"Моят Капитал": Nvidia поскъпна с 25%, биткойн достигна нов връх

Sofix на пункт от 800, а една от водещите акции в него - "Софарма" отчете 100 млн. нетна печалба

Nvidia вече е третата най-голяма компания в света.
Nvidia вече е третата най-голяма компания в света.
Nvidia вече е третата най-голяма компания в света.    ©  ChatGPT
Nvidia вече е третата най-голяма компания в света.    ©  ChatGPT
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Повече от 2.1 трилиона долара. Толкова е пазарната оценка на американския производител на чипове Nvidia. На 21 февруари компанията обяви над 60 млрд. приход, от които близо половината са чиста печалба. Акциите поскъпнаха с 25% за по малко от две седмици, с което Nvidia се превърна в третата най-голяма компания по пазарана капитализация в света (зад Microsoft и Apple).

Докато изкуствения интелект тласка Nvidia напред, криптовалутите също се радват на особено внимание след одобряването на борсовите фондове в САЩ. Биткойн е на път към върха от 68 хил. долара през ноември 2021 г. От началото на годината най-голямата криптовалута поскъпва с 52%. Следващият месец се очаква да се случи халвингът (намаляване на броя на добитите биткойни в мрежата), което се случва средно веднъж на четири години.

Нормално е за всеки инвеститор, който е пропуснал въпросните възможности, да се чуства глупаво или да изпитва FOMO. По същата логика трябва да се потупате по рамото и за инвестициите, които не сте направили, но щяхте да загубите пари. Запазете хладнокръвие и трезва оценка за пазара. Нови възможностти винаги се откриват.

Страната на изгряващите акции

Nikkei над 40 хиляди пункта

Знаеш, че нещо се случва, когато Уорън Бъфет, инвеститор известен като "Ораколът от Омаха", обяви инвестиции. През юли 2019 г. намеренията му да инвестира в Япония породиха съмнения. Страната расте бавно, има демографски проблеми, а акциите не бяха достигали нов връх от деситилетия. Няколко години по-късно инвестициите на Бъфет в Япония са сред най-доходоносните в портфолиото на Berkshire Hathaway, а Nikkei вече е над 40 хил. пункта.

Екшън има и на българската борса, която впрочем все още е твърде далеч върховете през Финансовата криза. Борсовият Sofix доближава 800 пункта за пръв път от 15 години насам. Представянето на българските компании изглежда оправдава този ръст: за последната година "Шелли" отчита ръст от над 50% в приходите до 140 млн. лева, докато "Софарма" регистрира близо 100 млн. нетна печалба- с 30% повече от 2022 г.

Въпрос от читател

Прехвърляне на криптовалута

Къде мога да получа помощ за прехвърляне на криптовалута от един към друг портфейл и как да конвертирам и да прехвърля валутата към банкова сметка?

Христо Николаев
Вашата криптовалута не е на който и да е портфейл, а на блокчейна, тоест на публичния леджер. За да я достъпите ви е нужен единствено Вашият частен ключ. С него можете да достъпите средствата си от общо взето всеки биткойн портфейл на пазара. Частния Ви ключ се пази от вас и може да се генерира с интерфейс на приложението което използвате, а може и да бъде загубен завинаги ако не е пазен по правилния начин. Той никога и с никого не бива да се споделя. Намерете го и изтеглете приложение като Electrum или Exodus.

Може да изглежда като 24 думи или последователност букви и цифри. Ескпортирайте го (частния си ключ) в приложението. Вече с достъп до средствата си трябва да си направите акаунт в борса, било то Binance, Coinbase или дори Revolut, а може и Bonex или Altcoins ако не разбирате английски. Свържете се с техните съпорти на поставените телефони ако има някакъв проблем или дори искате да обясните нещо по-подробно. Пратете тестова транзакция на генерирания от борсата нов биткойн адрес. Ако след около 1 час средствата са на борсата направете и по-голямата транзакция. Заявете банков превод от продажба на крипто към своята банка.

Робърт Христов

Не пропускайте

Каква пенсия дават частните фондове. Размерът на допълнителните плащания нараства, но натрупаните средства по партидите остават много ниски.

Уникредит Булбанк вече предлага фондове на Fidelity, BlackRock и още пет глобални асет мениджъра. От началото на годината в 14-те подфонда, продавани под шапката на onemarkets fund, са инвестирани 27 млн. лв.

Луксозните чанти, които носят доходност. При какви условия можете да удвоите инвестицията си в дамска чанта и кои са най-подходящите модели и цветове.

Apple прекратява тайния си проект за електрически автомобил. Компанията е започнала да работи по "Проект Титан" през 2014 г.

Reddit иска да излезе на борсата в Ню Йорк в тежки за социалните мрежи времена. Все още не е ясно колко акции и на каква цена ще предложи платформата.

Борсовите фондове в биткойн се очертават като успешен инвестиционен продукт. Или поне това показва интересът към тях малко повече от месец след въвеждането им в търговия.

Какво още

Експат асет мениджмънт" обяви спестовна сметка с български държавни облигации. Годишната доходност е между 3 и 4.12%, а минималната сума за инвестиция е от 1000 до 100 000 евро. Тя се осигурява от българските облигации, деноминирани в евро. От компанията посочват, че няма ограничение за сумата на вложението, а предимствата са, че по него има абсолютна гаранция за от държавата, то е с незабавна ликвидност по всяко време, както и нулеви данъци върху доходността.

"Армеец" предлага промоционални имуществени застраховки. Кампанията започва от 29 февруари, като клиентите на дружеството могат да сключат застраховка "Защитена фамилия" с 20% отстъпка, а за застраховка "Защитено имущество" актуалната отстъпка е 30%. Офертите важат за всички нови полици, сключени до края на май 2024 г. Минималната премия по полица "Защитена фамилия" например е 18 лв., като покрива щети на жилището до 15 000 лв. и на движимото имущество до 3 000 лв. срещу рисковете пожар, природни бедствия (без земетресение), ВиК аварии, късо съединение, вандализъм и др

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected].

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар