🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Корнелия Нинова победи вътрешната си опозиция в БСП, КНСБ предлага смела данъчна реформа

И още: Властта добавя още язовири, за да спаси Бургас от воден режим; Военно напрежение между Армения и Азербайджан

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова    ©  Георги Кожухаров
Корнелия Нинова    ©  Георги Кожухаров

Знакови опозиционери на Корнелия Нинова не влязоха в новото ръководство на БСП, стана ясно след гласуването за нов Национален съвет на партията на проведения през уикенда 50-и Конгрес на БСП. Така Нинова успешно преведе широката подкрепа, която получи от редовите членове на партията в прекия избор на председател преди две седмици в повече влияние в Националния съвет.

Защо е важно всичко това: Опозицията на Корнелия Нинова беше по-склонна на сътрудничество с ГЕРБ, а част от тях участваха и в сглобката с Делян Пеевски и ДПС зад кабинета "Орешарски".

  • Поне на думи вече преизбраната лидерка на партията е склонна да води много по-силна опозиционна политика.
  • Досега обаче тя много често биваше бламирана от Националния съвет на партията, където имаше силно влияние на другата група.
  • Новият Национален съвет е доминиран от приближени до Нинова кадри, а липсата на влиятелни опозиционери означава, че прокарването на решения ще е много по-лесно за Нинова оттук нататък.
  • Това поне на теория означава, че БСП ще губи по-малко енергия и усилия във вътрешни апаратни борби.
  • Крайният резултат от конгреса е, че сега вече ще се разбере дали Корнелия Нинова и БСП могат да са истинска опозиционна партия.

Кой вече не е в ръководството от вътрешната опозиция? Там вече няма да са хора като председателя на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев, бившия председател на парламента Георги Пирински, бившия председател на партията Михаил Миков, отявления опозиционер Атанас Мерджанов.

Кои знакови фигури остават? Ако от днешния конгрес има някаква изненада, тя е че в ръководството на партията остава Кирил Добрев - досегашният зам.-председател на партията и главен опонент на Нинова на отминалия пряк избор за председател, Добрев е една от най-влиятелните фигури в досегашния Национален съвет. Един от големите въпроси за Конгреса беше дали Добрев ще остане в ръководството на партията или Нинова ще намери начин да си отмъсти. В националния съвет остава още и почетният консул на Русия и лидер на пловдивските социалисти Георги Гергов.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

КНСБ иска вдигане на подоходния данък

Увеличение на данък печалба и данъка върху доходите на физически лица от 10% на 15%, понижение на общата ставка по ДДС до 15%. Това са новите елементи в тазгодишното предложение на КНСБ за промени в данъчната система, с които на практика се даде старт на новия стар дебат трябва ли и как да се промени облагането в България както и дали сега съществуващият модел е справедлив. Идеите на синдиката допълват миналогодишните, от които най-едрата е за въвеждане на необлагаем минимум. Според синдиката така ще се понижи увеличаващото се подоходно неравенство в страната, потреблението ще нарасне, а данъчната система ще стане по-справедлива. Нетният ефект за бюджета според сметките на КНСБ е едва минус 600 млн. лв.

Властта добавя още язовири, за да спаси Бургас от воден режим

Премиерът Бойко Борисов е одобрил плана на министъра на екологията Емил Димитров-Ревизоро за осигуряването на вода от "земеделските" язовири "Ахелой" и "Порой" за Бургас. За това съобщи самият министър в неделя, като добави, че Варна ще ползва допълнителен ресурс от язовир "Цонево". Причината е, че ако сушата продължи, осигуряването на питейна вода за двата града ще е трудно още през май следващата година, по негови прогнози. Димитров подчерта, че язовир "Камчия", който осигурява вода за двата града, е "единственият проблемен".

Очаквано Евгени Иванов бе избран за нов член на Прокурорската колегия на ВСС

Очаквано прокурорът във Военно-апелативната прокуратура Евгени Иванов, който е и председател на казионната Асоциация на българските прокурори, бе избран в събота за нов член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на мястото на Даниела Машева, която стана зам. главен прокурор. Интригата беше колко прокурори от общо 1531 в страната ще участват в избора и с колко гласа ще бъде избран Иванов, особено на фона на призивите към прокурорите през последните седмици - както от отделни юристи, така и от неправителствени организации - да бойкотират избора на единствения кандидат, защото този избор е част от порочната система на управление на прокуратурата в момента. Общо 958 прокурори са участвали в гласуването (62,57%), от тях само 86 - с хартиени бюлетини в Съдебната палата, останалите - електронно дистанционно. За Иванов са гласували 841 души, останалите 117 гласа са недействителни без нито един против.

