MicroStrategy продава акции за 750 млн. долара, които ще инвестира в Bitcoin

Софтуерният гигант продължава смелата си криптостратегия, залагайки на допълнителни инвестиции

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Американската софтуерна компания MicroStrategy, известна със своята агресивна Bitcoin стратегия, обяви планове да набере капитал чрез продажба на акции на стойност до 750 млн. долара. Компанията е известна в криптосферата като една от най-големите корпоративни притежателки на Bitcoin в САЩ. Повторното завръщане към печалби през второто тримесечие на 2023 г. е свързано със значителния ръст на цената на Bitcoin.

Съгласно представеното на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) заявление от 1 август MicroStrategy е влязла в договор за продажба с три инвестиционни дружества - Cowen and Company, Canaccord Genuity и Berenberg Capital. По думите на финансовия директор на компанията Андрю Канг приходите от продажбата могат да бъдат използвани за общи корпоративни цели, включително придобиване на още Bitcoin.

"Нашата цел е да генерираме допълнителен Bitcoin за акционерите и да използваме парични потоци от бизнеса или да набавяме средства чрез умни финансови стратегии", обясни председателят на MicroStrategy Майкъл Сейлър на инвеститорите.

MicroStrategy в момента притежава 152 800 Bitcoin, оценени на около 4.5 млрд. долара. След като вчера криптопазарът светеше в червено, на информацията за възможното изкупуване на още BTC последва незабавен отклик от пазарa, като цената на Bitcoin скочи с почти 3%, a тази на ETH с над 2%.

Особено интересно е влиянието на Bitcoin стратегията на компанията върху нейните акции. Акциите на MicroStrategy имат невероятен ръст от близо 200% от началото на годината. Според данни от YahooFinance акциите са скочили от 145 долара на акция на 3 януари до 435 долара към момента на публикацията. Освен това отчетът за второто тримесечие, публикуван от Cointelegraph, показва, че компанията е реализирала чиста печалба 22.2 млн. долара, което е голямо подобрение спрямо загубата от 1.1 млрд. долара през същия период преди година.

През юни в интервю за Bloomberg Майкъл Сейлър каза, че вярва, че скорошните действия на SEC ще се отразят в полза на Bitcoin. Този възглед е подкрепен и от анализаторите на Berenberg Capital, които през юли публикуваха положителен анализ за MicroStrategy, като отбелязаха възможността за значително увеличение на цената на акциите на компанията заради предстоящият Bitcoin халвинг.

Майкъл Сейлър е известен с агресивния си подход към Bitcoin като стратегически актив. От началото на пандемията той води стратегията на компанията към инвестиции в криптовалутата, купувайки биткойни за милиарди долари. За да финансира тези покупки, Сейлър продава акции и облигации от публично търгуваната компания. Тази стратегия, въпреки че е рискова, се оказа успешна. Като резултат акциите на MicroStrategy значително се повишиха през последните месеци и това се дължи на непрекъснатия ръст на Bitcoin, който повишава стойността на инвестициите на компанията в криптовалутата.

Стратегията на MicroStrategy е част от по-голяма тенденция сред корпорациите и институционалните инвеститори, които се обръщат към Bitcoin и други криптовалути като алтернативи. Страхът от инфлация и нестабилността на традиционните пазари са сред факторите, които подхранват този интерес.

Въпреки рисковете като волатилността на Bitcoin и несигурността около регулацията MicroStrategy и компании като Galaxy Digital Holdings, Tesla, Marathon и Block продължават да инвестират. Със своите действия компанията изпраща силно послание към инвестиционния свят, че вижда криптовалутите като ключов компонент от своето бъдеще.

Все още няма коментари
Нов коментар