Как AI променя професиите, предстоящи обучения и съществува ли перфектната работа - в "Академичен Капитал" през ноември

От този месец академичният бюлетин с информация за отворени стажове и полезни кариерни съвети става седмичен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В "Академичен Капитал" може да се включите чрез регистрация на официалната страница на програмата, като използвате e-mail, предоставен ви от университет в страната.

Примерите за успешни предприемачи, които така и не завършват висшето си образование, са навсякъде около нас. И все пак истории като тази на Марк Зукърбърг са единици. За останалите университетът, преподавателите и състудентите са ключови за кариерно развитие. Такъв е опитът и на Васил Терзиев, от вчера кмет на столицата, който твърди, че не би могъл да си представи "Телерик" без Американския университет в Благоевград. Как се случва успешната му компания чуйте в епизода на "Уроци за успех" .

🗓️В първата седмица на ноември "Академичен Капитал" се завръща със седмичен бюлетин, който ще представя актуалните стажове, предстоящи обучения и конференции, както и специализирано съдържание за студенти. Веднъж в месеца бюлетинът ще включва и видеосреща с успешни предприемачи и експерти, които разказват за опита си и ключовите стъпки към успешната кариера.

В днешния бюлетин:

  • AI конференции
  • Как изкуственият интелект ще промени професиите
  • Митът за перфектната работа
  • Червени флагове в компаниите
  • Какво предстои тази седмица

Стажове и обучения през ноември

Стажове:

🛒Kaufland търси стажанти в отдел "Търговия" и "Дигитален маркетинг", а "Титан България" предлага стажантски позиции в отдел "Планиране и отчетност". Още текущи отворени позиции вижте в страницата на "Кариери".

Обучения и конференции:

🧑💻"Телерик Академия" отваря прием за обучението си Upskill UX/UI Design, което ще започне през март 2024 г. и ще продължи 3 месеца. Повече информация за него открийте тук.

🧑🤝🧑Кандидатстването за следващия сезон на менторската програма за младежи Mentor the Young, която ще се проведе между март и юни 2024 г., вече е отворено на сайта на MTY. Какво точно представлява менторството научете от видеосрещата на "Капитал" с Александър Граматиков, основател на програмата.

🤖 В сряда (08.11.) ще се състои конференцията "Нови хоризонти в журналистиката", където основна тема на разговор ще е разпространението на изкуствения интелект и последствията за медийния бизнес. А на 9.11. можете да се включите в 3 работилници за изкуствен интелект. Линк за регистрация намерете тук.

Голямата тема:

Около 50% от служителите ще се нуждаят от преквалификация до 2025 г. заради ускореното навлизане на технологии. Това са прогнозите в доклада Future of Jobs Report на Световния икономически форум (СИФ).

С навлизането на изкуствения интелект за масова употреба, а и автоматизацията на процеси, които доскоро се нуждаеха от човешко участие, е съвсем очаквано, че след време някои професии ще станат излишни, защото ще се извършват много по-бързо и ефективно от машини.

И макар и да има притеснения за увеличение на безработицата, тъй като "машините ще откраднат работните ни места", автоматизацията, а и изкуственият интелект все още не са достатъчно умели, за да заменят изцяло човешкия труд (уверете се сами, като опитате да различите текст, написан от човек, от такъв, написан от ChatGPT, тук).

Но дори сценарият да се сбъдне и да се наложи да се преквалифицирате след 3 или 5 години, вариантите да го направите са все повече, защото на пазара има изобилие от онлайн курсове, които са достъпни, а често и напълно безплатни (проверете Coursera, NYK, EdX, Masterclass).

🗣️ А уменията, за които работодатели казват, че ще са най-търсени с навлизането на изкуствения интелект, изненадващо не изискват богати технологични познания. В топ 10 влизат аналитично мислене, умения за решаване на проблеми, креативност, лидерство и управление на стреса.

Кои са останалите и кои професии ще се нуждаят от най-спешна преквалификация прочетете в материала, изготвен от "Кариери", тук.

Полезно:

🧠 От деца получаваме съвета да изберем професия, която да ни доставя удоволствие, придружен с клишето "Когато обичаш своята работа, никога не я усещаш като такава". На всяко работно място обаче е съвсем вероятно да срещнем трудности, проблеми, липса на удовлетворение. В този епизод на подкаста "Психологията на 20-те", се разглежда именно митът за перфектната работа, която не съществува.

🚩Преди да приемем предложение за работа, е добре да сме сигурни, че работната среда е подходяща за нас. "Кариери" изготвя списък с червени флагове в дадена компания, които да разпознаем още при самото интервю за работа.

Свободно време

В неделя (12.11.) в София се организира конференцията ТEDxSofia, чиято тема ще бъде "Ти х Аз", противоположностите и как те могат да се обединят. Билетите започват от 60 лв., а повече информация за събитието открийте тук.

📽️За феновете на Мартин Скорсезе и Леонардо ди Каприо по кината излезе последният им съвместен проект - "Убийците на цветната луна", уестърн драма, която разказва историята на масовите убийства на племето осейдж и едно от първите големи разследвания на ФБР през 20-те години на миналия век.

Ако имате въпроси или предложения, пишете ни на [email protected].