🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българин от ЮАР ще произвежда батерии за съхранение на енергия в Русе

"Солар МД гига 2" на Калоян Димов започва да работи с 60 мВтч капацитет след инвестиция от 3 млн. лв., но планира разширение

Заради режима на тока в ЮАР батериите там вече са стандартно решение, докато в Европа такива системи тепърва ще стават масови, смята основателят на "Солар МД гига 2" Калоян Димов (вляво)
Заради режима на тока в ЮАР батериите там вече са стандартно решение, докато в Европа такива системи тепърва ще стават масови, смята основателят на "Солар МД гига 2" Калоян Димов (вляво)
Заради режима на тока в ЮАР батериите там вече са стандартно решение, докато в Европа такива системи тепърва ще стават масови, смята основателят на "Солар МД гига 2" Калоян Димов (вляво)    ©  Solar MD
Заради режима на тока в ЮАР батериите там вече са стандартно решение, докато в Европа такива системи тепърва ще стават масови, смята основателят на "Солар МД гига 2" Калоян Димов (вляво)    ©  Solar MD
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След като преди няколко години създава бизнес в ЮАР, сега българинът Калоян Димов отваря фабрика и в родния си град - Русе.
  • Предприятието първоначално ще произвежда годишно по 60 мВтч батерии за съхранение на енергия, но планира увеличение до 2 гВтч.
  • Предвижда се заводът да обслужва района на Европа, Турция и Близкия изток, където търсенето расте.

Идеята на русенеца Калоян Димов да направи завод за батерии за съхранение на енергия в родния си град следва необичаен път. Бизнесът му на практика започва в столицата на ЮАР Кейптаун, където преди осем години създава такова производство заедно с партньори, а днес компанията им Solar MD държи голяма част от пазара в Африка. С развитието на възобновяемите източници в Европа и Близкия изток обаче се появяват и други клиенти, което пък води до решението за още един завод в региона.

Така с 3 млн. лв. инвестиция чрез новосъздаденото дружество "Солар МД гига 24" преди дни Димов отваря и предприятие в Русе. С капацитета от 60 мВтч засега то ще обслужва съществуващите клиенти. Заради растящото търсене на такива решения обаче в плановете до няколко години е фабриката да бъде разширена.

Първи стъпки в бизнеса

Димов е завършил електроинженерство в Германия и в продължение на няколко години работи като мениджър проекти за компанията Juwi, която изгражда фотоволтаични паркове на различни места по света. След като обикаля 27 държави, той попада в Кейптаун - "един от най-красивите градове в света", и решава, че иска да остане там.

Междувременно започва да се оформя идеята за собствен бизнес и заедно с бъдещите си партньори - един от южноафриканските инвеститори в соларни паркове и друг български инженер, стигат до извода, че рано или късно енергията от ВЕИ ще трябва да се съхранява. Това поставя основата на компанията им Solar MD, която създават през май 2015 г.

Името на компанията също има любопитна българска връзка - такава фирма е основана в Русе през 2012 г. за производство на енергия от ВЕИ. "Всичко тръгна от там, че аз като ентусиаст накарах родителите си да инсталират соларни панели по покривите. Затова се наложи да регистрират фирма, а инициалите МД са на майка ми. Но пък партньорите в ЮАР харесаха името и така компанията там стана Solar MD", разказва Димов.

С нея тримата започват да правят малки фотоволтаични системи със съхранение на енергия, основно жилищни проекти, като в началото предлагат пълна услуга, включително инсталация. "Първите две години направихме около 600 инсталации, но не беше лесно. През почивните дни правехме батериите, а през седмицата инсталирахме. Бизнесът хем растеше, хем ставаше по-труден", разказва Димов.

Ускоряване

Това става причина да сменят модела и да започнат да произвеждат само батерии, които разпространяват през дистрибутори, а те от своя страна продават на инсталатори. Самата Solar MD не работи директно с крайни клиенти. Благодарение на новия модел растежът значително се ускорява, като по думите на Димов за последните пет години компанията увеличава оборота си най-малко със 100% годишно. "Ние сме единствените производители на батерии в Африка и сме може би едни от най-големите играчи в сектора на континента - около 40% от решенията в Африка са с наши батерии", каза той. Това включва както жилищни проекти, така също търговски и мрежови системи, тъй като решенията са модулни и могат да се използват от всякакъв тип клиенти. "Имаме мини, имаме и цели градове", уточнява Димов.

Производството на Solar MD се намира в Кейптаун и е с площ около 5000 кв.м. В момента компанията строи нова фабрика там, която ще бъде с капацитет 2 гигаватчаса годишно. Разрастването е провокирано от силното търсене в ЮАР, където има остър недостиг на електроенергия и режим на тока. Това е и причината развитието на батериите да става по-бързо, отколкото в Европа, смята Димов. "В Европа всичко започна с войната в Украйна и оскъпяването на електроенергията, както и масовото инсталиране на ВЕИ. Но в ЮАР просто нямаш друг избор - или нямаш ток, или имаш батерия", казва той.

