Духът на Балканите, уловен в 5-степенно меню

На 30 септември конкурсът "Ресторант на годината БАКХУС Аcqua Panna & S.Pellegrino" се завръща към корените

Духът на Балканите, уловен в 5-степенно меню
Духът на Балканите, уловен в 5-степенно меню

Какво общо имат победителката в последния сезон на MasterChef Мария Жекова и Джон Атанасов? Всъщност, отговорът е по-скоро не какво, а кога - 30 септември. В най-голямата зала в Sofia Tech Park в последния ден на септември Мария заедно с шеф-готвачи със световен опит в Холандия, САЩ и Хърватия ще бъде част от преживяването, наречено "Ресторант на годината БАКХУС Аcqua Panna & S.Pellegrino".

Конкурсът навършва 20 години и за това специално издание се завръща с гала церемония на живо (след като през заветната 2020 г. имаше само лайв излъчване на награждаването). Гостите ще вкусят 5-степенното дегустационно меню с ястия от Хърватия до Родопите, съчетани с подходящи вино, коктейли и напитки.

Гала вечерята и церемонията по награждаване са на 30 септември от 19:00 ч. в Sofia Tech Park, в зала "Джон Атанасов".

Кувертите са в продажба ТУК до 27 септември или до изчерпване на количествата.

Програмата ще включва изпълнения от "Нина Николина Етно Проект" и танцьорите от PRJCT 360.

И тази година наградите са в няколко категории: "Ресторант на годината", "Авторски почерк", "Винена листа и напитки", "Вкусно място", "Дебют" и "Ресторант на читателите".

За последната категория победителя определяте вие и може да подкрепите едно от 30-те номинирани заведения в София, Пловдив, Варна и село Девино. Може да гласувате тук.

За вход ще се изисква един от следните документи:

- валиден сертификат за ваксинация срещу COVID-19

- валиден сертификат за отрицателен резултат (PCR - 72 ч., или антигенен тест - до 48 ч.)

- валиден сертификат за преболедуване.

Менюто и авторите му

Веселин Дойков, METRO Academy

Ягодово гаспачо с чипс от бекон и розов домат

Мария Жекова, победител в MasterChef 2021

Дребен смилянски боб с балканска пъстърва, шафран, латинков сос тартар и пчелен прашец

Любен Койчев, HRC Culinary Academy

Хърватски брудет: Бавно готвени скариди, змиорка и миди в доматен бульон, рагу от фенел, сотирани жабешки бутчета и хрупкава полента

Владимир Тодоров,носител на Националната Кулинарна Купа на България 2016

Качамак по ковачевски със свинско и зрял овчи кашкавал

Владислав Пенов и Деница Дойнова, Космос

Златна ябълка: мус с мурсалски чай, карамелизирани солени ябълки с коняк, коджи орехи