Светкавичният банков превод в България става мейнстрийм

Вече пет банки и два платежни оператора участват в системата за парични трансфери Blink, след като тази седмица се включи и ОББ

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако доскоро бързите преводи 24 часа в денонощието и 365 дни в годината бяха запазена територия за финтех компаниите, то днес ситуацията бързо се променя. В България вече няколко банки и финансови институции предлагат светкавични преводи в левове, като броят им се увеличава. През тази седмица и ОББ обяви, че се включва в инфраструктурата Blink. Тя е създадена от "Национална картова и платежна схема", която е част от БОРИКА.

До 30 хиляди за 10 секунди

През нея се осъществяват преводи в рамките на до 10 секунди и до 30 хил. лв., като това се случва денонощно през цялата година без значение от празници и почивни дни. С включването на ОББ банките в системата стават пет - заедно с Пощенска банка и TBI bank, които бяха първите, а след това се включиха и Банка ДСК (към момента само за физически лица) и ПИБ. Освен това в системата са и още два платежни оператора - MyFin (собственост на ПИБ) и trans.card.

Услугата се предлага както за физически лица, така и за бизнеса. Добрата новина е, че таксите не се различават от тези за стандартен превод или са малко над него. Което е напредък, тъй като преди няколко месеца в някои банки цените бяха доста над тези за стандартния превод, което обезсмисляше операцията и я правеше неконкурентна на фона на безплатните преводи през финтех платформи, като Revolut и Wise например.

В "Капитал" тествахме светкавичен превод от мобилното приложение на ОББ в работно време и той действително достигна до получателя в Пощенска банка за по-малко от 20 - 30 секунди. Толкова време отне и преводът от Пощенска до ОББ в извънработно време. Разликата между двете банки е единствено в таксите - ОББ начислява 0.9 лв. за превода, а при Пощенска е 2 лв. (виж таблицата).

Светкавични преводи могат да се правят само между тези платежни оператори, които са се включили в системата, тоест към момента на писане на текста не може да се преведе от ОББ до Уникредит Булбанк например. В този случай ще се изчакат стандартните няколко часа, а ако преводът е направен малко преди края на работния ден, той ще пристигне на следващия ден. Крайният срок за така наречената достижимост на услугата за незабавни плащания през Blink е 1 април 2023 г., което означава, че дотогава всички доставчици на платежни услуги трябва да имат готовност да получават незабавни плащания. Едва ли някоя банка би решила да се лиши от това конкурентно предимство.

Полезно за малкия бизнес

Трансферите през Blink са добър вариант за преводи за хора, които използват по-активно банкови услуги и имат например месечни такси с преференциални условия, както и до контрагенти, които например нямат акаунт в някоя от финтех платформите.

Подобна услуга би била особено полезна за малки компании, които имат нужда от бърз оборотен капитал. Чрез Blink например плащания през ПОС терминал ще постъпват незабавно по сметките на търговеца, докато сега често някои банки забавят получаването на средствата с дни.

Засега финтех платформите имат предимството и с това, че предлагат светкавични преводи във всички валути, докато при Blink са само в левове. Положителното на системата обаче е това, че тя позволява да се правят светкавични преводи между различни банки и финансови оператори, докато при финтех платформите те остават в рамките на техните потребители, а ако трябва да се нареди превод към банка, то ще се чака часове или поне ден.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cvd49567014 avatar :-|
    cvd49567014

    Само не разбрах защо се създава собствена система Blink, когато на ниво ЕС има Sepa Instant Payment Regime (SCTInst), която става все по-разпостранена и има на пръв поглед аналогични функции.

    Нередност?
  • 2
    cvd49567014 avatar :-|
    cvd49567014
  • 3
    hqm1418038658384780 avatar :-|
    МГ
    • + 1

    До коментар [#1] от "cvd49567014":

    Sepa е за само за евро.

    Нередност?
Нов коментар