"Академичен Капитал": Не е фатално да сгрешиш с избора на професия и още: платени стажове и кариерни съвети

Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

В "Академичен Капитал" може да се включите чрез регистрация на официалната страница на програмата, като използвате e-mail, предоставен ви от университет в страната, или уникалния номер на ISIC картата ви.

Повече за програмата виж тук.

Неусетно дойде пълният с празници май и макар месецът да започва лежерно, ние сме ви подготвили селекция от свободните позиции за стажове, стипендии и конкурси, подбрани от колегите в "Кариери".

Тази седмица излиза и новото издание на подкаста, в който ви срещаме с успешни хора. Този път ни гостува кариерната консултантка Михаела Георгиева.

Темите, които сме подбрали тази седмица, са свързани със забраната за реклама на хазарт по телевизията, текст на The Economist за това, че младите предпочитат да не учат в университет, както и поръчка на МОН за нови автобуси.

Не на последно място Lidl разказва за партньорството си с Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Големите теми

Хазартната реклама в медиите беше забранена. Защо?

ГЕРБ и ДПС спряха масовото облъчване, но удариха телевизии, сайтове и бетинг компании.

Макар ограничаването на хазартната реклама да е необходимо, остава въпросът защо промените се случиха толкова бързо и защо преди изборите се предизвиква сътресение на медийния и рекламния пазар. Една от възможните причини е намаляването на пазарната оценка на "Нова броудкастинг груп", която в момента е в процес на продажба.

Забраната ще направи услуга на големите хазартни оператори, защото затруднява влизането на нови компании и намалява конкуренцията от страна на по-малките играчи.

Текстът на Сирма Пенкова и Алексей Лазаров може да прочетете на сайта на "Капитал" тук.

Лотарията на университета

В Америка много хора смятат, че не си заслужава да се учи в университет. Но в богатите страни хората, които имат бакалавърска степен, печелят с над 40% повече от тези, които нямат такава. Днес около 33 млн. души в богатия свят учат бакалавърска степен.
МОН обяви поръчки за 36.6 млн. лв. за електрически, бензинови и дизелови автобуси

Средствата за закупуването на електробусите трябва да са от бюджета на МОН, но все още не са осигурени. Предходната поръчка за училищни автобуси е от 2022 г. и беше на стойност 44 млн. лв., които правителството предостави на МОН след нейното обявяване.

Успешен капитал

Новото издание на подкаста на "Академичен Капитал" е тук, а в него ви срещаме с Михаела Георгиева, която е сертифициран кариерен консултант, водещ на обучения, гост-лектор на събития и треньор по лидерство.

В разговора тя дава съвети как младите хора да се ориентират към подходяща за тях специалност в университета, а след това как да изберат и сферата, в която да се развиват. Според нея не е страшно да сгрешиш и да запишеш едно, а след завършването да нямаш вече интерес и да се ориентираш към коренно различна професия.

Още в епизода:

  • доколко са важни т.н. soft skills в работната сфера;
  • как да се справяме с конфликтни ситуации в работна атмосфера;
  • как ще се промени трудовият пейзаж с AI;
  • как да балансираме личния живот и работата;
  • кои са "модните" специалности сред младите хора в страната;
  • какво е значението на стажовете за трупането на опит.

Освен в YouTube може да чуете разговора и в предпочитаната от вас платформа.

Отворени стажове и стипендии

Стажове:

  • Aurubis, компания за преработка на мед и цветни метали, обявява платена стажантска програма за студенти от бизнес специалности като "Финанси", "Търговия", "Логистика" и "Човешки ресурси".
  • Търговската верига за козметика и продукти за дома Lilly Drogerie стартира шестмесечен платен стаж за млади таланти "Аз съм Лили". След края на програмата успешно представилите се ще имат възможност за постоянна позиция.
  • Софтуерната компания Sirma Solutions стартира четвъртото издание на своята образователна програма Sirma Academy.

Още позиции и повече информация може да видите тук.

Конкурси и стипендии:

  • Стипендия по програма "2024 DUO‐Korea Fellowship Programme" предлагат от DUO-Korea.
  • Хазарският университет в столицата на Азербайджан Баку дава възможност за обучение по стипендиантски програми на студенти за учебната 2024/2025 г.
  • Платформата Arts Thread съвместно с Real Leather. Stay Different организира Четвъртото издание на конкурса Student Design Competition 2024.

Останалите стипендии и конкурси тук.

Университетски живот

ESG Academy стартира серия практически работилници през периода 21 май - 28 юни 2024 г. Целта на академията е да подготви специалисти, работещи в сферата на устойчивото развитие, за промените и развитието на различните изисквания в сферата. Събитията ще се проведат в Стопанския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

За четвърти път на 17 май ще се проведе ENGAGE.EU, онлайн турнир по шах. Той се организира от катедра "Физическо възпитание и спорт" на Университет за национално и световно стопанство.

Lidl е партньор на "Академичен Капитал"

По-добрата храна, по-отговорното потребление, по-качественото образование и кариерни възможности подкрепи Lidl с участието си във второто издание на Re:Bazaar, което се проведе в Деня на отворените врати в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Уникален екощанд презентира здравословни продукти в унисон с концепцията за планетарното хранене - вид балансирана диета от продукти с нисък въглероден отпечатък, както и актуални възможности за участие в младежките програми на компанията и сезонна заетост по морето.

Lidl отличи с три специални награди разработки в категория "Храни и напитки" в конкурса "Млад изследовател", в който се включиха над 80 отбора от цялата страна. Финалисти от Стара Загора, Ловеч и Смолян получиха наградите си от регионалния мениджър продажби Иван Димитров. "Денят на отворените врати в УХТ е чудесен пример за това как образованието, иновациите и отговорният бизнес могат да се обединят в името на по-доброто бъдеще", сподели Иван Димитров, чийто кариерен път в компанията е стартирал през една от младежките програми, а именно практикантската, която набира участници за актуалното си издание.

Ако имате въпроси или предложения, пишете ни на [email protected].