Прегрупирането на групировките

Убийствата през последните пет години предизвикаха неочаквани коалиции сред силовите структури

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако трябва да перифразираме рап групата „Ъпсурт“, „няма вечни приятели, има вечни интереси“ е банална фраза. Убийствата на подземни босове в държавата през последните години обаче промениха драстично картината на организираната престъпност и сенчестия бизнес. Смъртта на Георги Илиев предизвика сътресение в цялата структура на някогашната ВИС. Сега на преден план излизат тези, които стояха зад гърба на босовете си и искат да заемат

Овакантените места

Битка за надмощие се води и в конкурентната групировка СИК. След поредица от убийства и скандали изглежда невъзможно тя да бъде единната структура, която беше. Нещо повече - появяването на Красимир Маринов-Големия Маргин на пог­ребението на Георги Илиев даде повод да се заговори, че малко преди смъртта му президентът на футболен клуб „Локомотив“ - Пловдив, е обединил бизнеса си с Големия Маргин. Това тотално обърка представите за антагонизма между бившите борчески групировки ВИС и СИК и за даде авно доказателство, че групировките вече са много различни.

Убийството на Георги Илиев дойде след постепенно обезкървяване на бившата ВИС-2. През 2002 г. беше взривен Димитър Димитров-Маймуняка. (Както стана ясно, в един период от своя живот и близък приятел на застреляната миналия месец шефка на направление „Последващ контрол“ в Агенция „Митници“ Шинка Манова) Маймуняка беше фигура от зората на борческите бригади и човекът, който контролираше силовите бригади на ВИС.
Знаково за промените в групировките беше и убийството на Константин Димитров-Самоковеца. Той беше част от схемите на ВИС и контролираше конт­рабандните канали, част от които е била и Шинка Манова. За смъртта на Самоковеца вече има осъден. Амстердамският съд постанови, че убиецът е холандецът Ервин Врекер, а в България подсъдим като подбудител е сливенският бос Йосиф Йосифов-Йоско. Самият той е бил в контакти с Маргините.

Само 20 дни след убийството на Самоковеца мистериозно изчезна друг високопоставен висаджия - Методи Методиев-Мето Илиянски. От НСБОП твърдяха, че Мето Илиянски конт­ролира трафика и разпространението на дрога. Така в обкръжението на Георги Илиев останаха от едната страна съдружниците на Методи Методиев в софийската фирма „Паркиране и гаражи“ Христофорис Амартедимис-Таки и Красимир Каменов-Къро, от другата Николай Цветин-Близнака. Точно между тези две групи в момента се води

Спор за наследството

на Георги Илиев и ВИС.

Конкретният повод за скандала е бил продажбата на комплекса „Мария Луиза“ на Румен Гайтански, собственик на фирмите за чистота „Волф“ и ДИТЦ. Те притежават концесията за чистота в София. Продажбата на къпалнята е била предизвикана от дълговете на Георги Илиев към някои банки, които са поискали те да бъдат погасени. Според източници от полицейските среди плувният комплекс, който се намира в Борисовата градина, наистина е бил закупен от Румен Гайтански. В съдебната регистрация на дружеството „Парк Мария Луиза“ обаче засега няма регистрирани промени. „Парк Мария Луиза“ АД е смесено дружество между Столичната община и фирма „Енджел“ ООД, която пък е е собственост основно на „ВАИ холдинг“. Николай Цветин-Близнака притежава 50% от „ВАИ холдинг“. Другите 50% бяха на убития Георги Илиев. Според осведомени заедно с къпалнята „Мария Луиза“ Гайтански е изкупил от Цветин и дела на „ВАИ холдинг“ в една от фирмите за чистота, където имал скрито участие.
Според източници от МВР фактът, че „Мария Луиза“ е била продадена, изключително много раздразнил Христофорис Амартедимис и Красимир Каменов, тъй като те приемали, че къпалнята е седалището на ВИС, и влезли в разпра с вдовицата на Георги Илиев Мая, с Николай Цветин и един от близките финансисти на Илиев. Таки и Къро не приели обясненията, че задълженията трябва да се погасяват, и дори отишли отново на преговори с Румен Гайтански с искането да развалят сделката, което обаче не станало. Засега комплексът е затворен. Според запознати идеята е къпалнята „Мария Луиза“ да се превърна в един от най-големите аквапаркове на Балканите. Според източници от ъндърграунда и МВР Таки и Къро в момента са успели да консолидират около себе си една група от 5-6 близки до Георги Илиев, които контролират части от бизнеса му.

В момента те се опитват да задържат печелившата част от бизнеса на бившата ВИС, като в същото време продават губещата. (В бизнес средите например се чу, че на тезгяха се продава яхтата на Жоро Илиев, която вървяла заедно с един от хотелите му в Стария Несебър.) Христофорис Амартедимис е бил посочен и като

Новия финансов благодетел

на футболния клуб „Локомотив“ - Пловдив, макар да не е представян като бъдещ президент. (Във футболните среди се твърди, че той е финансирал пътуването на „Локомотив“ (Пд) до Нюкасъл веднага след убийството на Георги Илиев, когато пловдивският клуб беше изпаднал във финансов колапс.) Така или иначе, соченият в доклада на НСБОП за наркобосовете през 2003 г. за дясна ръка на Методи Методиев Таки вероятно е човекът, който ще наследи влиянието на Георги Илиев.

