.twitter.com/Jc1TnAqxAV

- Elon Musk (@elonmusk) April 3, 2023

Mиналата година американският милиардер Марк Кюбан също похвали Dogecoin, като каза, че може да се използва за решаване на проблема със спама в Twitter. Подобна подкрепа от известни личности помогна за навлизането на Dogecoin в мейнстрийма, което го направи и една от най-обсъжданите криптовалути в индустрията с пазарна капитализация 13.8 млрд. долара, на 5-о място по големина, ако не броим стейбълкойните Tether и USDC.

Все още няма коментари
Нов коментар