🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАТО ще базира своя бригада край България

Румъния е поискала разполагане на съюзнически сили за усилване на отбраната в Черноморския регион, армията ни може да участва с до 400 военнослужещи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

НАТО възнамерява да разположи свои бойни формирования на територията на северната ни съседка Румъния. Това стана ясно днес по време на срещата на военните министри от страните членки на Северноатлантическия алианс, която в момента се провежда в Брюксел. Става дума за мултинационална бригада – бойна част с размер от порядъка на 4000-5000 души. Според българския военен министър Николай Ненчев пък страната ни може да участва във военното формирование с около 400 души "в обучения и тренировки на ротационен принцип".

Вчера бе потвърдено също така, че НАТО планира перманентно базиране на по една своя батальонна бойна група в Латвия, Литва, Естония и Полша. Алиaнсът разглежда черноморския регион като зона на потенциално напрежение с Русия заради присъствието на руски бойни части на територията на силно милитаризирания полуостров Крим, който бе анексиран през 2014 г.

"Планираме да увеличим нашето присъствие в района на Черно море. Всъщност вече сме увеличили нашето присъствие с повече мерки за гарантиране на сигурността, с повече въздушни патрули, с повече присъствие на бойни кораби и повече учения, но обсъждаме какво още може да направим", обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред журналисти днес по обяд. И уточни: "Обсъждаме предложение от страна на Румъния да осигурят домакинството и щаба за мултинационална бригада, която ще организира действията на НАТО в региона, свързани с ученията и мерките за гарантиране на сигурността. Това е нещо, което е в дневния ни ред, но подробностите ще бъдат решени по-късно."

По всяка вероятност мултинационалната бригада ще бъде развърната в Северна Добруджа, който граничи с територията на Одеска област в Украйна, както и е в близост до автономния приднестровски район в Молдова, където има базирани руски войски и който не е под контрола на правителството в Кишинев. В Румъния ще трябва да бъде разположен и многонационалния дивизионен щаб "Югоизток", от който да се координират операциите на НАТО в целия регион и който при нужда трябва да инициира силите за бързо реагиране на алианса VJTF (бригада с размер 4-5 хил. души, която ня теория трябва да е способна да започне да се развръща във всяка точка на Европа в рамките на 48 часа). В Северна Добруджа в близост до Констанца е разположен и контингент на морската пехота на САЩ, наречен Black Sea Rotational Force. В България пък на колко 250 км. се намират българо-американската съвместна база "Ново село" и авиобазата за предно разполагане "Безмер".

Темата за разполагането на новата натовска многонационална бригада е обсъдена днес и на среща между българския министър на отбраната Николай Ненчев и румънския му колега Михнеа Моток. Николай Ненчев е споделил общата загриженост за сигурността в региона на Черно море и необходимостта от ангажирането на всички държави-членки на НАТО към усилията на България, Румъния и Турция при разработването на конкретни предложения.

"НАТО ще продължи да защитава всички съюзници срещу всички видове заплахи, които идват от която и да е посока. Това е причината да извършваме най-голямото подсилване на колективната ни отбрана от времето на Студената война. На тази среща и на срещата на върха (във Варшава) ще вземем нови решения, особено що се отнася до предното разполагане на сили специално в източната част на алианса с батальони в балтийските страни и Полша, и специално адаптирано присъствие в Югоизточна Европа.", каза също така Йенс Столтенберг преди началото на форума в Брюксел. Според генералния секретар на НАТО в същото време алиансът иска да изпрати силен сигнал, че не търси конфронтация с Русия, "че не търсим нова Студена война и че ще продължим да се стремим към по-конструктивни и по-кооперативни отношения. "И специално сега, когато търканията са големи, е важно продължим да поддържаме отворена както възможността за политически диалог, така и военните контакти, за да избегнем военни инциденти като например свалянето на руския самолет над Турция.", обобщи Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО не отговори днес еднозначно на въпроса дали може да се очаква разполагане на ядрено оръжие в Източна Европа. "Ще имаме среща в Групата за ядрено планиране на НАТО днес и ще оценим как да гарантираме сигурно ядрено възпиране. Ще получим актуална информация от САЩ и Великобритания за техния принос към възможностите за ядрено възпиране на НАТО. Засега ще се въздържа от подробности по темата", каза Столтенберг. Според източници от щаб-квартирата на алианса към момента съюзниците все пак смятат да продължат се придържат към договорката NATO Russia founding act и няма да дискутират темата преместване на част от ядрения арсенал в източна посока. "Държавите-членки на НАТО потвърждават, че не планират да разполагат ядрени оръжия на територията на нови членове... НАТО е преценил, че няма намерение да създава ядрени обекти на територията на въпросните членове, независимо дали чрез изграждане на нови съоръжения или адаптиране на стари", се казва във въпросния международен договор.

Окончателните решения за бъдещите планове на НАТО за разполагане на сили по източния и южния флаг на алианса трябва да бъдат взети след четири седмици по време на срещата на върха във Варшава.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 2
    • + 12

    Румънците май-май нямат наш'то русофилско лоби...

    Нередност?
  • 5
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 14
    • + 3

    По всички правила на военната наука, когато някой струпва войски по границите ти, значи се готви да те нападне. Натовското лицемерие няма граници. Война се задава, война! НАТО ще нападне Русия!
    Интересно е и друго, по времето на студената война всички се страхуваха от ядрен конфликт, щото има потенциал да унищожи живота на планетата. Днес това е тема табу. Няма нито един разумен глас!

    Нередност?
  • 6
    lottalove avatar :-|
    mr.lottalove.
    • - 2
    • + 11

    Една бригада в Северна Добруджа, една база до Камчия, една до Поморие ще бъдат добро начало!

    Нередност?
  • 8
    shumkar avatar :-|
    shumkar
    • - 1
    • + 2

    А в България кога?

    Нередност?
  • 9
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 1
    • + 5

    Необходима е база на НАТО в североизточна БГ, като същевременно се модернизира и разшири летището в Балчик.

    Нередност?
  • 10
    truthsearch37 avatar :-|
    truthsearch37
    • - 1
    • + 3

    Това не е струпване на войски, а просто маркиране на присъствие. Русия струпва сериозни войски в Крим, близо до Донбас и Прибалтийските държави. Американците разполагат в Балтика само един батальон, който просто да покаже, че при нападение от руска страна, това ще е нападение и срещу тях. Техните сили са вероятно десетки или стотици пъти по-малки от руските, а при нападение се нуждаеш от значително, военната наука казва поне трикратно, превъзходство. Аман от истерии!

    Нередност?
Нов коментар