🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джером Пауъл предупреди пазарите за по-високи лихви

Фед се сблъсква с американска икономика и инфлация, която отказва да се потуши лесно

Основният лихвен процент в САЩ достигна 4.5% след безпрецедентно затягане през последната година на ръководената от Джером Пауъл централна банка.
Основният лихвен процент в САЩ достигна 4.5% след безпрецедентно затягане през последната година на ръководената от Джером Пауъл централна банка.
Основният лихвен процент в САЩ достигна 4.5% след безпрецедентно затягане през последната година на ръководената от Джером Пауъл централна банка.    ©  Reuters
Основният лихвен процент в САЩ достигна 4.5% след безпрецедентно затягане през последната година на ръководената от Джером Пауъл централна банка.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите на глобалните борси поевтиняха след коментарите на Джером Пауъл, председател на Федералния резерв, на 7 март пред Конгреса в САЩ. Според Пауъл Фед е готов да ускори повишаването на лихвените проценти, за да пребори инфлацията. "Последните икономически данни са по-добри от очакваното, което предполага, че крайното ниво на лихвените проценти вероятно ще бъде по-високо от очакваното по-рано", сподели председателят във Вашингтон.

Основните индекси в САЩ затвориха сесията на 7 март със загуби около 1.2-1.7%, докато борсите в Европа са разнопосочни, очевидно търсейки посока на 8 март. Очакванията на инвеститорите, че централните банки ще спрат да затягат паричните политики скоро, бяха в основата на ръст на борсовите пазари: от началото на годината технологичният Nasdaq в Америка и DAX в Германия са се покачили с над 10%.

Притесненията на инвеститорите са, че ново ускоряване на затягането от страна на Фед може да доведе до значително намаляване на корпоративните печалби, забавяне на икономическия растеж и в крайна сметка до допълнителен спад в цените на акциите.

Според стратезите очакванията за рецесия не са се променили, а просто се изместват напред. "Прогнозите за рецесия в САЩ се слушат от месеци - спадът, който трябваше да започне в края на 2022 г., впоследствие беше изместен в началото на 2023 г., въпреки че тези прогнози вече са преработени за втората половина на тази година", споделя в писмо до инвеститорите Лорън Санфилипо, стратег в Merrill Lynch.

Основният лихвен процент в САЩ достигна 4.5% след безпрецедентно затягане през последната година. На последните си срещи Федералният резерв забави темпа на затягане, което се разчете като позитивен сигнал от инвеститорите. На теория по-високите лихвени проценти трябва да доведат до забавяне на потребителските разходи, което да повлияе на рентабилността на бизнеса и от там на пазара на труда, като някои сектори (технологиите) вече отчитат ефектите от по-високите лихви, но според председателя на Федералния резерв "ще отнеме време, за да се реализират пълните ефекти от паричните ограничения, особено върху инфлацията".

Съобщението на Фед идва, след като Китай понижи прогнозата си за ръст в БВП, което допълнително притеснява инвеститорите за състоянието на глобалната икономика през 2023 г.

През уикенда с подобна ястребова реторика управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард също изненада пазарите. Тя предупреди, че твърде устойчивият ценови натиск изисква допълнително затягане на паричната политика в еврозоната. Очакванията са лихвеният процент на ЕЦБ да се повиши от 2.5% до над 4%.

Висока инфлация и силен пазар на труда

По-резки стъпки на затягане може да са необходими заради упорито високата инфлация в САЩ, която постепенно се забавя, но продължава да надхвърля прогнозите. Ръстът на потребителските цени през януари се оказа 6.4% вместо очакваните 6.2%, като спрямо предходния месец се понижи с едва 0.1 пр. пункта.

Две групи данни предстои да бъдат публикувани преди заседанието на Фед този месец, които ще повлияят на неговото решение - за пазара на труда и за инфлацията през февруари. "Ако данните покажат, че по-бързо затягане е оправдано, ние сме готови да увеличим темпото на повишаване на лихвените проценти", каза още шефът на централната банка, цитиран от Financial Times. Инвеститори и икономисти ще следят внимателно дали възстановяването на пазара на труда и потребителското търсене през януари е продължило и миналия месец.

Политиците все повече се тревожат, че Фед ще стигне твърде далеч в затягането на паричната политика и ще предизвика рецесия в САЩ, която може да подкопае възстановяването на пазара на труда след пандемията - едно от основните постижения, с които се хвали президентът Джо Байдън. Според Пауъл обаче връщането на инфлацията към целта от 2% вероятно ще изисква "известно смекчаване на условията на пазара на труда", което на практика означава загуба на работни места. "Не можем да рискуваме да подкопаем един от настоящите успехи на икономиката ни", каза Шерод Браун, председател на банковата комисия в Сената. От сенаторски въпрос става ясно, че според Пауъл безработицата няма да нахвърли 10% и Фед вижда начин за овладяване на инфлацията с по-малко щети за пазара на труда.

Все още няма коментари
Нов коментар