🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

До 15.11

Софийски летописи. Тодор Славчев е един от най-изявените майстори на репортажната фотография у нас. Настоящата изложба, включваща 159 фотографии, е образна разходка из историята на София от 30-те до 90-те години на ХХ век и е знаково събитие в програмата на единадесетото издание на фестивала "Европейски месец на фотографията". Кадрите са аранжирани в 120 рамки - число, което символизира годишнината от рождението на автора В "Квадрат 500", зала 19

23 - 25.10

Radar Festival Beyond Music. Тази година фестивалът предлага фина селекция от създадените през последните месеци проекти на български авангардни артисти. Сред тях са "Нищо няма да ти се случи" - електронната музика с текстове на Светослав Тодоров; пиано импровизации от Димитър Горчаков, изпълнения от Goro, Ангел Симитчиев - Mytrip и XDEX; джаз пиано и електроника от Бодуров - Шопов и др. Съпътстващата програма е лекцията "Съвременно изкуство, звук и технология" и саунд дизайн работилница с Иван Шопов. Варна, Градска художествена галерия, дневен фестивален билет - 20 лв., тридневен - 45 лв. от мрежата на Epaygo, 20% от стойността му отива за програма на "Карин дом". Всичко на radar-festival.eu

23, 24 и 25.10

Принцесата на цирка. Първата премиера за новия сезон на Музикалния театър е симбиоза от класическа оперета и циркови атракциони - за първи път до солистите му на сцената ще излязат и професионални циркови артисти за въздушна акробатика, изкусни клоунади и каскади. В оперетата от Имре Калман наред с танците на неговата унгарска родина звучи валсовата музика на Виена и се усеща проникването на джаза от началото на ХХ век. Национален музикален театър "Стефан Македонски", 19:00 ч.

23.10

Нощ на прилепите. Програмата е ориентирана към децата и започва в 16:00 ч. с представяне на изложба за прилепите, арт ателие за по-малките, а за по-големите - демонстрация на екипировка и техника за проучване на пещери. Половин час по-късно ще има четене на детската книжка "Приключенията на прилепчето Дарки", а в 17:30 ч. - презентация с интересни факти за прилепите. Към 18:15 ч. ще се включи ултразвуковият детектор и ако времето е подходящо, ще подслушвате прилепите, обитаващи градската градина. Пловдив, Цар-Симеоновата градина при Виенския павилион.

24.10

TEDxRuse Port of Opportunities. TEDx форматът стъпва на русенска територия с три панела - "Образование", "Технологии" и "Предприемачество". Лектори в тях са Мая Донева, изпълнителен директор на "Карин дом", Енчо Данаилов, познат като Бате Енчо, собственикът на "Еконт" Николай Събев, създателят на иновация в помощните средства - Omnibot, Любомир Василев и др. Русе, Доходно знание, 10:00 - 17:30 ч., билет: 78 лв. Програма и информация на tedxruse.com.

24.10

Trastena Funk x Yalta. Партита с участието на малиновото вино "Трастена" са сред отличителните вечерни събития в столицата. В тази специална тяхна вечер ще звучат фънк, соул, диско, хаус от селекцията на Ramsey Hercules, продуцентът с един от най-дългите стажове в България и Boris the Heartbreaker, човекът зад продуктите на "Трастена". На бара ще ви очакват три авторски коктейла с малиновото вино. Клуб "Ялта", 22:30 ч., вход 10 лв., като 30% от входа ще се дарят за изграждане на дива болница от "Дивите животни"

24.10

Sofia Game Night. Тази година включва онлайн изложби, представяне на български видео и образователни игри, разговори за театър и компютърни игри, детска програма и настолни игри. Основната точка на фестивала - "Гьоте институт", ще видите гостуването на рутер галерия с онлайн изложба, представяща творби, използващи изкуствен интелект и машинно самообучение; представяне на игрите в образованието, или т.нар. сериозни игри от The Business Institute, лекцията-пърформанс на Антони Райжеков "Геймификацията като художествено изразно средство" и много други. Вход свободен, вижте цялата програма на sofiagamenight.com

25.10

Morning Run Sofia. Включете се в освежаващ неделен крос с дистанции 5, 10 и 20 км (1, 2 и 4 обиколки по трасето). Състезанието, организирано от спортен клуб "Бегач", дава медал за всеки завършил, подарък и награди за първите участници. Има възможност за записване на отбори и класиране по отбори, а във всяка от таксите се включват и 5 лева дарение за кауза. От 13:00 ч. ще се проведе и Kids run. Повече на morningrun.begach.com. В Борисовата градина.

27.10

Експрес "ХХ век". В бродуейската комедия от Кен Лудвиг един реален експрес от 1933 г. свързва Чикаго и Ню Йорк. В неговата луксозна композиция, потънала в джаз и джин, летят великият бродуейски режисьор Оскар Джеф и неговата бивша любовница - холивудската звезда Лили Гарланд. Постановка на Венцислав Асенов с участието на Добрин Досев, Маргита Гошева, Боряна Братоева, Ивайло Христов, Венелин Методиев и др. Пловдив, Драматичен театър, 19:00 ч.

