🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Край на дарителските сметки за операции в чужбина

Деца и възрастни ще могат да се лекуват навсякъде по света със средства от НЗОК

Родителите на болни деца ще престанат да събират пари за живота им, а дори и да го правят, няма да ги декларират пред държавата
Родителите на болни деца ще престанат да събират пари за живота им, а дори и да го правят, няма да ги декларират пред държавата
Родителите на болни деца ще престанат да събират пари за живота им, а дори и да го правят, няма да ги декларират пред държавата    ©  Георги Кожухаров
Родителите на болни деца ще престанат да събират пари за живота им, а дори и да го правят, няма да ги декларират пред държавата    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След последния скандал през юни и с цената на един детски живот здравното министерство подготви промени в наредбата, с която се регламентира лечението в чужбина. Те предвиждат родителите на деца, на които предстои лечение в чужбина, вече да не трябва да събират пари в дарителска сметка, да я декларират и държавата да им отпусне пари, ако не са събрали достатъчно. Вместо това ще може директно да кандидатстват за финансиране от здравната каса, независимо дали имат такава сметка.

Освен това с наредбата вече се разрешава на болните – възрастни и деца, да се лекуват навсякъде по света с пари от здравната каса, ако лечението не може да се случи в България. Проектът е качен за обществено обсъждане и предвижда промените да влязат в сила след обнародване.

Пари за операция

България е може би единствената европейска страна с толкова масови кампании за събиране на пари за лечение в чужбина на деца и възрастни. Дарителските сметки и призивите към гражданите да изпращат кратки съобщения и да даряват от години повдигат въпроса какво прави държавата в такива моменти. Отделно от това, когато фондът за лечение на деца съществуваше, родителите трябваше да декларират колко пари имат в дарителската сметка и фондът да им отпусне останалите необходими средства.

След като лечението в чужбина беше прехвърлено към здравната каса, тя продължи да изисква деклариране на дарителски сметки и наличности в тях. Това обаче допълнително усложняваше подаването на документи и отново поставяше въпроса за правата на болните хора и неравнопоставеността между тях, тъй като много пациенти не успяваха да съберат средства.

Сега здравното министерство предлага това срамно деклариране на средства да бъде преустановено и деца и възрастни ще могат да потърсят лечение в чужбина без наличие на дарителска сметка.

Операция навсякъде по света

Ведомството предлага и да отпадне изискването държавата или здравната каса да финансират трансплантации само в страни - членки на ЕС, Европейското икономическо пространство, Швейцария и страни, с които има сключен договор, както беше досега. Ако текстът бъде приет, държавните институции ще плащат трансплантации на органи и клетки там, където е най-подходящо за пациентите.

В момента голяма част от гражданите, подлежащи на трансплантация, предимно на бъбреци, пътуват със собствени средства до Турция. България няма договор със страната, тя е извън ЕС и лечението там не се заплаща от българските институции. В същото време в страната е разрешено кръстосаното донорство – размяна на донори, ако не са подходящи, което дава допълнителна възможност на пациентите по-бързо да намерят донор. По същия начин стои въпросът и с лечението в Израел и Русия, където също пътуват за лечение български граждани и техните деца.

България пък не успя да се договори и с останалите европейски страни да трансплантират гражданите й, тъй като органи не достигат навсякъде. С отпадането на ограничението за ЕС българските граждани ще могат да търсят органи навсякъде по света, а здравната каса ще трябва да плати интервенцията.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 6

    Край на дарителските сметки? И НЗОК ще плаща за всички нуждаещи се? Да не повярваш.

    Нередност?
  • 2
    fcs1432069766431253 avatar :-|
    Antoaneta PETROVA Ardashes
    • - 2
    • + 3

    За нашите ще може лечение, а за вашите ще почакат.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 14

    Съжалявам, ами не споделям плискащия се в статията оптимизъм.

