🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Академичен Капитал" през ноември - инвестирай в себе си чрез преквалификация, AI и еволюцията в професионалните роли

От този месец академичният бюлетин с информация за отворени стажове и полезни кариерни съвети е вече седмичен

"Академичен Капитал" е програма, насочена към академичната общност в страната
"Академичен Капитал" е програма, насочена към академичната общност в страната
"Академичен Капитал" е програма, насочена към академичната общност в страната    ©  Иван Куманов
"Академичен Капитал" е програма, насочена към академичната общност в страната    ©  Иван Куманов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В "Академичен Капитал" може да се включите чрез регистрация на официалната страница на програмата, като използвате e-mail, предоставен ви от университет в страната.

Ако се изненадвате, че за втори път този месец получавате "Академичен Капитал", то сте пропуснали новината от предния, когато ви съобщихме, че от ноември бюлетинът ни прераства в седмичен.

Преди да продължим с темите в него, имаме няколко важни и интересни новини за вас. Първата е, че в програмата "Академичен Капитал" вече може да се включи всеки от над 60-те хиляди притежатели на студентска ISIC карта. Вече освен с e-mail, предоставен от ВУЗ в страната, верификацията на официалната страница на програмата може да бъде направена чрез уникалния номер от ISIC картата на студента.

И това не е всичко. "Академичен Капитал" се отваря и за млади хора между 16 и 29 години, които не учат в университет. Притежателите на Европейска младежка карта (EYC) също ще могат да се регистрират за програмата чрез уникалния ѝ номер. EYC предлага преференции за културни обекти, пътуване, настаняване, пазаруване и услуги в 36 държави в Европа, включително България. Повече за картата можете да разгледате от българската ѝ страница.

От началото на ноември "Капитал" и Storytel започнаха партньорство, благодарение на което подкастите на медиата ще могат да бъдат слушани от потребителите на платформата за аудио съдържание. Там вече са налични поредиците "Гласът на Капитал", "Уроци за успеха", "Капитал Green", "Неуморимите", "Децата и парите" и "Първа точка". Епизодите можете да намерите тук.

В бюлетина тази седмица:

  • Актуални стажове и обучения
  • Преквалификация за работещи
  • AI и еволюцията в професионалните роли
  • Събития от седмицата

Отворени стажове и обучения

Стажове:

Тази седмица А1 търси стажант в "Център за ремонт и диагностика", който ще отстранява технически проблеми, ще актуализира софтуера в крайните клиентски устройства и ще осъществява контрол над качеството. В Cetin Bulgaria пък са необходими стажанти в центъра за мрежови операции, като ролята им ще бъде да помагат в наблюдението на мрежата, обработката и управлението на Telco и IT инциденти, както и оплакванията от клиенти. За повече информация за отворените позиции и останалите нови стажове може да разгледате на сайта на "Кариери" тук.

Обучения и конференции:

На 23 и 24 ноември в Hourspace на ул. "Дякон Игнатий" 19 в София фондация Impact Drive организира обучение на тема "Изграждане на силни съюзи". То ще покрие аспекти, свързани с комуникацията, изграждането на образа и бранда, свързването с поддръжници, донори, доброволци и общности. То е насочено към гражданските организации и е безплатно, а повече за него можете да прочетете тук.

Голямата тема

Инвестирай в себе си и се преквалифицирай Предната седмица си говорихме за нуждата от преквалификация на 50% от служителите поради повсеместното навлизане на технологиите. Продължавайки темата, тази седмица ви запознаваме с нуждата от такива курсове за намирането на нова работа, когато инициативата е на служителя, или като инвестиция в човешкия капитал, когато компанията насърчава това. Често работещите преминават през обучителни курсове, за да подобрят знанията си в избраната професия, а нерядко за да сменят позицията или компанията.

Компаниите търсят кандидати, които са гъвкави, приспособими и с умения, които отговарят на текущите им нужди. Когато няма такива или не съществува възможност за тяхното откриване и наемане, единствената опция остава уменията да бъдат придобити чрез допълнително обучение.

Според проучване сред 1200 работодатели на Българската конфедерация по заетостта компаниите продължават да изпитват трудности да привлекат хора с нужните им умения. Като извод от направеното проучване се налага, че "е наложително компаниите да преразгледат изискванията си за задължителни умения и да внедрят стратегии за придобиването им на работното място".

Допълнителните обучения по инициатива на самите кандидати или служители пък са доказателство за ангажираността им към лично развитие, а такава проактивност е привлекателна за работодателите. Инвестирането в допълнителни обучения не само подобрява шансовете за намиране на желаната работа, но и отваря врати към по-високи позиции, които иначе са недостъпни. Служители с допълнителни сертификации обикновено получават по-високо възнаграждение в сравнение с тези, които не притежават такива.

Кои са най-актуалните обучения за преквалификация и интервю с Гергана Рабаджийска, управител и финансов директор на HP Inc. Bulgaria, можете да прочетете в текста на Робърт Христов тук.

Полезно

Футурологът доц. Мариана Тодорова за AI и еволюцията в професионалните роли

Кой не иска да знае бъдещето? Ето няколко научни визии за него:

  • Дистанционна работа и виртуално сътрудничество ще са част от начина на работа.
  • Корпоративният свят ще възприеме устойчивостта като златен стандарт за добавена стойност.
  • Екологичната насоченост и социалната отговорност ще мотивират компаниите да отделят внимание на етичните аспекти.

"Прогнозите, които правим, често изглеждат просто като разкази за бъдещето, но зад тях стоят интердисциплинарни взаимодействия на различни научни полета и множество методи за прогнозиране", разказа доц. д-р Мариана Тодорова, футуролог от Института по философия и социология към БАН.

Целия текст на Велислав Филипов можете да прочетете тук.

Пишете ни на [email protected] за всичко, което ви вълнува, за да потърсим отговорите заедно.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар