🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

20 въпроса | Борислав Славов

   ©  Татяна Чохаджиева

Борислав Славов e начело на българския екип, номиниран за най-добра музика на наградите БАФТА за саундтрака на играта Baldur's Gate 3 (от света на Dungeons and Dragons) заедно с още двете номинации на Британската академия. Той е композитор на музика за видеоигри и носител на множество награди, името му се свързва още с игрите Divinity: Original Sin 2 и Crysis 2, където работи с превърналия се в икона композитор Ханс Цимер.

Въпреки шеметните музикални успехи е завършил информационни технологии в СУ. Започва работа за една от най-големите софтуерни компании в света, страстта му към музиката бързо го отвежда към индустрията за разработка на видеоигри, където през 2001 г. работи по саундтрака на първата игра в кариерата си Knights of Honor. Казва, че вдъхновение за музиката черпи от дългите разходки в планината с дъщеря си, но и от историческите филми.

В момента е музикален директор и композитор в белгийската компания "Лариан студиос", за тях Борислав Славов пише и продуцира музиката на световния бестселър, ролевата видеоигра Divinity: Original Sin 2. Играта спечели награда на Британската академия (BAFTA), музиката се превръща в хит по стрийминг платформите и излезе на плоча, която е напълно разпродадена в няколко поредни тиража. В момента Борислав Славов се подготвя за концерт с Лондонската филхармония, който ще се проведе в Кралската фестивална зала в Лондон на 4 май.

Като какъв човек се определяте?

Емоционален и чувствителен но едновременно с това последователен и прагматичен. Необичайна комбинация дори в моите очи. Предпочитам приятелското поведение в професионалните ангажименти.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Всеки сам кове съдбата си. Някои имат по-труден житейски старт и съответно по-труден път, но ултимативно вярвам, че живеем във времена, в които голяма част от това, което представлява животът ни, е резултат от нашите собствени действия и усилия. Или липсата на такива.

Любимият ви момент от деня?

Вечерта. Най-хубавите идеи сякаш ме посещават тогава. Звездно небе в лятна нощ.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Мащабът на проектите, по които работя, е страховит. Ролевите ни игри представляват огромни виртуални светове с десетки герои, множество преплетени истории и свобода на играча да определи своя собствен път и приключение в тях. Музиката трябва да бъде силно въздействаща, но и така написана, че да отговори адаптивно на всяко решение и действие на тези, които играят. Едновременно с това саундтракът трябва да остане актуален и ненатрапчив дори след стотици часове, прекарани в света на играта. Това е огромно предизвикателство, което изисква години на пълна креативна концентрация и силна организация.

Кое е най-голямото ви постижение?

Любовта на хората, които слушат музиката, която създавам. Малко неща ми носят удовлетворение като това от писмата на хората, които споделят как музиката е останала в живота им и след края на времето им, прекарано в играта. Кавърите, които правят на песните, или кадрите, които пращат, от сватбената си церемония, за която са избрали песен от саундтрака.

Как си почивате?

Дълги разходки сред природата и планината. Затова и живея близо до нея. Обичам да играя видеоигри или да гледам исторически филм.

Какво ви зарежда?

Всяка идея за нова песен ме изпълва с енергия и желание да започна деня. Добра дума от приятел. Усмивки на любимите хора. Подкрепата на публиката.

Какво ви разсмива?

Ироничното чувство за хумор на приятелите ми. Играта с децата ми. Хитрата сврака с двата крака.

Какво ви натъжава?

Късата памет на хората. Включително и моята.

Какво ви вбесява?

Неразбирането, че подадена ръка в спор не е проява на слабост, а предложение да успеем заедно.

Личност, на която се възхищавате?

Свен Винке, който е основател и директор на компанията, за която работя в момента, "Лариан студиос". Той е позитивен, силен и интелигентен човек, който има истински човешко отношение към всички около себе си.

Кое свое качество харесвате най-много?

Чувствителността, която ми помага да усещам света около себе си и опознавам чрез нея хората, които срещам в живота си.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Понякога говоря повече, отколкото е нужно.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Да пътувам назад във времето. Но не за да променям събития в своя живот. Хилядолетната човешка история е едно от нещата, които винаги силно провокират любопитството ми и изключително ме вдъхновяват.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Донесох "Хари Потър тематични карти" на дъщеря ми от Лондон, защото обожава филма. Получих шоколад от сестра ми без повод, когато се видяхме последния път.

Израз или дума, която употребявате прекомерно?

Изключително.

Къде бихте искали да живеете?

В къща на брега на езеро, в което се влива планинска река.

Коя е последната книга, която прочетохте?

"Морският вълк", Джек Лондон.

Най-интересното място, на което сте били?

В лазурните води на Егейско море до отдавна потънал кораб.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Бъди себе си.

Все още няма коментари
Нов коментар