Доматената кралица на Берлин

Бенедикта фон Бранка отглежда повече от 220 сорта домати в стопанство на 70 км от германската столица

   ©  Бенедикта фон Бранка

"Има две неща, които не могат да се купят с пари - истинска любов и домашно отгледани домати", това пее американският музикант Джон Денвър в песента си Home Grown Tomatoes. И докато Денвър е абсолютно прав за любовта, 56-годишната Бенедикта фон Бранка, известна като Доматената кралица на Берлин, е силно скептична относно второто. В последните 25 години Бенедикта успява да натрупа внушителна колекция от 222 вида домати, която е една от най-големите в Европа. Повечето от тях са от т.нар. стари сортове, които са по-капризни за отглеждане, дават по-малка реколта, но са с несравнимо по-добър вкус от този на промишлените сортове.

Бенедикта фон Бранка живее и работи със семейството си във Хоф ам Вайнберге - ферма от 20-те години в селцето Борноу, в германската провинция Бранденбург, на около 70 километра югоизточно от Берлин. Сред доматите, отглеждани във фермата на Бенедикта, има такива с екзотични имена като "Бабушка", "Казахски бик", "Бананени крака" "Космонавт Волков" (кръстен на съветския космонавт Владислав Волков), "Десетте пръста на Неапол" и "Тлаколула" - домат, популярен сред древните инки още преди хилядолетия. Някои сортове са с размерите на малък пъпеш или дребни колкото касис, с формата на чушка, круша или яйце, а цветът им варира от класическото червено, през жълто, оранжево, зелено и синьо до наситено черно. Бенедикта колекционира доматени сортове така, както някои колекционират марки, автографи или първи издания на книги, и постоянно обогатява сбирката си с нови семена.

Бенедикта е добре позната на берлинчани, сред които е известна с прозвището Die Tomatenfrau von Bornow (Доматената жена от Борноу). В последните двадесет и пет години тя може да бъде открита всяка сряда и събота призори на пазара в Берлин, а продукцията ѝ се разпродава най-много за час-два. През годините Бенедикта мести сергията си из различни пазари на Берлин, но в последните пет години неизменно е на площад "Карл Аугуст" в квартала Шарлотенбург в бившия Западен Берлин.

"Първоначално продавах в берлинския квартал Мариендорф, но съсед по сергия ми каза, че продукцията ми би имала много по-голям успех в Шарлотенбург. Тук населението е много по-шарено, има хора от цял свят - азиатци, американци, французи и италианци, за които храната не е просто ежедневна формалност", разказва Бенедикта.

Бенедикта има постоянна клиентела от години, която пазарува от нея всяка седмица. Подходът farm-to-table не е особено популярен в Берлин, но някои от най-престижните ресторанти в германската столица купуват продукцията си именно от нея, което е признание за високото ѝ качество.

Бенедикта невинаги се е занимавала с отглеждането на домати. Тя е родена през 1963 г. в Мюнхен в семейството на известния германски архитект Александер фон Бранка. След като завършва престижната Художествена академия в Мюнхен, Бенедикта заживява със съпруга си във Фрайбург, провинция Баден-Вюртемберг. Решението да се установи в околностите на Берлин и да се занимава със земеделие идва спонтанно.

"Моя много добра приятелка се премести да живее в района на градчето Беескоу, на около 30 километра от Франкфурт на Одер, след падането на Стената. Отидох ѝ на гости за няколко дни и веднъж, докато се разхождахме в горите наоколо, не срещнахме жива душа в продължение на 5-6 часа. Това беше моментът, в който реших, че аз също трябва да се преместя и да живея тук", спомня си Бенедикта.

Така през 1996 г. Бенедикта и съпругът ѝ купуват изоставена ферма в селцето Борноу и заедно с едногодишния им син заживяват в нея.

"В началото мислех, че ще се занимавам с рисуване и преподаване. Но когато купихме фермата, с нея дойдоха и три хектара обработваема земя", спомня си Бенедикта. Първоначално Бенедикта и съпругът ѝ засаждат ябълкова градина, но младите дръвчета са унищожени от стадата сърни още първата година и младото семейство решава да започне да отглежда домати и други зеленчуци.

