Видеокаст с Блажка Димитрова: Oбразованието e пътят от "хвърляме боклука у реката" до нулев отпадък

В новия епизод на "Капитал Green" обсъждаме устойчивия начин на живот и кръговата икономика с екопредприемача, учител, съосновател на ресторант с нулев отпадък

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Гост в новия епизод на видеоподкаста "Капитал Green" е Блажка Димитрова. Тя е екологичен предприемач, учител, съосновател на ресторанта с нулев отпадък Blagichka - zero waste, а също и съосновател на компаниите Yoco Cosmetics и Zero wave. С нея говорим за това как образованието е ключово за разбирането на екологичните промени и как чрез него може да се промени нагласата на цялото общество. Обсъждаме още какъв ще е ефектът от ESG за бизнеса, как ще се промени селското стопанство и какви са новите храни в ерата на кръговата икономика.

"От малка винаги съм искала да спасявам света. Тогава си представях, че ако съм адвокат, мога да съдя хората, които вредят на околната среда. След това открих националната сигурност като възможност да правя това, но се оказа прекалено тежко за мен. И така стигнах до образованието като начин да се промени мисленето на хората и да се въздейства на много от тях", казва тя и допълва: "Няма да използвам никакви други методи освен образованието, за да постигна целите си."

Блажка говори на децата за устойчивост, нулев отпадък и отговорно поведение на към околната среда. "Разбира се, езикът, който използвам, е съобразен с възрастта на учениците - на малките представям всичко като игра например. Но дори и така е нужно те да знаят български, за да се разбираме. А системата невинаги постига това. Има деца, които не говорят български в училище, има деца, чиито родители не могат да четат. Какъв стимул имат тези деца", пита тя.

Сред наблюденията й е също, че децата имат усещане,че всичко идва наготово, и това не ги прави борбени за живота. "Когато говорим за темата за рециклирането в малки населени места, децата казват, че хвърлят опаковки у реката. В този момент разбираш, че пред теб стоят деца с потенциал, но те са в съвсем друга среда", споделя още Димитрова. Тя обаче казва, че има и деца в малките населени места, които са добре информирани и знаят много за околната среда. Фактор за това са родители и учителите.

Преди да започне да популяризира темата за нулевия отпадък, фокусът й е върху бизнеса. Основава кетъринг фирма с нулев отпадък, но се оказва, че макар да не генерира отпадък, компанията все пак трябва да има договор за извозване на отпадъците и да плаща такса смет. Това кара хората да си мислят, че в рециклирането няма смисъл. Същото е, като видят цветните контейнери, които се събират в един камион. "Затова ходя по училищата и обяснявам на децата, че има смисъл", казва още Блажка Димитрова.

В разговора с нея може да чуете още:

  • За ESG стратегиите и ефектите върху бизнеса, особено за малките и средните фирми
  • За прехода към декарбонизацията в енергетиката, транспорта и индустрията
  • И има ли живот с нулев отпадък и промените в селското стопанство, ГМО и новите храни.