Цената на статуквото в енергетиката - 2 млн. лв на ден

Европейската комисия отново препоръча отваряне на енергийния пазар в България и по-голяма прозрачност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Липсата на енергийни реформи води до годишни разходи от порядъка на 1.16% от БВП. Това изчисление направи служебният министър на икономиката Асен Василев при представянето на анализа на българската енергийна система, поръчан от служебното правителство на Световната банка и Европейската комисия. Това беше едно от големите обещания на президента Росен Плевнелиев при назначаването на кабинета, тъй като трябваше да даде цялостна картина на проблемите в енергетиката.

Изчислението на Василев идва от анализа на задълженията на НЕК към производителите на зелена енергия, към централите с дългосрочни договори (ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3") и когенерации. Според сметките на Световната банка в следващите 17 години настоящата стойност на тези тежести е 20.34 млрд. лв. По-нагледно, потребителите плащали според Василев по около 2 млн. лева на ден, или около 30 ст. на пълнолетен българин, заради част от електроенергията, която се изкупува на по-високи от пазарните цени. Само за следващата година дефицитът по тези задължения се очаква да бъде между 800 милиона и 1.2 милиарда лв.

Изводът е доста стряскащ, макар това да е било известно и преди. Другите заключения на одита (както първоначално бяха определени оценките на двете институции за състоянието на енергийната система в България) също не са особено новост. Изводите на Европейската комисия могат почти дословно да бъдат открити на сайта на Генерална дирекция "Енергия", където бяха публикувани миналата година като част от оценката на напредъка на общия енергиен пазар в Европа. Още в самото начало от Брюксел бяха предупредили да не се очаква твърде много от тях, тъй като правомощията на комисията са ограничени. Някои от изводите и препоръките пък са толкова стари, че очевидно имат български произход. Разликата е, че сега EK отправя и препоръки - за първи път Брюксел толкова директно посяга към контролното табло на енергетиката в България.

Краткосрочно ЕК препоръчва на правителството няколко мерки. Първата е да се намалят таксите за износ, така че да се преодолее част от проблема със свръх капацитета у нас. Реално инсталираните мощности в страната са 13.8 хиляди MW, докато в пиковите моменти у нас се изпозлват колко 7-8 хил. от тях. ЕК също предлага да се даде възможност за продажба в чужбина и на част от зелената енергия у нас, тъй като в момента България така или иначе произвежда повече от целите си за настоящият период. Това са две идеи, които се обсъждат отдавна, но все още нищо не е направено по тях.

Втората препоръка е да се прегледа дали когенерационните мощности не произвеждат повече електроенергия. Същността на препоръката е да се прекрати възможността отоплителните ТЕЦ-ве да продължават да продават ток, дори тогава когато отоплителният сезон е свършил. Сега, въпреки че парното е изключено, в мрежата се вкарва ток от работещи над 200 MW топлофикационни мощности,  със средна цена каквато имат построените след юли 2012 г. фотоволтаични паркове. По изчисление на Световната банка субсидията за "Топлофикация София" е на стойност над 200 млн. лв. Подобна е и ситуацията със заводските когенреации - има подозрения, които бяха споделени и от министър Василев, че много от тях произвеждат фалшив паров товар, само и само за да могат да продават скъпата си електроенергия. Освен това, вместо първо да задоволят своите нужди и едва след това да продават електроенергията си на НЕК, те първо продават на държавното дружество на високите преференциални цени, а след това купуват по-евтин ток от мрежата.

Третата съществена препоръка е за намаляване квотата, която НЕК изкупува като обществен доставчик от централите с най-високи разходи и емисии. В случая вероятно става въпрос за ТЕЦ Марица 3, "Бобов дол" и "Брикел". Свързаните с Христо Ковачки централи бяха предвидени за спиране през миналата година, но някак си ненадейно се сдобиха с сероочистващи инсталации. Служебният вицепремиер Екатерина Захариева каза днес, че техните комплексни разрешителни трябва внимателно да бъдат прегледани.   

Четвъртата краткосрочна мярка е студеният резерв на системата да бъде закупуван на търгове. Сега кои централи в престои ще имат право да продават капацитета си за работа се определя по доста непрозрачен начин и често по-евтините ТЕЦ-ове, като например варненския, не могат да се конкурират с доста по-скъпи централи. 

В общи линии тези предложения бяха направени и от предишния министър на икономиката Делян Добрев в началото на март, а по-късно бяха доразвити и от Асен Василев. ЕК предлага да се засили и капацитета на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Министър Василев даде пример за слабостта на Комисията с броя на експертите, които контролират целия електроенергиен пазар - 15.

Комисията също препоръчва засилване на помощите за семействата, които изпитват трудности да заплащат електроенергията си, както и "агресивни мерки" за енергийна ефективност. ЕК посочва, че 61% от населението на България е енергийно бедно, тъй като над 9 процента от техните доходи отиват за отопление. Сегашните помощи със значително по-ограничен обхват. През 2003 г. подкрепа са получавалки 542 хил. души, а сега – 255 хил. души. "Това означава, че в период на вдигане на цените ние сме изоставили бедните", коментира Асен Василев.