    И не бих се наел да твърдя неща като: "Деца и възрастни ще могат да се лекуват навсякъде по света със средства от НЗОК", както пише в подзаглавието, защото нищо такова не е казано от качения за обществено обсъждане на сайта на МЗ документ със заглавие: Предложения за промени в Наредба № 2 от 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване

    https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministerstvoto-na-zdraveopazvaneto-publikuva-za-ob/

    Ето и текста на чл. 82 от Закона за здравето:
    www.lex.bg/laws/ldoc/2135489147

    Всъщност се правят само две формални изменения:
    1. Премахва се изискването за съфинансиране на лечението от пациентите чрез дарителска сметка;
    2. Разширява се кръга на болниците, в които да се правят трансплантации и пр. сложни терапии, в планетарен мащаб, а не само в ЕС.

    Само че, има една малко условие, което в шеметнана радост горе е пропуснато. Написано е ясно: "...в случаите, когато трансплантация не може да бъде извършена в България..."

    Реално в България могат да се извършват голямата част от трансплантациите - като екипи, апаратура, последваща терапия. Това беше и причината проф. Пилософ да откликне на натиска и да преформатира Фонда за лечение на деца в чужбина, така че децата да се насочват предимно към български болници.

    Не коментирам това добро или зло е. Просто е факт.

    Хайде да мислим:

    Проблемът с ограниченията при лечението на български граждани в чужбина беше елементарен - няма пари! Предишният управител на НЗОК проф. Камен Плочев бе изгонен, защото публикува списъка с милионните задължения на касата към европейските здравно-осигурителни системи.

    Променило ли се е нещо оттогава?
    Не!
    Отнякъде да са дошли пари за лечение?
    Не! Дори си купихме на кредит от 3 000 000 000 лв самолетчета, които видимо са много по-важни от оцеляването на нацията...

    Е, откъде тогава този бравурен оптимизъм?


    Нередност?
  • 4
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    И каква е връзката на Ф-16 със здравеопазването?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#4] от "xte29566872":

    Връзката и в двата случая е пряка:

    1. При толкова болно население, при толкова бедно население, при толкова неадекватна медицинска помощ, да вземаш кредити за милиарди за военни играчки без реална военна опасност за страната, е геноцид. Рано или късно тези гербаджии-българоубийци ще бъдат изправени пред съд - народен съд;

    2. Както летците трябва да имат самолети, за да се научат да летят, така и трансплантолозите трябва да имат пациенти, за да се научат да трансплантират.

    Трансплантологията е висшия пилотаж в медицината. Имаме гениални трансплантолози. Просто не трябва да оставим безпросветните гербаджии да ги изгонят по чужбините.

    Нередност?
  • 6
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • + 1

    Доста хора събират пари за лечение в чужбина и народът наистина им помага. Въпросът е че никое семейство с болно дете не трябва да бъде подложен на такъв допълнителен стрес едва ли не да проси и да се моли на милосърдието на хората в такава така или иначе тежка ситуация. Медицината струва пари и да ако в чужбина може да се осигури по доброто лечение задължително трябва да се изпращат там всички нуждаещи се.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#1] от "evpetra":

    Проблемът никога не е бил в дарителските сметки и в бюрокращината. Проблемът е в одобрението. И много скоро ще се окаже, че заради липсата или забавянето на одобрение пак ще пращаме СМС-и

    Нередност?
  • 8
    te_ki avatar :-|
    Theodora Armenkova
    • + 1

    Промените в наредбата не касаят нищо написано в статията.
    Първо и в момента родители могат "директно да кандидатстват за финансиране от здравната каса", просто сега няма да им взимат от дарителските сметки, както беше до сега. Това по никакъв начин не означава, че ще получат одобрение, в повечето случаи няма да получат. Това автоматично означава, че ще има отново кампании за набиране на средства.
    В държави извън ЕС, ако изключим САЩ ще е много спорно да се докаже, че процедурите, предлагани там, не могат да се извършват в България.
    Главните промени в наредбата касаят осигураването на нерегистрирани лекарства в България и облекчаване на тромавата процедура за получаването им.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#8] от "te_ki":

    Позволих си да изчета баталията ви в Дневник по темата за синдрома на Даун.
    Впечатлително! Шапка ви свалям!

    Нередност?
  • 10
    te_ki avatar :-|
    Theodora Armenkova

    До коментар [#9] от "D-r D":

    За мен, това беше толкова шокираща дискусия, че не можах да повярвам, че се случва :)

    Нередност?
Нов коментар