Военно напрежение между Армения и Азербайджан

Арменският премиер Никол Пашинян обяви военно положение и всеобща мобилизация заради обстрел в района на конфликта в Нагорни Карабах. Напрежението се повиши със сблъсъци тази сутрин, при които войски на Армения и Азербайджан обстрелваха военни и цивилни позиции в Нагорни Карабах. Азербайджан твърди, че зад тези действия са само арменски сили. Съобщава се за загинали цивилни, както и войници на непризнатата Нагорно-карабахска република, също обявила военно положение, съобщава "Дневник". За региона, международно признат като част от Азербайджан, но с предимно арменско население, се води война между Баку и Ереван, приключила през 1994 г. Оттогава конфликтът се счита за "замразен", а напрежението припламва периодично.

САЩ ограничиха износа за най-големия производител на чипове в Китай

САЩ наложиха ограничения върху износа за най-големия производител на чипове в Китай след заключение, че е налице "неприемлив риск" за това, че доставеното оборудване може да се използва за военни цели. Сега доставчиците на определени видове оборудване за Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) трябва да кандидатстват за конкретни лицензи за износ. Това посочва писмо на министерството на търговията на САЩ, цитирано от Reuters. Това е поврат от досегашната политика, в която според трима души, запознати с хода на събитията, не се е изисквало лицензиране за продукт, който може да отиде при краен потребител от отбраната на Китай, допълва агенцията. От SMIC казват, че не са получавали официално уведомление за ограниченията и че нямат връзки с военните в Китай. Тя е най-голямата китайска технологична компания, поставена под търговски ограничения от САЩ, свързани с националната сигурност.

Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: Ама те не стават. Ми що не ги направихте вие като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате? Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, ходи пеша! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим"

Цвета Караянчева, председател на парламента
Цвета Караянчева, председател на парламента

КОРОНАНОВИНИ

Новорегистрираните случаи на коронавирус у нас за събота са 169 при направени 2710 теста. Така делът на положителните случаи е над 6.2%. През последното денонощие са излекувани 28 болни и няма смъртни случаи, свързани с COVID-19. В болница са настанени 791 души, като 36 от тях са в интензивно отделение. Доказаните случаи на коронавирус в България стават общо 19 997, от които 5048 са активни.

Испанското правителство призова властите в Мадрид да затегнат мерките за предпазване от коронавирус и предупреди за "сериозен риск" в случай, че това не се случи. Столицата наложи повече ограничения, свързани с COVID-19, в петък, но отхвърли предложението за блокада в целия град. Според министъра на здравеопазването Салвадор Ила настоящите мерки обаче не са достатъчни. "Време е да действаме решително, за да контролираме пандемията. Съществува сериозен риск за жителите и за съседните региони", заяви той, като призова местните власти да "поставят здравето на гражданите на първо място" и да наложат частична блокада за целия град.

Заради увеличаващия се брой на заразените с коронавирус в страната, както и бързото му разпространение в съседните страни, Германия също мисли за затягане на мерките. В момента там 50 хиляди ученици са в карантина, а Германската асоциация на учителите очаква този брой да се удвои в рамките на три месеца. В Берлин се готвят нови ограничения за контакт, които да бъдат въведени съвсем скоро, пише The Berlin Spectator.

Принцът на Уелс подчерта влиянието на пандемията върху младите хора, като каза, че е "особено трудно време да бъдеш млад". Пред Telegraph Чарлз казва, че може да има един милион млади хора, "които се нуждаят от спешна помощ", като предизвикателството да се помогне на нуждаещите се е "безспорно огромно, но не е непреодолимо". "За всеки човек това е трудно време, но е особено трудно да бъдеш млад", заяви той.

СНИМКА НА СЕДМИЦАТА

"Зимният" Roland Garros започва с дъжд и ниски температури

Откритото първенство по тенис на Франция започва в необичайно време и при необичайно ниски за този спорт температури. Някои играчи вече се оплакаха от студеното време и ситния дъжд. "Няма. Живея във Флорида, а тук е 8 градуса. Свикнала съм на топло", отговори бившата номер 1 и финалист от последното издание на US Open - Виктория Азаренка (вдясно), на организаторите в Париж, след като я накараха да изчака решение за продължаване на мача. Все пак през седмицата се очаква затопляне, което може да подобри условията. По календар Roland Garros започва в края на май и приключва през юни, но заради коронавируса тази година беше изместен в края на септември и началото на октомври.

