PayPal обяви създаването на свой стейбълкойн

Токенът на компанията за разплащания ще бъде основен конкурент на стабилните монети на пазара в момента и се очаква бързо да отхапе част от пазарните им капитализации

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Компанията за разплащания PayPal обяви в понеделник, че влиза в света на криптовалутите, като пуска собствен стейбълкойн, обвързан с американския долар, който ще бъде наречен PayPal USD (PYUSD). Токенът ще е базиран на Ethereum и скоро ще бъде достъпен за потребителите на PayPal в САЩ. Потребителите ще могат да прехвърлят PYUSD между PayPal и поддържаните външни дигитални портфейли, да използват токените за плащане на стоки и услуги и да конвертират всички поддържани криптовалути от и към PYUSD.

От PayPal заявиха, че стейбълкойнът ще бъде достъпен за "голямата и растяща общност от външни разработчици, портфейли и приложения на web3" и че "лесно би могъл да бъде въведен от криптоборсите". Въпреки че стейбълкойните се използват от години, те все още не успяват да навлязат успешно в основната платежна екосистема. Потребителите предимно използват стабилни монети като средство за търговия с други криптовалути, като биткойн и етер. Опитите на големи компании да пуснат стабилни монети са срещали силна опозиция от финансовите регулатори. Най-яркият пример е опитът на Meta (по-рано Facebook) през 2019 г. да пусне своя stablecoin, Libra.

PYUSD ще бъде издаден от фирмата за крипто финансови услуги със седалище в Ню Йорк, Paxos Trust, и ще бъде напълно подкрепена от депозити в американски долари, краткосрочни облигации и парични еквиваленти. Именно Paxos издаваше и стейбълкойна на Binance - BUSD, преди той да бъде спрян от американските регулатори.

Note: you can find the PYUSD contract on GitHub

- Paxos (@Paxos) August 7, 2023

След като през февруари PayPal "паузира" работата по своя стейбълкойн поради регулаторен надзор, сега компанията прави нов опит. "Преходът към дигитални валути изисква стабилен инструмент, който е и дигитален, и лесно свързан с фиатна валута като американския долар", коментира главният изпълнителен директор на PayPal, Дан Шулман пред Coindesk. Междувременно акциите на PayPal се качиха с над 2.5%, след новината за активното навлизане на компанията на криптопазара. По-рано тази година акциите на PayPal претърпяха тежки загуби на фона на неуспешен финансов отчет.

Основните стейбълкойни на пазара са USDT и USDC. USDT e създаден от компанията Tether, притежавана от iFinex Inc, регистрирана в Хонконг, a USDC e издаван от американската компания Circle в сътрудничество с Coinbase. "Токенът на PayPal може да не окаже въздействие върху Tether, но може да стане достоен конкурент на USDC" коментира главният технологичен директор на Tether Паоло Ардоино. В отговор на новините за новия стейбълкойн на PayPal изпълнителният директор на Circle Джереми Алер коментира, че "това е силен сигнал, че стабилните монети са тук, за да останат".

Разликата между PYUSD и другите стабилни монети може да бъде в регулирането. Paxos, фирмата зад издаването на PYUSD, функционира като доверителна компания, регулирана от Нюйоркския департамент по финансови услуги (NYDFS). Това предоставя допълнително доверие и защита за потребителите на PYUSD. Мнозина вярват, че веднъж пуснат по основните централизирани борси, стейбълкойнът на PayPal ще "открадне" голяма част от пазарните капитализации на лидерите до този момент заради по-голямата си прозрачност и сигурност, като потребителите ще конвертират другите си стейбълкойни в него. Този оптимистичен сценарий за PayPal обаче би могъл да е притеснителен за криптоиндустрията като цяло, защото би могъл да доведе до напрежение, свързано с криптопаника.

PayPal се ангажирана да предоставя доклади за средствата, които подкрепят нейния стейбълкойн, в опит да разсее съмненията за токени без реално покритие. Paxos ще публикува месечен доклад за резервите на PayPal USD, а независима трета страна ще извършва проверка на резервите чрез одити. Подобни действия са предприели и абсолютно всички стейбълкойни конкуренти, макар и да има съмнения, че някои от "одитите" и "атестациите" са подправяни или са били такива в миналото, като целта е била да се измамят потребителите и да не се стигне до масово теглене на средства.

Разберете повече какви са начините за съхранение на крипто и кой е най-подходящ за вас тук.

А как да използвате стейбълкойни и защо те са важни за криптосектора тук.

Все още няма коментари
Нов коментар