28.10

Приказки за джаза - рагтайм и суинг. Поредица от три спектакъла, в които главните разказвачи Борислав Петров и Михаил Йосифов ще преведат публиката по пътя от зараждането на джаза в Ню Орлиънс през суинг, бибоп, лукса и релакса на 50-те и 60-те, Blue note до Motown и поп музиката от 60-те и 70-те. Първото издание е посветено на рагтайма и суинга от 20-те и 30-те години на миналия век с Ангел Заберски на пианото и Борис Таслев на контрабас. В Sofia Live Club, 19.30 ч., билети: предварителна продажба в мрежата на Eventim и на място: 15 лв.

28.10

Винен курс. Обучението II ниво български и световни винени сортове ще се проведе в десет винени лекции, в които ще се разгледат отблизо: част от винените сортове - български и световни; основните характеристики при различните стилове вино; районите, от които те произхождат; съчетаване на вино с храна и др. Ще се дегустират до шест различни вина. Цена на курса: 390 лв. В Casavino бул. "Скобелев", от 18:30 до 20:30 ч., всяка сряда. Вижте датите във фейсбук страницата на събитието.

28 - 31.10

Уличeн фестивал 6Fest. С призив за подкрепа на независимите артисти стартира фестивалът за улични изкуства. Специалното му тематично шесто издание е посветено на българските огнени и театрални формации. Над 70 артисти с 8 спектакъла в четири дни на няколко различни централни локации в Пловдив. Вижте подробната програма във фейсбук страницата на събитието. Вход свободен, но с възможна финансова подкрепа в HelpKarma.

29.10

Barcelona Gipsy balKan Orchestra. Един от малкото концерти с международно участие, на който може да присъствате тази година. Мултинационалният ансамбъл е създаден преди осем години, когато единадесет музиканти се събират в Барселона, за да отпразнуват Международния ден на ромите. Те черпят вдъхновение от традиционната музика на Испания и Балканите, смесвайки различните стилове - от традиционните каталунски, гръцки, италиански и руски песни, през фолклора на Близкия изток, до клезмер и етно джаз. Съставът гостува на "Европейски музикален фестивал" с два концерта в един ден - от 17:30 ч. и от 20:00 ч. В Sofia Live Club, билети: 25 лв. на касата в зала "България", www.ticketsbg.com и на мястото на събитието 1 час преди концерта.

29.10 - 1.11

Korea Beauty Week. Всички любители на козметиката знаят, че корейските марки предлагат високо качество, натурална и специална грижа на достъпна цена. От четвъртък до неделя ще можете да се запознаете с новите тенденции сред водещи корейски марки и да купите продуктите на Missha, Cettua, Kundal, Bio-Care, I'm Nature, Benton, d'Alba, Klairs, By Wishtrend, Purito, Skin Watchers, Doori, Chamos, Tisha AC7, SNP, Rexri, Thesera, Elmolu, Ribe Skin, Deoproce, Queenfei, Secret Key и Isntree. В "Сердика център".

до 29.10

Есенното листо, Знамето на Желитин. Австрийският колектив Gelitin (Желитин) изработва специална скулптурна инсталация от знамена за почти 30 метра височина - една кратка поема за есенното листо, "кралицата на всички знамена" и единственият флаг с две различни страни. Произведението им е част от проект "Форми, изкуство в публична среда", по време на който в продължение на месец различни художници показваха произведенията си под формата на знамена. На пилоните пред НДК.

До 10.11

Река на биоразнообразието. Каква е река Марица днес и заедно с нейните обитатели? Гостуващата изложба за малки и големи зрители включва 11 реалистични макета на различни животни, сред които видра, малък корморан, пчелояд и земеродно рибарче. Към всеки от тях има звуков файл с информация за вида, който може да се чуе на MP3 плеър, както и кратко видео с любопитни факти, свързани с историята, географията и екологията на реката, представени от експерти в различни области. В Националния природонаучен музей при БАН

ДОМАШНО КИНО

Отмяната

Хю Грант и Никол Кидман са екранна двойка в сериала по сценарий на Дейвид Е. Кели ("Големите малки лъжи", "Али Макбийл") по адаптация на романа You Should Have Known, The Undoing" на Джийн Ханф Корелиц, която води привидно перфектен живот с малкия си син. Но буквално за една нощ всичко се променя вследствие на поредица от страшни разкрития и едно брутално убийство.

26 октомври, 21:00 ч.; HBO3, 22:00 ч.

Идеалното оръжие I

Документалният филм е базиран на бестселъра на New York Times с автор кореспондентът по национална сигурност Дейвид Сангър. Той изследва възхода на киберконфликтите като основен начин, по който нациите се състезават или саботират една друга и показва интервюта с топ военни, разузнавачи и политици, както и репортажи от първите линии на кибервойните.

Премиера HBO, 29 октомври, 22:40 ч.

The Queen's Gambit

Минисериалът се развива през 50-те години и представя историята на Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой), брилянтна шахматистка, която се опитва да постигне успех в един доминиран от мъжете спорт, докато проблемите ѝ със зависимостта към опиатите и алкохола се задълбочават.

Премиера, Netflix, 23 октомври