Бранка се свързва с международната организация за биодинамично земеделие "Деметер" и заедно с консултанта Ян Плаге изготвят план за бъдещата ферма. Фермите, членуващи в "Деметер", отглеждат продукцията си съобразно принципите на антропософията, създадена от австрийският философ и езотерик Рудолф Щайнер (1861-1925). Сертификационната програма на "Деметер" е създадена през 1928 г. и де факто e първият печат за органично произведени храни. Системата е особено популярна в страни като Германия, Австрия, Швейцария и Италия и гарантира производството на растителна и животинска продукция, чието качество се доближава максимално до това на диворастящите растения или дивите животни.

"Земеделието, основано на принципите на Рудолф Щайнер, разчита на т.нар. затворен цикъл, в който производителите отглеждат животни, чийто тор на свой ред се използва за отглеждането на зеленчуци и плодове", обяснява Бенедикта. Водена от принципите на "Деметер", тя се сдобива с три крави, две прасета и десетина кокошки. Бенедикта и семейството ѝ са вегетарианци и отглеждат животните единствено с цел производството на органичен тор.

Първоначално местните жители на Беескоу са доста скептични относно земеделските начинания на Бенедикта и семейството ѝ. Областта около Беескоу е пословично известна с песъчливата си почва и в нея трудно вирее каквото и да било.

"След няколко години на опити и грешки открих, че почвата на фермата ни няма да ни даде добро зеле или цвекло. Тя е буквално като детски пясъчник. Но това означава, че е богата на силикати, което е отлично условие за отглеждането на домати", разказва Бенедикта.

В първите години нейната ферма е част от веригата slow food стопанства в Бранденбург и е отворена за посетители всеки уикенд. Но с течение на времето Бенедикта се уморява от непрестанния поток непознати и капризите им и решава да се концентрира върху отглеждането на домати.

С течение на времето тя натрупва огромна банка от доматени семена, която обновява непрекъснато. Повечето доматени сортове трябва да се култивират на всеки три години, за да бъдат запазени. Бенедикта се сдобива със семена за банката си от други колекционери, но много често попълненията идват от клиентите, които среща на пазара. Така например започва да отглежда един от бестселърите в колекцията си, традиционния руски сорт "Бабушка", след като възрастен руснак ѝ предлага бартер - шепа семена от него срещу килограм домати. Друг клиент сърбин пък ѝ донася семена от сорта "Срце", особено популярен в страните от бивша Югославия.

Противно на очакванията, Бенедикта не знае много рецепти с домати. В повечето случаи тя приготвя салата от тях, придържайки се към максимата на френския гурме критик Андре Симон, че сготвеният домат е като сготвената стрида - съсипан.

Доматите принадлежат към семейство Картофови и следователно са особено чувствителни към ниските нощни температури. Ето защо повечето сортове, които Бенедикта отглежда, растат в парници. Тя изкарва първата си реколта през юли, а късните сортове зреят чак с падането на първата слана. Веднъж събрана, реколтата от домати бива оставяна да узрее в специално климатизирано помещение, където може да престои чак до декември.

В последните години Бенедикта отглежда между 160 и 190 сорта домати всеки сезон, които дават около два тона продукция. Единственото изключение е тази година, когато сортовете са едва двадесет и пет. Това не е случайно. Преди време Доматената кралица на Берлин решава да разшири бизнеса си, като премести част от него в Италия. Там лятото продължава по-дълго и това ще ѝ позволи да отглежда домати целогодишно. Тя ще отвори нова ферма в Сардиния, в околностите на живописното средновековно градче Модика. Фермата в Борноу ще бъде поета от сина ѝ Давид, който ще продължи да продава домати всяка сряда и събота на пазарите в Берлин.

Повече за Доматената кралица на Берлин на официалния ѝ сайт tomatenfrau.de

Все още няма коментари
Нов коментар