"ВИНПРОМ – ТРОЯН" 75 години пази традициите

Михал Капоун - изпълнителен директор

Михал Капоун - изпълнителен директор на "ВИНПРОМ - ТРОЯН"
Михал Капоун - изпълнителен директор на "ВИНПРОМ - ТРОЯН"
Михал Капоун - изпълнителен директор на "ВИНПРОМ - ТРОЯН"
Михал Капоун - изпълнителен директор на "ВИНПРОМ - ТРОЯН"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годината е 1948. Няколко дребни дестилерии и един търговски склад в Троян. Това са мястото и времето. Изобилието на зрели и сочни плодове, отглеждани в региона, дава началото на историята, която се пише и до днес.

Клиентите ни знаят какво търсят, а пред нас е задачата да изпълним очакванията им. Годишно изкупуваме около 5000 тона плодове, за да задоволим жаждата за качествена "Троянска сливова ракия". Внимателно избираме градините, с които работим. Важно е плодовете, които пристигат при нас, да са откъснати в правилния момент, да са добре узрели и сладки. За да сме сигурни за вкуса и качеството на изходния продукт, трябва да разполагаме с първокласна суровина, която ферментира по естествен начин без добавена захар или каквито и да било други вещества. Плодовете, които изкупуваме, пристигат до завода само няколко часа след като са били откъснати. Имаме дългогодишни отношения със собственици на български овощни градини, от които изкупуваме цялата продукция.

Може да се каже, че ние сме семейна фирма от 30 служители, макар и да няма роднинска връзка между нас. Сред нашите служители има тесни специалисти от различни области като агроном, майстор по дестилиране, технолог, бъчвар. Екипът ни е сравнително малък, но работи със страст и устрем. Трудим се рамо до рамо, за да превърнем изкупените плодове в хармонично питие с характер.

Как се справяте с икономическите предизвикателства през последната година?

- Миналата година беше трудна за фирмите от преработващия сектор. Ние не правим изключение - негативно ни засегна високата цена на природния газ, който ползваме за производство на пара за дестилационна колона. Най-интензивно дестилирахме през октомври, когато цената на борсата беше най-висока. Това е правопропорционално на цената на крайния продукт не само през 2023 г., но и през следващите години. Последните години протичаха динамично, с често променящи се условия на пазара. Радваме се на увеличени продажби, които постигнахме през 2022 г.

На какви иновации и инвестиции за разширяване на производствения капацитет залагате?

- В нашия бранш знаем, че главен инструмент за успех е постоянство в дейностите, свързани с инвестиции и иновации.

Старата дестилационна колона, която е служила през последните близо 50 години, беше заменена през 2018 г. с нова на стойност 300 000 лева. Тази инвестиция се осъществи със собствени средства. Склад "Стареене" - там, където отлежават троянските дестилати, получи нов покрив и претърпя основен ремонт. Това е мястото, където завършват организираните от нас всяка събота екскурзии с дегустация.

Фокусираме се към директни продажби към крайния клиент. Преместихме фирмения магазин в Троян на по-централна локация и също през 2022 г. отворихме втори собствен магазин - срещу Троянския манастир. Тук освен дегустация на наши продукти клиентите могат да се насладят на кафе специалитети, приготвени от местен бариста, като например "Троянско кафе" - кафе с гъст сливов ликьор. В добавка подобряваме фирмения онлайн магазин, който ни радва с все по-голяма популярност.

През последните месеци представихме на пазара три сливови ракии от по-висок клас. Говорим за 12-, 15- и 18-годишни резерви, които извоюваха награди на Spirits selection в София през декември 2022 и на "Винария" в Пловдив през февруари тази година.

Тази година сме подготвили за нашите почитатели няколко изненади, за да отпразнуваме заедно юбилея - 75 години от основаването на "ВИНПРОМ - ТРОЯН".

Готвите ли се да отбележите тази годишнина по някакъв специален начин?

- През тази година "ВИНПРОМ - ТРОЯН" празнува 75 години от основаването му. Фирмата е преминала през спадове и възходи, но запази марката "Троянска сливова ракия", която е символ на качество и днес. Лично за мен е голяма чест, че мога да съм начело на тази традиционна марка и мога да допринеса за развитието и продължението ѝ.

За да отпразнуваме подобаващо юбилея, ще разглезим клиентите си със запомнящи се преживявания. Съвсем скоро на пазара ще пуснем нов продукт - първата от лимитирана поредица отлежали сливови ракии, произведени изцяло от собствени градини. Заедно с Музея на художествените занаяти в Троян готвим изложба, фокусирана върху историята и настоящето на "Троянската сливова ракия" и нейното значение за троянци през годините. Празнично откриване на изложбата би трябвало да се състои в Музея в Троян по време на тазгодишния Фестивал на сливата. Забележително съвпадение е, че тази година българският Фестивал на сливата също празнува юбилей - 30-годишнина.

Какво друго очаква посетителите по време на Фестивала на сливата?

- Традиционно по време на Фестивала на сливата "ВИНПРОМ - ТРОЯН" провежда Дни на отворените бутилки. За посетителите сме подготвили обиколка на завода и ги запознаваме с начина на производство на "Троянска сливова ракия". Турът минава през всички фази на производство, така както минава всеки плод - прием на плодове, ферментация, дестилация, отлежаване, купаж и бутилиране. Екскурзията завършва с дегустация на наши продукти в уникална среда - между бъчвите в склад за стареене. Искам също да отбележа, че такива екскурзии провеждаме целогодишно.

При нас са добре дошли всички, които искат да видят къде и как се произвеждат нашите ракии.

Преди малко говорихте за сливови градини. Каква беше причина да засадите собствени градини?

- "ВИНПРОМ - ТРОЯН" не си позволява да прави компромис с качеството. Този факт стои зад идеята за собствени сливови градини. В дългосрочен хоризонт вярваме, че нашите градини ще ни осигурят значителна част от нужното количество плодове за производство на сливова ракия. С това получаваме конкурентно предимство и по-високо ниво на независимост от другите производители.

Сливовите градини се намират в община Троян на няколко километра от производствения завод. Посадени са през 2018 г. и вече започнаха да изпълняват основната си функция. Тази година сме в очакване на трета реколта и се надяваме да е по-богата от предходната. Полагаме грижи за общо около 410 дка сливови градини, от които 380 дка са наши. Останалите 30 дка са сливови градини на Троянския манастир, за които се грижим вече втора година.

Продуктите ни дават завършек на празнични трапези, подаряват се по различни поводи и са посланик на българското в чужбина. Традиционният вкус на троянската сливова ракия, произведена от "ВИНПРОМ - ТРОЯН", се търси и от българи зад граница, работим за износ с търговски обекти, предлагащи родни стоки.

Нашата ракия се е пила, пие се и пак ще се пие.