🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бумът на крипто лобистите

С втвърдяване на регулациите компаниите в сектора търсят начини да усетят какви ще са правилата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Между 2017 и средата на 2021 г. Комисията за търговия с фючърси на суровини (CFTC), американският регулатор на пазарите на деривати, беше една от агенциите, които най-често обсъждаха криптото. Брайън Куинтенц, който ръководеше технологичния комитет на комисията, беше отговорен за голяма част от това, организирайки презентации за всичко - от целостта на спот пазарите на биткойн до темата за децентрализирано финансиране. "Изградих си репутацията на защитник на иновациите", казва Куинтенц.

През септември г-н Куинтенц се присъедини към Andreessen Horowitz, фирма за рисков капитал и инвеститор в крипто стартъпи, като съветник. Брайън е само един от многото бивши американски служители, които се стичат в сектора с криптовалути. Други включват Джей Клейтън, предишният ръководител на Комисията за ценни книжа и борси (SEC); Брайън Брукс, който до януари водеше банковия надзор в САЩ; и Крис Джанкарло, ръководител на CFTC между 2017 и 2019 г. Във Великобритания Филип Хамънд, бивш министър на финансите, се присъедини към Copper, крипто стартъп, през октомври.

Да яхнеш вълната на регулациите

Независимо от скорошното колебание пазарната стойност на крипто активите се е повишила 12 пъти от началото на 2020 г. до 2.4 трлн. долара. Някои места като Ел Салвадор се стремят да яхнат вълната, приемайки крипто, за да придобият популярност. Други като Китай и Индия заплашиха да забранят криптовалутите. За разлика от тях регулаторите в САЩ и Европа, домът на основна част от крипто търговията, едва сега започват да наблюдават дигиталните активи. А това от своя страна кара крипто фирмите да се опитат да насочат, ако не и да водят напълно, предстоящата вълна от регулации. "Изведнъж", казва Лони Маханта от Brookings Institution, мозъчен тръст във Вашингтон, лобизмът "се качи на ракета носител".

Потенциално в действие могат да влязат множество регулации. Единият набор включва спиране на използването на крипто активи за пране на пари. През октомври международната организация за борба с прането на пари Financial Action Task Force, междуправителствен орган, който определя глобални стандарти, препоръча нови правила за доставчиците на крипто услуги, включително и по отношение на потребителските данни, които трябва да събират. Държавите ги прилагат, но с различна скорост. Втората област, наблюдавана от законодателите, се отнася до данъчното облагане на крипто инвестициите. Някои държави ги третират като собственост, а данъците върху капиталовите печалби се дължат само при продажба на активи. Други ги приравняват на чуждестранна валута, което означава, че нереализираните печалби също се облагат с данък.

Третият набор от правила включва финансово регулиране: защита на потребителите от измами, намаляване на системния риск и гарантиране на лоялна конкуренция. Пазарните регулатори обмислят дали цифровите активи трябва да се считат за ценни книжа, което да изисква разкриване на информация от емитентите, или като стоки (суровини), където (по-лекото) бреме се прехвърля върху борсите, които трябва да предотвратяват манипулиране на пазара. Гари Генслър, ръководителят на SEC, заяви, че иска по-строго наблюдение на "дивия крипто запад". ЕС подготвя правила, които принуждават крипто фирмите да търсят лицензи и да забраняват туитовете, предназначени да манипулират пазарите. Длъжностните лица, изглежда, най-много искат да укротят стейблкойните, токени, които са обвързани с конвенционалните пари.

Как да спечелим приятели

До скоро повечето крипто компании, някои от които се стремят към либертарианска утопия, където блокчейн ще премахне нуждата от финансови посредници и регулатори, не обръщаха особено внимание на длъжностните лица. Но това се промени, когато напрежението се увеличи. Binance, една от големите крипто борси, беше обект на проверка през лятото, като регулаторите във Великобритания, Германия и Япония предупредиха, че компанията извършва определени операции в техните юрисдикции без съответното разрешение. Друг сигнал за събуждане дойде през август от САЩ, когато клауза, която изисква много крипто фирми да докладват транзакции на данъчните, беше вкарана в законопроекта за инфраструктура на президента Джо Байдън. Индустрията започна контраофанзива.

Една част от контраофанзивата е привличането на правителствени служители и експерти по съответствието от банките с огромни заплати. Дийпали Вяс от Korn Ferry, компания за наемане на персонал, казва, че на висшите риск мениджъри обикновено се обещава заплата от 600 хил. до 2 млн. долара; бившите високопоставени надзорници също така са примамвани и с опции за акции на стойност десетки милиони долари, които ще получават много години. Бивш ръководител на американски регулатор, който сега е в крипто група, казва, че прекарва много време в срещи със законодатели и държавни служители.

Индустрията наема и лобисти. Въз основа на публични документи The Economist изчислява, че крипто фирмите са похарчили около 5 млн. долара за лобиране в американския Сенат през първите девет месеца на 2021 г. Около 2.5 млн. от тях са похарчени между юли и септември - четири пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Тези активности съответстват на наемането на 86 служители на пълен работен ден в сравнение с аналога на само един през 2016 г. Coinbase, голяма крипто борса, раздаде 625 хил. долара на лобисти само през третото тримесечие. Block, крипто компания за разплащания, е похарчила повече от 1.7 млн. долара от април 2020 г. до сега. Кампанията се разраства и в Брюксел, де факто столицата на ЕС, където индустрията е разположила еквивалента на 52 лобисти на пълен работен ден.

Някои големи фирми се опитват да предотвратят по-строги правила, като правят свои предложения: Andreessen например настоява за саморегулиране, докато Coinbase се застъпва за нов надзорен орган в индустрията. Друг канал за влияние идва от фирми, които се обединяват чрез търговски асоциации. Периан Боринг, която ръководи Камарата на цифровата търговия, група в САЩ, която до голяма степен е съставена от крипто фирми, казва, че работата й варира от застъпничество за борсово търгувани фондове с биткойни до опровергаване на аргументи, свързващи ги с криптовируси (ransomware). "Виждаме ангажираност от служители на много по-високо ниво", казва тя.

Индустрията е спечелила и политически капитал. В Америка Blockchain Caucus в Конгреса наброява 35 депутати като членове. Синтия Лумис, сенатор от Уайоминг, получи голяма част от подкрепата си за кампанията за 2026 г. от лица, свързани с крипто фирми. Миналия месец тя каза, че се противопоставя на преназначаването на Джером Пауъл за ръководител на Федералния резерв заради "политическия подход на централната банка към цифровите активи". През октомври 2020 г. комисията за политически действия към Камарата на цифровата търговия раздаде биткойни на стойност 50 долара на всеки член на Конгреса.

С бдителни регулатори мечтите на крипто капиталистите за по-олекотено регулиране е малко вероятно да се материализират. Но рискът е, че те водят до объркващи правила. През август приемането на законопроекта за инфраструктурата беше забавено със седмица, след като група депутати и от двете партии в САЩ възразиха срещу предложението, свързано с криптовалутите. Законодателството, включително и разпоредбата, в крайна сметка бяха приети през ноември. Но нов законопроект сега се опитва да отслаби крипто клаузата. Наградите за преминаване през затварящите се врати само ще се увеличават.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар