Гурме ястия и напитки от цял свят идват на Женския пазар

Половината от ресторантите са нови на шестото издание на безкешовия градски фестивал "Бакхус StrEAT Fest"

Гурме ястия и напитки от цял свят идват на Женския пазар
Гурме ястия и напитки от цял свят идват на Женския пазар
   ©  Рая Илиева-Делчева
   ©  Рая Илиева-Делчева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Рядко чуваме думите "гурме" и "улична храна" заедно, но вече шеста година "Бакхус StrEAT Fest" доказва, че няма невъзможни неща: с жабешки бутчета, гьоза, стриди изданието на 4 и 5 юни отново ще превърне Женския пазар в посланик на вкусните ястия "накрак". Наред с по-непознатите предложения ще има и качествени вариации и на по-близки на българския вкус: дюнер, скара, качамак и др.

Фестът е подходящ за цялото семейство, независимо от възрастта или размера му. "Елате с децата, с домашните любимци, с любимите си хора или просто с най-доброто си настроение", канят организаторите от "Бакхус" и "Пазари Възраждане".

Двудневното събитие в първия уикенд на юни се провежда на традиционното вече място - на Женския пазар между улиците "Цар Симеон" и "Св. св. Кирил и Методий", и ще включва над 60 изложителя.

Безкешово и с награди

С цел по-бързо обслужване и поддържане на хигиена за втора година фестът ще бъде изцяло безкешов - плащанията стават с карта (кредитна или дебитна) или с мобилен портфейл (Google Pay, Apple Pay, Revolut и др.).

Затова пък касовите бележки носят шанс за награда - Mastercard ще раздават подаръци и безплатни вкусни хапки.

Награди ще има и от Takeaway, които за първи път участват на феста, но които винаги са помагали на вкусната храна да достигне по-бързо до гурманите.

Храната: от Кюстендил до Мексико, от Франция до Япония

17 ресторанта излизат от кухните си и през целия първи уикенд на юни ще предлагат специални ястия, съобразени с темата на уличната храна.

За първи път ще има и каравани с храна освен обичайните щандове: сред тях ще са обичаните сочни бургери на Boom! Burgers, Chilli Hills с люти крилца, отлична италианска паста от Pasta Fresca, месца и морски емоции от SCRAN и ароматни гофрети от Lolly Sweet Bar Caravan.

Сред новите изложители са още Podlez, за който стоят познатите имена Виктор Жечев и Робин Вияреал, съвсем новото заведение Laffa Street Kitchen с храна за душата и Цукерня Савенко с торти с майсторско изпълнение.

Цветни веган бургери (Plant.bite) и месни такива (Ham Bar), меса на скара (The Holy Smokes BBQ, Meatsome), качамак ("Космос"), гьоза (Hamachi-ni), автентични мексикански такос (El Gallo Cantina Mexicana), пица на пещ ("Тихия кът", които идват чак от Кюстендил, където е комплексът им за почивка със същото име), охлюви по бургундски (L'Instant) и десетки други ястия ще гъделичкат апетита и ще тестват границите на стомасите на жителите и гостите на София на 4 и 5 юни.

Напитките: фокус върху крафт български производители

От над 20 щанда с напитки повечето принадлежат към занаятчийските бутикови производители: крафт бири, български бутикови вина на големия щанд на DiVino, безалкохолни и кафета, правени само с качествени суровини и без излишни добавки.

За любителите на миксологията ще има pop-up коктейлни барове, а ценителите на класическия подход ще открият качествени представители на иначе познати питиета: все по-популярният джин ще е на (поне) два бара - Gordon's и Tanqueray, Johnnie Walker ще има собствен бар. Каручка с по-редки уиски имена, вносни лагер бири и вина също ще има.

Сред алтернативните напитки в собствена категория има малинови, безалкохолни и ароматизирани вина, китайска ракия, узо и аперитиво бар.

Сладко, солено, фермерско

Фермери и производители от различни краища на България ще предлагат разни опаковани вкусотии, които да отнесем у дома и нетърпеливо да отворим. Сред тях са истински мед, люти сосове, млечни продукти, киви ферма, веган алтернатива на сирене, морски улов в буркан, подправки, зехтини, сладкиши, висок клас гурме марки, пасти и сосове, направени от ферментирали продукти, джелато.

Програмата: музика и майсторски класове

За втора година билетът за вход в събитието ще включва майсторски класове, водени от изложителите.

Какви са тайните на барбекюто, какво трябва да знаете за крафт бирата и десертите, къде се корени майсторлъкът при правене на бургер, може ли да са вкусни безалкохолните коктейли - това е само част от предвидената програма. Всеки майсторски клас е напълно безплатен за посетителите на фестивала и не се изисква предварителна регистрация.

Единственото важно е да следите програмата на събитието в социалните мрежи, за да не изпуснете темата, която ви е интересна.

Музикалната програма тази година е подбрана от Ritual Gatherings, които ще поканят DJ и ще поддържат настроението весело с фънк и соул.

Билети

Билетите започват от 5 лв. за един ден, има и семейни пакети. На място ще се продават с минимално оскъпяване.