КАКВО СЛЕДИМ

Преговорите за търговска сделка след Brexit навлизат в последен етап

Следващата седмица преговарящите от ЕС и Великобритания ще се срещнат за финалния насрочен кръг от разговори за договарянето на търговска сделка след Brexit. Все още не е постигнато решение по редица въпроси, включително правата за риболова и правилата за държавната помощ, и очакванията за пробив не са големи. Това означава, че остават две седмици за сключване на споразумение преди крайния срок от 15 октомври, определен от британския премиер Борис Джонсън.

OUT_OF_OFFICE

Кино

28 септември

"Господ съществува, името ѝ е Петруния" е филм, вдъхновен от истинско събитие, когато една жена в Северна Македония импулсивно взима участие в Богоявление, традиционно мъжко състезание, и успява да извади светия кръст от реката, навличайки си бурно недоволство от страна на православната църква и мъжете в малкия град. Филмът се завръща с още една специална прожекция на "София Филм Фест Есен" поради висок интерес сред женската аудитория.

Специална фестивална прожекция на 28-ми септември от 18:00ч на сцената на Sofia Summer Fest. Билети можете да откриете тук. Повече информация и прожекции ще намерите на уебсайта на София Филм Фест.

30.09, 2 и 4.10

"София филм фест" и тази година предлага удоволствие и за очите, и за небцето с киноселекция, посветена на храната, напитките, пътешествията и бохемския начин на живот. Прожекциите на "Виното зове" (30.09, 18:00 ч.), "Една година в Порто" (2.10, 18:00 ч.), "Една година в Бургундия" (4.10, 18:15) и др. ще са придружени от безплатна дегустация на различни, специално подбрани за съответния филм вина.

В Дом на киното.

До 1.10

Започна фестивалът на българския игрален филм "Златна роза", по време на който варненските зрители ще видят премиерно лентите "Житие", дебютния филм на братя Калинови "Пепел върху слънцето" , "Късата клечка" на Димитър Петков, "Страх" на Ивайло Христов .

Подробности и програма на www.zlatnaroza.bg, Варна, ФКЦ, билети: 5 - 7 лв.

Книги

До 4.10

Осемнадесетото издание на литературния фестивал "Пловдив чете" включва няколко премиери и срещи с автори, сред които представяне на сборника с разкази "Пинк Фройд" на Жоро Пеев - събитие, посветено на пет години списание "Нула 32" - юбилейно издание, творческа вечер на писателя Христо Карастоянов, среща разговор с Пламен Даракчиев за новата му книга "ДНК на прехода" и др.
По същото време ще се проведе и Алея на книгата пред Централна поща. Вижте програмата на

https://plovdivchete.com.

Изложба

До 21.10

Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България, който по време на Първата световна война заснема бойния път на 23-ти Пехотен Шипченски полк и документира бойните полета, окопите, живота на войниците, несгодите и крайните лишения. Настоящата изложба включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф, заснети в периода 1899 - 1933 г.

В галерия "Синтезис".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Съждението "Корнелия Нинова победи вътрешната си опозиция в БСП" е абсолютно верно. И не съвсем, защото не Нинова, а най-висшият партиен форум - конгресът - свърши тая работа.
    За разлика от всички останали партии - Герб, ДПС, ВМРО, НФСБ, Воля, ДБГ, Дай, БГ - БСП не е вождистка партия, защото:

    1. Делегати на конгрес се избират на общински и областни конференции, а не по волята на Вожда;
    2. Гласуването за членове на НСъвет е пряко от делегатите на конгреса и избраните се подреждат по броя подадени за тях гласове, докато се запълнят 113-те мандата;
    3. Голямото мнозинство делегати е преценило, че на партийните циркове в БСП трябва да се сложи край и циркаджиие да си намерят друго шапито за номерата.

    Фактът, че Станишев, Янков, Жаблянов, Ангелов, Миков, Мерджанов, Пирински, Дърева, Дъбов, Божинов и пр червени нотабили не събират достатъчно гласове, за да продължат да бъдат в колективното ръководство на партията, означава едно-единствено нещо, което при това е много ясно видимо :

    БСП се прочиства от Станишевия партиен елит и от наследените още от Лилов и Луканов вечни червени барони. Това е третото радикално обновяване на елита на БСП след Лукановата и Първановите чистки.

    Реално проГерб опозицията на Нинова в БСП и сектантите са изхвърлени от НС. Партията се консолидира около предстоящото сваляне на Борисов.

    И в това няма нищо неочаквано. Напротив - крайно време беше.

    И ако някой продължава да жали за Станишев, да припомня, че през 2013 г той принуди парламентарната група на БСП да гласува кандидатурата на Пееф за шеф на ДАНС. Единствено Жоро Кадиев не се подчини и гласува против.

    Нередност?
Нов коментар