🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Митниците и пратките от чужбина: какво поискахме?

Дневник    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* Освобождаването на пратките да става на едно гише, да отнема не повече от 10 минути чрез автоматично и облекчено генериране на EORI номер, предварително подготвени документи и т.н. На гишето да има POS терминал, така че да може да се плаща и безналично. Митниците и пощите обещаха, че ще уважат това искане, като дори ще премахнат EORI номера за пратки до 150 евро.

* Без обедна почивка за "гишето", то да работи и извън класическото работно време, за да не са принудени хората да си взимат "отпуск" или да бягат от работа, за да си освободят пратки. Началникът на митница Столична Юлия Йорданова обяви в студиото на БНТ, че митническите служители е работят от 8 до 19.30 вечерта, включително в почивните дни.

* Да се осигури възможност за доставка на адрес и плащане онлайн. Това предполага пазарни споразумения (след конкурс) на Агенция "Митници" с "Български пощи" и други куриерски фирми. "Български пощи" и сега предлагат доставка на адрес за София и се ангажираха, че когато заработи Националният център за международните пратки, ще предлагат тази услуга и за клиентите си в провинцията. А от митниците обещаха от април да въведат възможност за електронно попълване на митническа декларация и плащане онлайн.

* Обслужващите фирми да предвидят и "интелигентно" известяване за получена пратка - имейл, на сайт и т.н., не само с бележка по пощата. Изпълнителният директор на пощите Милен Керемедчиев обясни, че европейска директива ги задължава да известяват чрез хартиен носител, но намират идеята за безналично известяване интересна и ще мислят върху нея.

* Междувременно процедурата за освобождаване на пратки за физически и юридически лица да е описана на български и на английски. Да е качена на сайта на Агенция "Митници" и на видимо място до гишетата за обслужване. Документите, които трябва да се попълват и подписват да са на български и английски, защото и много чужденци ползват тези услуги. Двете ведомства се ангажираха да направят съвместна информационна кампания. На двата езика.

* Агенция "Митници" да формулира и огласи принципите, на които избира кои пратки се отварят за проверка и кои не. (виж блица с директора на митниците Ваньо Танов)

* Агенция "Митници" да се ангажира със срокове за промяната и етапите за случването й. Обслужването на едно гише в София ще е факт от 25 януари, а до началото на май и в цялата страна.

* Да се приеме максимално допустимият праг за ЕС от 22 евро. Според депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова това ще е възможно едва в края на годината, когато се обсъждат данъчните закони за 2011

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    keipax
    • + 11

    Като начало не е никак лошо.

    Даже се чудя на адекватно бързата реакция пред вид неадекватното състояние на системата.

    Нередност?
  • 2
    lady_bug avatar :-?
    nelly
    • + 9

    Много интересно е защо вече това не се е случило, а трябва от Капитал да вършат работата на куп ангажирани и възнаграждавани ежемесечно служители. Не може шефа на пощите да "намира за интересна", идеята с известяване по алтернативен на хартията начин. Той със съобщения ли се занима или с анализи? Браво на Капитал, отново. Няма с кого друг да ви сравня!!!

    Нередност?
  • 3
    vitamina avatar :-@
    Lili
    • + 4

    Нека някой от авторите на Дневник или Капитал да се опита да поръча доставка на адрес от Български пощи в София.
    Посоченият на известията телефон се вдига средно веднъж от 50 позвънявания (съвсем не преувеличавам). В редките случаи, в които някой изкряска "АЛО", услугата се отказва под предлог "че графикът за седмицата е запълнен, обадете се в понеделник", след което слушалката се трясва. В понеделник почваш да звъниш пак...

    Надявам се, че и пощата ще работи с това работно време, а не само митницата!

    Нередност?
  • 4
    komitata avatar :-|
    komitata
    • + 8

    Внимание! Митниците може и да работят но 19,30, но каква полза, ако пощата в митниците работи до 16,30!!! Моля, не изпускайте детайли.

    Нередност?
  • 5
    vitamina avatar :-|
    Lili
    • + 6

    Ние пък искаме от БГ пощи да не ни събират 4 лв. за представяне пред митница на пратки от ЕС!!! Кой, какво и пред кого представя ?!?!?
    Защото освен, че не ни ги доставят до регионалния клон на пощите!!! ни събират и тази такса!

    Моля Ви подкрепете ни на http://www.facebook.com/group.php?gid=287178641884&ref=search&sid=100000659692285.2948276280..1

    Много се надяваме най-после някой да се поинтересува от това неспазване на нормативните изисквания!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-@
    AM
    • + 3

    Намирам за съвсем уместно да се пита защо този въпрос не е решен от отговорните за тази дейности служители които подозирам си дремят на работните места и си получават заплатите Има стотици други примери за убиване на гражданите от бюрокразцията и безхаберието на чиновника И никаква отговорност за нищо на никого не се търси Гражданите сме си виновни че не убиваме чиновниците

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Боян
    • + 1

    Доставката по домовете не работи. Днес се обадих на посочения в известието телефон и ми казаха, че пратката е "задържана на митница" и трябва да ида лично да я освободя. Естествено, че е задържана, нали заради това идва известието...

    Нередност?
  • 8
    filmche2 avatar :-|
    filmche2

    Ако въведат тези правила как ще ти искат 50лв. за бързо взимане на EORI номер?

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-(
    АМ
    • + 1

    Предложенията посочени тук, са добри, но мисля че има прекалено много излишни процедури. Какво толкова пречи да се въведе единна процедура за всички куриери чрез правилник, който да ги задължава да подадат митническа декларация на името на получателя, какво като няма EORI номер, доставят ти на адреса известие за плащане отиваш в банката плащаш и с платежното си получаваш пратката. Не мисля че държавата ще загуби от това, напротив ще облекчи процедурата, и ще спести малко държавни разходи. Нашата страна работи за чиновниците, а не за данъкоплатците.

    Нередност?
Нов коментар