🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По 70 фирми на ден кандидатстват по новата мярка 60/40

Най-много заявления - 601, са подадени от дружества с до трима работници

   ©  Цветелина Белутова

Само в рамките на един месец по новия дизайн на мярката 60/40 са кандидатствали 2111 фирми. Те са кандидатствали за изплащане на компенсации на общо 68 063 души. Това означава, че в периода от 15.07 юли (откакто действа новият модел на схемата) до 14.08 август средно по 70 дружества на ден търсят подкрепа, показва справка на Агенцията по заетостта (АЗ), изготвена за в. "Капитал".

Все още не се знае за точно колко пари са кандидатствали тези фирми. Те първо трябва да бъдат одобрени от АЗ, а след това осигурителният институт да определи размера на средствата, които ще се изплащат индивидуално за всеки нает в зависимост от осигурителния му доход. По тази причина все още няма и плащания към тях от страна на НОИ.

В случай че работодателят получава и друга финансова подкрепа от държавата (за заплати и осигуровки), то общо получаваната сума за всеки работник не може да надвишава 80% от брутното му трудово възнаграждение за отчетния месец, обясниха още от АЗ.

А какъв е профилът на фирмите - очаквано до момента най-много дружества са кандидатствали от секторите на търговията, хотелиерството и ресторантьорството, преработващата промишленост, туризма, услугите и др.

Що се отнася до персонала, за чиято заетост вече има одобрени заявления, на този етап преобладаващо това са работещи в преработващата промишленост, следвани от търговията, хотелиерство и ресторантьорство, строителството, услуги за населението и др.

Мярката 60/40 беше създадена с оглед кризата, последвала ограничителните мерки, свързани с пандемията от COVID-19. В края на юни схемата беше променена, като най-общо фирмите могат да кандидатстват, ако докажат спад на приходите си не по-малко от 20% за изминал период, който е различен в зависимост от това дали дружеството е регистрирано преди 1 юни 2019 г. или след това.

Кой какво е получил досега

По стария вариант на мярката 60/40, действала до 15 юли, най-много средства са изплатени за работещите в преработването. За тях са отишли близо 71.6 млн. лв., или 38.6% от всички изплатени средства, показва анализ на НОИ за отпуснатите на бизнеса компенсации по схемата.

Към работодателите от търговията са насочени 29.5 млн. лв., или 15.9% от средствата. При тях броят на хората, чиято заетост е запазена благодарение на мярката, е близо 26 700.

Хотелиерите и ресторантьорите са 19% от всички подпомогнати работодатели, като за този бранш са отишли малко над 22.6 млн. лв.

Общият обем на средствата, изплатени като компенсации на бизнеса за преодоляване на последиците от кризата, е 185.7 млн. лв. С тях са подпомогнати общо 8971 работодатели и 171 593 наети лица, показват още данните на НОИ.