🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ налагат санкции за "Турски поток", което удря и българския проект

Действието е било обсъдено между Борисов и американския посланик Херо Мустафа вчера. В най-черния вариант тръбата ще остане празна и това обезсмисля инвестицията от над 2 млрд. лв.

В зависимост какви са санкциите газопроводът от турската до сръбската граница за 2 млрд. лв., който е гордост за премиера Борисов, може да се окаже празен при блокирането на "Турски поток".
В зависимост какви са санкциите газопроводът от турската до сръбската граница за 2 млрд. лв., който е гордост за премиера Борисов, може да се окаже празен при блокирането на "Турски поток".
В зависимост какви са санкциите газопроводът от турската до сръбската граница за 2 млрд. лв., който е гордост за премиера Борисов, може да се окаже празен при блокирането на "Турски поток".    ©  Юлия Лазарова
В зависимост какви са санкциите газопроводът от турската до сръбската граница за 2 млрд. лв., който е гордост за премиера Борисов, може да се окаже празен при блокирането на "Турски поток".    ©  Юлия Лазарова

Актуализирана в 20:15 часа

Налагането на американски санкции срещу газопровода "Турски поток" най-вероятно е била сред основните теми на вчерашната среща между премиера Бойко Борисов и американския посланик Херо Мустафа. Разговорът между двамата продължи около 30 минути, без да бъде последван от изявления, но тази сутрин преди заседанието на Министерския съвет Борисов обяви, че заради политическата обстановка има опасност да бъдат спрени големите газови проекти, включително междусистемната връзка с Гърция. По-късно през деня подобна информация беше тиражирана и от в. "24 часа", но по информация на "Капитал" от правителствени източници санкциите от САЩ може да бъдат наложени само на фирмите, които строят морската част на "Турски поток", така, както се случи при "Северен поток 2".

Санкции за българския участък от газопровода също може да има. По-рано днес американският държавен секретар Майк Помпео е обявил, че Държавният департамент предприема стъпки, които биха могли да доведат до санкции за инвеститорите в двата руски тръбопровода до Европа - "Турски поток" и "Северен поток 2".

"Това действие поставя под риск инвестициите или други дейности, свързани с тези руски тръбопроводи. Това е ясно предупреждение за компаниите. Подпомагането на руските проекти няма да се толерира. Излезте сега или рискувате последствията", e казал Помпео, цитиран от Bloomberg. От думите му излиза, че ако САЩ приемат газопроводът през България за част от "Турски поток", то санкции може да има дори за държавната "Булгартрансгаз", която е инвеститор в проекта.

Официално решение на Вашингтон все още няма. Какви ще са санкциите е в сферата на спекулациите. В най-черния вариант има риск тръбата през България да бъде изградена и да остане празна. Със сигурност обаче не са предвидени ограничения за изграждането на газовата връзка с Гърция, която е изцяло в интерес на американските планове за доставка на LNG в Източна Европа и е пряка конкуренция на руските проекти.

Очаквано решение

Решението на САЩ всъщност беше очаквано. То е принципно срещу руските интереси в региона и не е пряко свързано с политическа ситуация и протестите у нас през последните дни, но те може да са ускорили налагането му. Което пък показва, че американската подкрепа за правителството на Борисов може да е изтъняла. За това свидетелства както изявлението на посолството от понеделник вечерта, че подкрепя мирните демонстрации, така и изненадващото оттегляне на американския миноносец Porter от военноморското учението "Бриз 2020".

Възможно е решението на САЩ да има връзка с промените в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която буквално дирижира газовия сектор. Обсъжданите https://www.capital.bg/biznes/energetika/2020/07/10/4088933_peevski_nahlu_i_v_kevr/" style="text-decoration-line: none;">варианти за нов председател на регулатора са пряко свързани с ДПС и това крие опасност от прокарване на руски интереси в сектора. По информация на "Капитал" обаче след срещата между Борисов и посланик Мустафа е решено изборът на нов председател на КЕВР да бъде отложен.

Енергийното министерство не коментира

В. "Капитал" попита Министерството на енергетиката какъв точно е рискът за големите газови проекти при евентуални санкции от САЩ, но оттам обясниха, че за момента няма да коментират. Ясно е обаче, че блокирането на работата по трасето на "Турски поток" между Русия и Турция най-малкото ще забави реализацията на цялостния проект.