Средносрочно ЕК препоръчва разделянето на Българският енергиен холдинг, отмяна на модела на единния купувач (НЕК като обществен доставчик). Всичко това цели да засили конкуренцията и прозрачността на пазара. Както припомни министър, Василев БЕХ служи основно да прикрива финансовите трансфери и загуби в системата. Сега само НЕК има задължения от около 2.2 млрд. лв., които той може да издържи единствено заради кръстосаното финансиране в БЕХ.    

Препоръките на Световната банка са малко по-общи, но засягат същността на проблемите в енергийния сектор на България. Например банката напомня, че в енергийният сектор няма прозрачност, което позволява на различни чиновници и енергийни специалисти да се възползват от вътрешната си информация. За това тя препоръчва пълно разкриване на интересите на политици и висши държавни служители. Другите препоръки в общи линии повтарят заключенията на ЕК.

Извън преките препоръки, любопитни са и изчисленията на Световната банка, че до 2030 г. България идеално се оправя със съществуващите мощности.

(Докладите на Европейската комисия и Световната банка можете да видите съответно тук и тук)

36 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    _az_ avatar :-|
    _az_
    • - 2
    • + 69

    Държавата губи по 1 млрд на година, въпроса е кой ги печели тези пари...

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 5
    • + 53

    Тия неща ги обяснявам много отдавна, ама другарите плюят из целия Интернет и пишат кухи фрази, явно по почина на другаря Гоце, как щяло да има евтин ток, енергиен център, развитие на технологиите и прочие bull shits.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 48

    [quote#1:"_az_"]по 1 млрд на година, въпроса е кой ги печели тези пари[/quote]
    Правилните хора, които имат дългосрочни договори, по които се изплаща над пазарните цени за дълъг период.
    Само да припомня, ако Белене струва струва 10 млрд евро, това са 20 млрд лева и трябва да се изплати за 20 години, това означава да прави печалба 2,7 млн лева на ден (да не се бърка печалба с оборот!). А като се има предвид, че това е цената само до заработване на централата и после ще има още толкова по лихвите, цената става двойна. И то без да броим оскъпяване на проекта, а в момента няма подобен проект, който да не е оскъпен. Така че тия дето гласуваха за "евтиния ток от Белене" да си приготвят по (още) едно левче на ден, за период от следващите 20 години.

    Нередност?
  • 4
    kireto avatar :-|
    Кирето
    • - 5
    • + 19

    До коментар [#1] от "_az_":

    Както се знае в икономиката, а и не само там, когато някой губи, друг печели.
    Въпроса е кой е той?

    Нередност?
  • 5
    stefanaki avatar :-|
    Stefanaki
    • - 15
    • + 7

    аз доколкото разбах от текста извода от анализа е, че цената на тока ще расте. останалото са ПР интерпретации, на които добри журналисти не трябва да се хващат

    Нередност?
  • 6
    villiger avatar :-|

    Дали на някой политик ще "му стиска" да се разрови в НЕК, да я реформира и да я направи прозрачна...Защото само с добрите намерения, междувременно пасивите продължават да си се натрупват прогресивно и това ще тежи много в дългосрочен период.

    Нередност?
  • 7
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 1
    • + 31

    "Както припомни министър, Василев БЕХ служи основно да прикрива финансовите трансфери и загуби в системата."

    ...също и да се получи мастодонт с огромни активи, срещу които да се теглят безумни кредити, които да плащат и децата ни, ако не предпочетат да си хванат пътя.

    Нередност?
  • 8
    xmm avatar :-|
    xmm
    • - 2
    • + 27

    .....любопитни са и изчисленията на Световната банка, че до 2030 г. България идеално се оправя със съществуващите мощности......
    -----------
    Има ли нужда от коментар?

    Нередност?
  • 9
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 4
    • + 31

    [quote#0:"К-л"]Извън преките препоръки, любопитни са и изчисленията на Световната банка, че до 2030 г. България идеално се оправя със съществуващите мощности.[/quote]

    Интересно, как ли сега СерГей ще оправдае строежа на втора АЕЦ...?

    Нередност?
  • 10
    yotata avatar :-P
    йотата
    • - 4
    • + 17

    Сичко ке се опраи като тръгне реал-икономиката - тая дето произвежда НЕЩА. Дет могат да се пипнат.
    Ма за да тръгне требе се намалят оборотите на "помпите", дето изпомпват "богатството" към София, че и навън. (Разните "институти" и "центрове" го знаят как да стане това, ама не искат и няма да посъветват - не!)

    А намаляването на "дебита" нема да е при това правителство. И при следващото нема да е.
    После па немааа съм жив. (Българска му работа, загубена.)

    Нередност?
Нов коментар