От другата страна на групировката стои Николай Цветин-Близнака. Не е ясно дали той се е коалирал с братя Красимир и Николай Маринови-Маргините. Причината за това подозрение е, че Румен Гайтански, по прякор Вълка, е близък с Маргините. Големия Маргин заедно с убития преди година Дмитрий Минев-Руснака притежаваше чрез подставени фирми част от фирмата за чистота „Волф“. Гайтански и Маргините често можеха да бъдат видени по нашумели столични заведения, когато оперативната обстановка беше по-спокойна. Има слухове и около собствеността на луксозния хотел „Дюн“. За него също се твърди, че е бил закупен от Маргините, въпреки че желанието на вдовицата Мая Илиева е тя да го менажира.

В миналото е и представата за

Бившата групировка СИК

Тя беше създадена само 6 месеца след като Васил Илиев (убитият през 1995 г. брат на Георги Илиев) регистрира застрахователна компания ВИС-2 през август 1994 г. Нейни учредители тогава станаха Младен Михалев-Маджо, Красимир Маринов-Маргина, Дмитрий Минев-Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле, Румен Николов-Пашата и Венцислав Стефанов. В икономическата структура на СИК акционер беше и Стоил Славов. Сега СИК е две враждуващи групи като от едната страна стои Младен Михалев, а срещу него са изправени братя Маргини - Красимир и Николай, които бяха арестувани преди десетина дни (за подробности виж на стр. 10-11).

Ден преди убийството на банкера Емил Кюлев беше пуснат слух, че Младен Михалев е убит в Швейцария, а след като самият той опроверга пред няколко медии това, се твърдеше, че все пак по него е стреляно, но не е улучен.
По всичко личи, че враждата между Маргините и Михалев е непримирима и е до гроб. От изброените по-горе седем души Руснака, Бай Миле и Стоил Славов вече не са между живите. За Венцислав Стефанов и Румен Николов се твърди, че стоят настрани от сегашните крамоли. Самият Стефанов също пострада, след като неизвестни отвлякоха преди повече от година и половина сина му и не го върнаха, въп­реки че беше платен внушителен откуп от близо един милион евро. Един от ключовите сикаджии - Стоил Славов, беше взривен заедно с охраната си в асансьора на така наречената сграда на СИК в софийския Лозенец. През септември миналата година падна друга жертва - Бай Миле беше застрелян заедно с петчленната си охрана. В ареста сега са няколко души, обвинени в убийството му. От следствието твърдят, че те са от близкото обкръжение на Николай Маринов-Малкия Маргин. През октомври същата година беше убит и Дмитрий Минев-Димата Руснака, неразделният приятел на Големия Маргин. За неговото убийство няма арестувани.
Каква е причината бившата силова групировка СИК да се разпадне не е изяснено. Съществуват няколко версии - от това как да се делят парите, през търсене на надмощие в сделки със синтетични наркотици (Стоил Славов), контрол над наркотрафика (Бай Миле) до романтичната версия за желанието на част от групировката да изчисти бизнеса си и да не се занимава вече с незаконна дейност.

Малко неочаквано, но очевидно съвсем целенасочено между силовите групировки, чието имущество и финанси ще се проверяват от данъчни и НСБОП, беше споменато и името на ТИМ. Преди убийството на банкера Емил Кюлев главният секретар на МВР ген. Илия Илиев заяви, че започва проверка на имуществата на групировките

ВИС, СИК и ТИМ

Повод за проверката беше убийството на Георги Илиев. Какво точно се проверява и как се разбира кое е имущество на групировки не е съвсем ясно. Още повече че представите за въпросните групировки отдавна са остарели и нямат нищо общо със сегашното състояние.

Варненци от години се опитват да изчистят името си като силоваци. Те закупиха „Химимпорт“, ЦКБ, чиито акции се търгуват на фондовата борса, притежават зърнени складове, застрахователно дружество „Армеец“, имат големи интереси в туризма и други активи. ТИМ е създадена от трима бивши военни командоси - Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев, в началото на 90-те. Структурата минава през рекета, връщане на дългове до момента, когато е една от най-големите икономически групи. Въпреки опитите за налагане на положителен имидж тимаджии винаги са обичайният заподозрян след някое от емблематичните убийства през последните пет години. След убийството на банкера Емил Кюлев един от съдружниците в ТИМ - Иво Каменов, е бил разпитван от полицията. Междувременно беше пуснат слух, че във Варненско е стреляно по друг от съдружниците - Тихомир Митев. Този слух не беше потвърден. Преди това беше пусната друга непот­върдена информация за групировката, а именно, че тя е започнала да се разпада по подобие на СИК, който също не беше потвърден. Междувременно името на един от консултантите на ТИМ - Никола Дамянов, беше поставено в списъка на братя Маргини, нарочени за убиване (виж подробности на стр. 10-11).

Факт е, че структурата на варненци към момента изглежда не само най-стабилна, но и достатъчно дисциплинирана и финансово мощна на фона на разпада на старите групировки.

Естествено всички тези нови коалиции, скандали, разлъки и прегрупирания са валидни към този момент. Защото баналната фраза за приятелите и интересите често е най-вярната...

Все още няма коментари
Нов коментар