Българският му участък струва над 2 млрд. лв., които трябва да се плащат, дори по него да не тече газ и съответно да не носи приходи. А това би довело до фалит държавната "Булгартрансгаз". Само преди седмица от дружеството съобщиха, че са получили оферти от 13 банки за отпускането на кредит от около 500 млн. евро, предвидени основно за изграждането на българския участък от трасето. Платените пари по проекта към момента са около 250 млн. лв., а други над 300 млн. лв. са предвидени за изграждането на компресорните станции.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-(
    Willy Messerschmitt
    • - 3
    • + 12

    Наиграхте ли се бе,руски слугиi????За подобен сценарии се знаеше още миналата година...ам наведения Борисов се напъваше да коленичи и да дава отчети на малкият кремълски чекист

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 16

    Опитът за седене на два стола винаги завършва с падане. От власт...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 9

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Сега мога да си допиша горното.
    Мислех, че ние ще свалим Борисов, а се оказва, че тая работа вече я е свършил Вашингтон. На площада сме били само за параван...

    Какво следва?
    1. Борисов при всички случаи пада. Може би и Гешев, защото е обидно тъп за тоя пост. Пък и за да се успокои улицата.
    Партийните бонзи под натиска на Козяк спретват марионетно правителство на "националното спасение", което по подобие на БСП-марионетното на Орешарски спира и този руски газов проект. Ако случайно не го направим, имаме едни предплатени 1,2 млрд долара за едни стари самолети и няма да видим нито парите, нито самолетите. Както Ердоган изгоря с 6 млрд долара за Ф-35, когато взе да не слуша...

    2. Вучич също пада. Само че този път си го свалят сърбите, защото прекалено много взе да се навежда към Вашингтон и да им продава Косово. Схващате ли голямата разлика между нас и сърбите?

    3. БГ остава без газ:
    а) Трансбалканският от Украйна е спрян.
    б) Трансанадолският и Трансадриатическият и като станат готови догодина, няма кой да ги напълни, защото Шах Дениз-2 се оказа, че няма тоя капацитет.
    в) Сегашната тръба на Турски поток си е за Турция.
    г) Платформата за втечнен газ пред Александруполис още е само на екран.
    Газ за БГ няма откъде да дойде. Ако някой знае - да напише, моля.
    Надеждата беше покрай Сърбия да се закачим за руския газ, ама и тя е на път да умре, защото за разлика от Меркел, която има топки да се опъне на Вашингтон, простата банкянска п.... - няма.

    Утре вечер пак ще отида да викам "оставка".
    За всеки случай.
    Може пък да не съм прав за американците ... А?

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 4

    Не разбра Бойко Борисов, че руските проекти не вървят, или по-скоро това му е ясно, но междувременно могат да се харчат милиони за "наши хора".

    Нередност?
  • 6
    augustus avatar :-|
    Октавиан
    • - 3
    • + 3

    Без газ може би има начин да се оправим. Без мозък и със про-сърбоманско-туркоманско-русняшки сервилни горещи вълни, които получавате мислителите, виж това вече не се оправя. Поне докато Природата не си ви прибере...

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Нередност?
  • 7
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 2

    Пореден корупционен проект на мутрата Разбойко за 2 млрд. лева. Оставка и затвор!

    Нередност?
  • 8
    qiw1561069187614074 avatar :-|
    Vesko Damianov
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    За американците не сте прав. Вашингтон винаги е работил за каузата на световния мир, къса от залъка си за благополучието, щастието и прогреса на народите, смело и мъжествено се бори със руския поробител и със съветския империализъм, оказва безвъзмездна материална помощ при строеж на мостове, язовири, болници, училища, фабрики и заводи. За Америка процъфтяването и възхода на народите е по-важно от собственото й процъфтяване и въззход, и разпръскването на божествената благодат на световната справедливост, свобода и демокрация е високата мисия на тази люлка на хуманизма, цивилизацията, и културата. Дневник, изглежда не сте съгласни. Руски агенти, а?

    Нередност?
  • 9
    qiw1561069187614074 avatar :-|
    Vesko Damianov
    • + 3

    До коментар [#6] от "Октавиан":

    Българите могат без газ, въздух, вода, хляб, деца, мозък и някои други части на тялото, но без дружба с Америка не могат.

    Нередност?
  • 10
    qiw1561069187614074 avatar :-|
    Vesko Damianov
    • + 2

    До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

    Руските слуги верно се наакаха. Вместо да поканят братята от Америка да установят пряка военна диктатура тип Пиночет, с американски бази, ползване на територия за партньорски войни по НАТО, тоже и инвестиции на самолети от втората световна и друго едно оръжие, те седнали да спасяват онова, що не се спасява, и да гасят пожара, подпален от палави седерастки пироманчета 30 години назад. Пожар в сградата на българската държава.

    Нередност?
Нов коментар