🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

20 въпроса | Боряна Ангелова-Игова

"Преживях 90-те и не позволих тогавашният хаос да ме унищожи и деморализира", казва преподавателката по философия на спорта

Боряна Ангелова-Игова, преподавателка по философия на спорта в НСА
Боряна Ангелова-Игова, преподавателка по философия на спорта в НСА
Боряна Ангелова-Игова, преподавателка по философия на спорта в НСА    ©  Надежда Чипева
Боряна Ангелова-Игова, преподавателка по философия на спорта в НСА    ©  Надежда Чипева

Философията и спортът са в сложни, но хилядолетни взаимоотношения и ако има човек, който може да ги обясни вълнуващо, без да отнеме от дълбочината, това е Боряна Ангелова-Игова. Докторатът ѝ по философия е от Софийския университет "Св. Климент Охридски", където е завършила и културология. От години преподава философия на спорта в НСА, а в Полша и Франция е гост-лектор.

Боряна е далеч е от мисълта, че спортът е само за анализиране, затова e активна и в различни проекти и каузи - преди броени дни се върна от Брюксел, където допринася с опита си за писане на стратегия за повече жени спортни съдии в Европа. Зимата кара ски, лятото - колело и участва в състезания по бягане на дълги разстояния като "Витоша 100" и "Трявна ултра". Надява се да зареди с любовта си към спорта и двамата си синове, въпреки че малкият е само на година и половина.

Книгата ѝ от 2017 г. "Изобретяването на човека-машина" за спорта в тоталитарните общества разказа нагледно как тялото се превръща в пропаганден инструмент.

Преди дни излезе антологията "Съвременни френски философи за спорта" (изд. "Жанет-45") под съставителството на Боряна Ангелова-Игова. Изследванията са в областта на хуманитарните и социалните науки и са посветени на културата на спорта. Темите са разнообразни - от философията на тялото, естетиката, феноменологията на движението до философската, културната и физическата антропология. Осемте текста са напълно различни, но обединени от метаморфозите на тялото през спорта.

Като какъв човек се определяте?

Упорит, разхвърлян, без особен усет за детайлите, но с голям размах. Определено с лош късмет, който компенсирам с двойно повече работа.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

В доброто. Много е трудно да го обясня, без да влизам във философски анализ, но най-общо, с риск да прозвуча като късметче от кафе, ще цитирам Кантовия морален императив, а именно да не правиш на другите това, което не искаш да правят на теб, и да не използваш другите като средство за постигане на лични цели. Човекът е цел сам по себе си. Вярвам, че си заслужава да се инвестира в моралното развитие на хората.

Любимият ви момент от деня?

Сутрин, след първото кафе.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да не прегрея професионално и от човеколюбец да се превърна в мизантроп.

Кое е най-голямото ви постижение?

Преживях 90-те и не позволих тогавашният хаос да ме погълне, унищожи и деморализира.

Как си почивате?

Като си провеждам изследванията, които са ми интересни. Забелязала съм, че повечето преподаватели около мен използват отпуската си, за да си свършат научната работа, за която не им остава време, докато преподават.

Какво ви зарежда?

Успехите на моите студенти, особено по моя предмет - философия на спорта. Много се радвам, когато в края на семестъра студентите могат много по-добре да анализират и пресъздават текстовете, с които работим. Радвам се, че функционалната им грамотност се е подобрила и са започнали да се замислят и да поставят под съмнение действителността, която преди са имали за даденост.

Какво ви разсмива?

За съжаление нямам особено чувство за хумор, но мога да се разсмея на някое очевидно тъпо меме във фейсбук. Иначе много ме провокират карикатурите на Комарницки, но от тях не съм сигурна смее ли ми се или ми се плаче. Показват много точно действителността, а тя никак не е смешна.

Какво ви натъжава?

Когато хората действат безпринципно и лицемерно.

Какво ви вбесява?

Беззаконието и престъпността.

Личност, на която се възхищавате?

Много са. Не мога да кажа само една. Не мога и да изредя всички, затова ще се опитам да кажа какъв е типът личност, на която се възхищавам. Човек, който е смел, професионалист, загрижен за околните, земен и интересен.

Кое свое качество харесвате най-много?

Упоритостта.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Немарливостта.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Да не ми пука.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Подарих белгийски шоколад в особено големи количества.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

Разбира се.

Къде бихте искали да живеете?

В европейски град/село. Мисля, че вашите читатели ще ме разберат.

Коя е последната книга, която прочетохте?

"Полът: Между хуманитарните, социалните и правните науки", сборник с научни доклади. Съставители са Десислав Георгиев и Деница Ненчева. Доста добре им се е получило, съдържа различни изследвания, свързани с пола, и по този начин дават светлина върху много от проблематизираните теми в публичния дискурс у нас.

Най-интересното място, на което сте били?

Париж.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

"Човешкото тяло е машина, която сама навива своите пружини, живо олицетворение на вечното движение."

Все още няма коментари
Нов коментар