🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акции на Moderna и BioNTech вече се търгуват на българската фондова борса

Пазарният оператор добави още 100 компании в платформата BSE International

Акции на още чужди компании кацнаха на БФБ в София.
Акции на още чужди компании кацнаха на БФБ в София.
Акции на още чужди компании кацнаха на БФБ в София.    ©  Shutterstock
Акции на още чужди компании кацнаха на БФБ в София.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

БФБ добави още 100 компании в платформата си за алтернативен достъп на чуждите пазари BSE International. Тя стартира през юли с компании като Apple, Microsoft, Tesla, европейските банки Deutsche Bank, Commerzbank и други. В четвъртък от борсовия оператор добавят нови атрактивни имена като тези на създателите на ваксини срещу Ковид-19 Moderna, BioNTech, Novavax и CureVac, но и технологични гиганти, като Xiaomi, Verizon Communication, Samsung Electronics и други. С новите попълнения общият брой на чуждите компании с достъп от БФБ стават 200 от 19 държави.

"Интересът към търговията на международни компании - сини чипове, до момента е причината да увеличим предлагането на този тип инструменти на БФБ. Акциите, листнати на BSE International, са постоянно котирани от маркетмейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници", казва в прессъобщение Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

BSE International е пазарен сегмент към БФБ, а не система, която осигурява директен достъп до външните пазари, както са например специализираните платформи. Затова и емисиите, регистрирани на него, се търгуват в България според часовете за търговия на нашата борса - 9.30 до 17.30, което включва pre и post търговията. Това е и едната особеност, тъй като в САЩ борсите отварят в 16.30 българско време. Акциите, листнати на BSE International, постоянно се котират от маркетмейкъра TradeGate в този часови диапазон.

Търговията става с партньорството на Deutsche Borse, която доставя и търговската система на нашата борса - T7. За инвеститорите достъпът до BSE International и съответно чуждите акции става през стандартните платформи за достъп до БФБ, които предлагат инвестиционните посредници. Таксите им не са по-различни от тези за търговия с останалите акции на БФБ - средно около 0.5%, което е доста изгоден курс спрямо директния достъп до чужди пазари. Извън безплатните платформи, като Robinhood, разбира се. Освен това сегментът дава възможност и за арбитраж - да се купи евтино от тук или чужда борса и да се продаде скъпо на едно от двете места. Стига инвеститорът да притежава и двете платформи - една за достъп през BSE International и една за директно участие на чуждите борси.

Данни от днешната търговия на BSE International показват, че има сключени сделки с акции на компании като Coca-Cola, Nvidia, Siemens, Tesla и други.

Все още няма коментари
Нов коментар