🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мездра управлява сметосъбирането с иновативно решение на "Новател"

Системата подготвя общините за прехода към нови схеми за таксуване според количеството отпадък

Община Мездра
Община Мездра
Община Мездра
Община Мездра
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е единствената държава в ЕС, в която такса смет се заплаща на база данъчна оценка, а не на количество изхвърлени битови отпадъци. Въпреки че ЕК предупреди страната, че подлежи на санкции заради нарушение на правилото "замърсителят плаща", прилагането на разпоредбата продължава да се отлага, а разходите на общините за сметосъбиране растат.

"За да помогнем на общините в търсенето на ефективен подход за управление на отпадъците, разработихме цялостна система за умно сметосъбиране, базирана на спецификата на българската среда", казва Павел Найденов, акаунт мениджър в отдел "Продажби в публичния сектор" на "Новател".

Tелекомуникационната компания, която е част от групата на Deutsche Telekom, предлага

пълен хардуерен и софтуерен продукт

за интелигентно сметосъбиране, който вече работи като пилотен проект в община Мездра.

"Системата е уникална с това, че измерва хидравличното налягане на камиона, което я прави универсално приложима. Всички нейни компоненти са вътре в машината и всяка интервенция по отношение на тях веднага се регистрира", обяснява Найденов.

Системата се състои от три компонента: сензор за измерване на налягането, с който се изчислява колко тежи даден контейнер; комуникационен модул, който изпраща данните в реално време в облачна система, за да се следят и анализират от съответния общински орган; и поставен върху контейнера идентификатор (RFID таг). Този таг съдържа уникален код, който автоматично разпознава кой е контейнерът и зачислява измереното количество към него и към локацията му.

По думите на Павел Найденов

към момента сметосъбирането в България е черна кутия.

Когато камионът се напълни, той отива на депото, там го измерват на кантар и единствената информация за събрания отпадък се съдържа в издадената бележка. Тоест няма никакви представителни данни, на базата на които да се направи анализ и ефективно планиране на целия процес.

Иновативната система на "Новател" осигурява на общините информация на ниво точка за сметосъбиране (контейнер). На тази база се прави анализ на проблемните зони, подобрява се планирането и се оптимизират маршрутите, съответно човекочасовете и разходът на гориво.

Справедливото таксуване на гражданите и бизнеса

е заложено в принципа "замърсителят плаща", но как ще се приложи той в България е все още уравнение с неизвестни.

"Добре работещи решения можем да видим в много европейски държави", казва Зорница Бъчварова, директор на отдел "Продажби в публичния сектор" на "Новател". Според нея освен системите, базирани на контейнери, оборудвани с RFID идентификатори, друго решение, което е възможно да бъде приложено в страната, е чрез торби, които ще се купуват от гражданите. Цената им ще включва таксата за събиране, обработка и изхвърляне. Има и вариант данъкът да се определя на брой жители.

"С разработената от нашата компания смарт система помагаме на общините в намирането на правилната стратегия за управление на сметосъбирането и подготовката им за предстоящото задължително въвеждане на новата схема на таксуване според обема на генерирания отпадък. Няма рецепта, приложима за всички, но чрез събраните данни се идентифицират проблемите и по-лесно се намират решения", казват Павел Найденов и Зорница Бъчварова. По думите им мисията на "Новател" е да трансформира сегашните градове в интелигентни средища за живеене чрез изграждане на "дигитален гръбнак", който е мощен стимул за местните икономики и общности.