За 2022 г. компанията отчита оборот около 100 млн. лв. Тази година също започва силно за бизнеса, като очакванията са продажбите в Африка да нараснат с около 400%.

За европейските клиенти

Същевременно през годините започват да се появяват клиенти и от други места - България, Турция, Близкия изток, Румъния, включително няколко от Германия и Испания. Доставките на оборудването от ЮАР обаче отнемат доста време - около 4 месеца. Това е и причината компанията да реши да направи фабрика в региона, като Димов уточнява, че за момента целта е по-лесно да се обслужват съществуващите клиенти, а не толкова да се търси разширение на бизнеса. Първите поръчки от България са за жилищни проекти, а от няколко години компанията работи и с търговски клиенти.

Русе е избран за локация заради местоположението - на главния път от Букурещ до Истанбул. "Освен това е моят роден град, така че мога по-често да посещавам семейството си", добавя Димов.

Решението за новото предприятие е взето доста бързо и по думите на Димов, "малко като на шега". "Точно преди 11 месеца се шегувахме, че няма да е зле да отворим фабрика в България. Говорихме и с някои клиенти и те казаха, че за тях би било много полезно, тъй като ще могат да получат продуктите по-бързо", разказва той. Така в края на миналата година в Русе е регистрирана "Солар МД гига 2", в която през две дружества си партнират мажоритарният собственик Калоян Димов, Костадин Петков и Николай Башев, който е и управител на "Солар МД гига 2".

Новата фабрика

Новото производство е организирано само за няколко месеца. Всички машини и материалите, с които да започне работа, са изпратени от ЮАР. Това включва клетките за батериите, с които компанията се снабдява от китайската CATL, както и платките (т.нар. BMS, или battery management system), които са собствен продукт на Solar MD. За други части пък вече са намерени местни подизпълнители, основно за металните компоненти.

"Има разработени фирми, които могат да режат с лазер, да огъват и боядисват, така че ще се разраства и локалната индустрия", каза Димов. По-нататък платките също може да се правят в България, тъй като по думите му има доста добри фирми както в Русе, така и в София.

Българското предприятие ще се фокусира само върху производство, докато инженерингът и R&D остават в ЮАР. За поддръжката компанията има разработен софтуер за енергиен мениджмънт и актуализация. От няколко години разполага и с технически персонал на място във връзка с доставките на батерии за региона от Кейптаун.

Засега фабриката е разположена на площ около 600 кв.м в сграда под наем и ще започне със сравнително малък капацитет - 60 мегаватчаса. "Това означава, че трябва да правим около 20 модула на ден батерии по 14 киловатчаса", уточни Димов. Заетите ще бъде около 15 души, като компанията си е изградила такава система за производство, която не изисква специализиран персонал. "Софтуерът прави по-голямата част от тестовете и подсказва следващата стъпка, така че и нискоквалифицирани хора могат да работят", уточни той.

През следващите 3-4 години обаче компанията предвижда да разшири производството и да достигне 2 гВтч, какъвто е оригиналният капацитет на машините. С каква скорост ще се случи това ще зависи от търсенето. Предвижда се да бъде построена и много по-голяма собствена сграда в същия район, така че машините да могат бързо да се преместят.

Със завода си в Русе компанията ще може и по-добре да фокусира дейността си. "Производството в ЮАР може да се концентрира върху цяла Африка, Австралия и може би Южна Америка. А от Русе ще покриваме цяла Европа, Турция и Близкия изток", каза Димов.

Само в България по данни на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия до три години се очаква да има над 6 гВт инсталирана мощност от вятърни и слънчеви централи. А това ще изисква и системи за съхранение на енергия.

Q&A

На колко места присъствате в Африка?

- Вече имаме вече около 30 хил. обекта с инсталирани наши системи. Може би присъстваме във всички африкански държави.

Каква технология използвате за батериите си?

- Използваме литеиво-железен фосфат (LFP), тъй като тя е най-добра по отношение на безопасността - не е агресивна, няма големи рискове. За 8 години не сме имали нито един случай на запалила се батерия. Придържаме се към тази технология, но нашият BMS е направен така, че може да се ползва с всяка друга. Така че, ако излезе по-добра технология, можем бързо да сменим и да продължим напред.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mer121135570 avatar :-|
    mer121135570
    • + 3

    Завод за сглобяване на батерии. Кутии - на място. Елементи - Китай. BMS - вероятно пак оттам. Успех.

    Нередност?
  • 2
    cccd avatar :-|
    cccd

    Единствената причина, поради която българите отиваха в ЮАР беше да изперат пари на ДС с криминален произход. След това тези престъпни пари се връщаха в България, вече изпрани и легализирани, под формата на "чуждестранни инвестиции". Така че, нищо ново под слънцето.

    Нередност?
Нов коментар