🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Капитал" навършва 30 години. Какво да очакват читателите

Три десетилетия архив може да разкаже много, затова ще погледнем внимателно назад и след това ще направим още една крачка напред

Капитал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Никой не харесва кучето, което хапе." Това е заглавието на редакционния коментар в първия брой на "Капитал" на 4 октомври 1993 г. Заявката е голяма. Признаваме, че редакцията се опитва както да "хапе", така и да е полезна. Затова и решихме да отпразнуваме кръглата си годишнина не само с празненства, но и с работа.

По случай 30-ия рождения ден през годината екипът ни планира специални събития и съдържание, като основно ще прави това, което редакцията ни прави най-добре, а именно - задълбочена журналистика. Ще погледнем назад, тъй като архивът на "Капитал" съдържа ценни текстове и снимки, и ще извлечем поуките от спомените.

Има четири основни неща, които читателите на "Капитал" могат да очакват през годината:

Поредица от 12 специални "исторически" теми

Вестникът помни първите стъпки на България в пазарната икономика и демокрацията, в опитите да ги създаде и опази. И съответно - в провалите. По случай годишнината като журналисти ще направим опит да припомним кои бяха героите и злодеите на тези десетилетия, какви сюжети се развиваха, как стигнахме дотук и можеше ли и по-далеч.

Всеки месец екипът ще се рови в архива на "Капитал" по избрана голяма тема и ще опитва да разкаже поне значителна част от историята на страната, както и да я постави в съвременен контекст.

Надяваме се, че за младите това ще е интересно, за да спорят по-образовано с родителите си, а за свидетелите на тези събития ще е полезно да си спомнят през какво са минали и да осмислят настоящето си.

Първата тема предстои да излезе в сайта и хартиения брой на "Капитал" на 3 февруари.

"12 успешни истории"

"Капитал" все пак е икономически вестник (впрочем някои колеги настояват, че отдавна вече не сме само "вестник" и не е съвсем коректно да се наричаме така, но традициите не се изоставят лесно). Всеки месец ще представяме подробно историята на компания, която е оцеляла през кризите на тези три десетилетия, расте и се учи.

Избрахме компании, които са с добра репутация, от различни сектори и разнообразни като собственост, за да обрисуваме техните постижения и бизнес средата у нас.

Първата такава история вече може да прочетете тук.

Изложба на 30-те знакови корици на "Капитал"

През април ще се проведе изложба в София, където ще представим 30 знакови корици на вестника.

Кориците ще са и опит отново да разкажем историята на България (а и понякога на света) през най-важните челни страници на вестника. Освен изложбата, където може да видите кориците "на живо", ще има и специална страница онлайн, където да ги разгледате.

Специално издание "Следващите 30"

По случай рождения ден на "Капитал" на 4 октомври ще излезе и специалното издание "Следващите 30". Ще поканим представители на бизнеса, политици, експерти, журналисти, визионери, учени като автори. Те ще анализират как ще се развиват ключови сектори от икономиката, бизнеса и живота ни и какво предстои за България и света в следващите години. Все пак и мотото ни е "Прогнози, които се сбъдват".

Това са основните начини, по които ще отбележим кръглата годишнина, но няма да са единствените. Следете сайта за повече информация.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 8

    Всъщност, не искаме нищо друго, просто още от същото. С класи сте над всички останали - затова ви харесваме, а комунистическата мафия ви мрази. И двете групи обаче четем Капитал религиозно.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Доста изтрити благопожелания има. Явно рожденикът не иска да чува неудобни истини.
    Не може да си авторитет с препечатени статии и с онова лого долу вляво.
    Жалко за доброто начало.

    Нередност?
Нов коментар