🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БНП Париба лични финанси вкара потребителския кредит в дигитален портфейл

През него ще може да се кандидатства за заеми, а със средствата ще се плаща и теглят пари безконтактно на ПОС и банкомат

Жозе Салойо, изпълнителен директор на БНП Париба лични финанси
Жозе Салойо, изпълнителен директор на БНП Париба лични финанси
Жозе Салойо, изпълнителен директор на БНП Париба лични финанси    ©  Надежда Чипева
Жозе Салойо, изпълнителен директор на БНП Париба лични финанси    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

БНП Париба Лични финанси рaзработи и пуска свой дигитален портфейл, който ще позволява на клиентите й да кандидатстват за бързо одобрение на потребителски заеми, средствата от които след това ще могат да се използват и за безконтактни плащания и за теглене от банкомат. Това обявиха във вторник управителите на банката Жозе Салойо и на Phyre Константин Джелебов, с чието партньорство е разработен продуктът. Една от причините за ускорената дигитализация на банката е и промяната в навиците на клиентите - все повече от тях се ориентират към безконтактни плащания и онлайн банкови услуги. Европейското проучването на BNP Paribas Personal Finance - "Обсерватория", все пак показва, че все още песимизмът покрай Cоvid-19 остава и засега хората не са готови да увеличат разходите си през тази година. В България плановете за потребителските разходи е над средното за Европа.

Дигитален бърз кредит до 4 хил. лева

Новата дигитална услуга на банката ще позволява на всеки желаещ да кандидатства през телефона си за бърз кредит до 4 хил. лв. Това ще стане през приложението на банката, което предстои да бъде стартирано. Към момента услугата е достъпна за потребителите на портфейли на Phyre и телеком операторите. До сега хората разполагаха само със собствени средства. Сега всеки желаещ ще може сам да вкарва лимита за кредита, данните си и да очаква одобрение. "Смелото ни очакване е одобрението да става до 15 минути", каза Мария Мангърова, мениджър "Продукти и услуги" на БНП Париба лични финанси в България. Парите ще постъпват по сметката и в приложението, с което след това ще може да се правят безконтактни плащания с телефон. С новата си услуга банката става поредната институция, която създава свой виртуален портфейл, но сред малкото, които ще позволяват безконтактни мобилни плащания. "Нашето голямо проучване потвърждава, че хората са готови да използват решения, които улесняват ежедневието им в безконтактната среда, но държат да запазят и човешкия контакт", коментира и Жозе Салойо.

От виртуалния портфейл ще могат да се възползват и стари клиенти на банката, посочи Мария Мангърова. Според нея през последната година, въпреки кризата и ефектите от Covid-19 лихвите по потребителските кредити са се запазили стабилни с тенденция на намаляване. "Такива са очакванията и за тази и следващата година", каза Мангърова.

Настроенията се променят

До преди година две българите бяха на последните места по използване на картови плащания в Европа, но тенденцията постепенно се променя. "Една от причините е, че българите обичат книжните пари, да ги усетят. Много хора получават все още и заплатите си кеш", каза Константин Джелебов от Phyre. Според него обаче трендът се обръща, тъй като платежната инфраструктура се подобрява, все повече компании използват пос терминали, а финтех компании правят тези услуги по-достъпни.

Покупателната способност расте, но не при всеки

Едва 21% от българите казват в проучването "Обсерватория", че покупателната им способност е нараснала, но 42% възнамеряват да харчат повече, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 34%. През последната година броят на българите, които казват, че ще харчат повече, е намалял с 9 процентни пункта. Хората харчат за почивки и пътувания, домакински електроуреди и ремонт на дома. "Това показва, че българите желаят да се върнат начина си на живот отпреди пандемията и че песимизмът и намаляващата покупателна способност не са водещи фактори при планирането на покупки.", коментират авторите на проучването.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stoyanovbg avatar :-?
    Stoyanov

    Ще се радвам да видя и продукт подобен на Klarna в България на базата на такова партньорство.

    Нередност?
Нов коментар