🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Правителството няма да отваря нищо от февруари, ресторантьорите излизат на протест

И още: Байдън върна САЩ в СЗО и споразумението за климата, ЕЦБ запазва стимулиращата си политика

Здравният министър Костадин Ангелов (вляво) ще направи предложение епидемичната обстановка да бъде удължена с три месеца - до края на април
Здравният министър Костадин Ангелов (вляво) ще направи предложение епидемичната обстановка да бъде удължена с три месеца - до края на април
Здравният министър Костадин Ангелов (вляво) ще направи предложение епидемичната обстановка да бъде удължена с три месеца - до края на април    ©  Велко Ангелов
Здравният министър Костадин Ангелов (вляво) ще направи предложение епидемичната обстановка да бъде удължена с три месеца - до края на април    ©  Велко Ангелов

Най-обсъжданата новина от постния на събития ден се оказа дискретно връчена картина със сюжет от "Турски поток" (известен също и като "Балкански поток"), дар от премиера Борисов за сръбския президент Александър Вучич. Най-любопитното в случая е защо вчера правителствената пресслужба не е споменала за това и потвърди за подарената творба в стил соцреализъм едва днес, след публикация в сръбско издание.

По света продължава отзвукът от встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън вчера. Интересен детайл е, че този път поздравленията от Москва и Пекин пристигнаха веднага за разлика от обявяването на победата му на изборите през ноември, когато двете държави многозначително забавиха официалните си честитки.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Управляващите няма да отварят нищо от февруари

Смекчаване на мерките веднага след 31 януари няма да има, единственото сигурно е връщането на учениците над 5-и клас в присъствено обучение от 4 февруари - по утвърден график с непълни паралелки. Това стана ясно днес на редовната седмична пресконференция на щаба, на която присъстваше и премиерът Борисов. По-рано той бе предложил заведенията и магазините в моловете да отворят с определени ограничения за капацитета и работното им време, но сега обяви, че това решение се отлага заради тревожните данни от страните в ЕС, където силно напредва новият по-заразен британски вариант на вируса. Здравният министър Костадин Ангелов ще направи предложение епидемичната обстановка в страната, която е обявена до края на януари, да бъде удължена с три месеца.

Ресторантьорите излизат на протест

Решението заведенията да останат затворени доведе до национален протест на ресторантьорите, който ще се състои на 27 януари пред Министерския съвет и областните управи. "Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни", се казва в общо изявление на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. А Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обяви, че иска затворените бизнеси от 1 февруари да получат 30% от оборота си като компенсация, а на служителите да бъдат изплатени изцяло възнагражденията им. Проблемът е, че в сектора са ангажирани хиляди, той бе затварян двукратно за месеци, а компенсациите са бавни и недостатъчни за избягване на фалит. От друга страна, секторът години наред е бил сив и получи по-нисък ДДС.

ЕЦБ очаквано запази паричната си политика

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да изкупува облигации в подкрепа на възстановяване на икономиката на еврозоната. Програмата, чийто общ размер е 1.85 трлн. евро, ще продължи да действа поне до март 2022 г. На първото си заседание за годината централните банкери очаквано запазиха и лихвите на рекордно ниски нива. Нетните покупки по програмата за закупуване на активи ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро. ЕЦБ ще продължи да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата, най-малко до края на 2023 г.

Джо Байдън върна САЩ в Световната здравна организация и споразумението за климата

Американският президент Джо Байдън подписа 15 указа в първия си ден като президент и отмени ключови политики на своя предшественик Доналд Тръмп. Той издаде изпълнителни заповеди за връщане на САЩ към Парижкото споразумение за климата и за задължително носене на маски във федералните сгради и на федерални земи. Байдън разпореди отмяна на разрешението за изграждане на нефтопровода Keystone LX и обявеното от Тръмп извънредно положение, помогнало за финансиране на строителството на стена по границата между САЩ и Мексико. Също така сложи край на забраната за пътуване, засягаща някои страни с преобладаващо мюсюлманско население. Новият президент изпрати и писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което казва, че САЩ имат намерение да останат в Световната здравна организация. По този начин той спря разпореденото от Доналд Тръмп изтегляне, което трябваше да стане през юли тази година.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Пет партии изглеждат сигурни за следващия парламент, а за други две кампанията ще бъде решаваща. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 1010 души между 7 и 15 януари. Парламентарните избори са насрочени от президента за 4 април. От "Галъп" уточняват, че данните са моментна снимка и не са прогноза за изборен резултат. Прогнозите ще бъдат изключително затруднени заради неяснотата в очакваната изборна активност, както и заради цялостната тревожна обществена атмосфера, отбелязват от агенцията.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 482 са новите случаи на COVID-19 за изминалите 24 часа. Положителни са 6% от направените 8057 теста. За последното денонощие са отчетени 4600 излекувани и 37 смъртни случая. Активните случаи в момента са 29 660, като в болници се лекуват 3220 души, от които 327 са в интензивни отделения.

Унгария разреши употребата на руската ваксина "Спутник V" и на ваксината на AstraZeneca, съобщи началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан. По думите му унгарският външен министър Петер Сиярто заминава днес за Москва за разговори, свързани с руската ваксина.

Нидерландските власти предложиха въвеждането на национален полицейски час за първи път от Втората световна война. Те наложиха и забрана за полети от Южна Африка и Великобритания в опит да се ограничи разпространението на мутациите на коронавируса в страната. Предложението за вечерния час първо трябва да бъде одобрено от парламента.

Обикновените медицински и текстилни маски вече са забранени в обществения транспорт и магазините в цяла Германия, след като Бавария първа предприе този ход заради силно заразните нови варианти на коронавируса. Вместо тях трябва да се използват FFP2, произвеждан в Китай като KN95, а в САЩ - N95. Алтернативата са маски за хирурзи в операционните. Австрия се подготвя за същото решение, а в понеделник медицинският съвет препоръча да не се носят ушити вкъщи маски от подръчен текстил заради недостатъчната защита от новите варианти на вируса.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Борисов дари Вучич с картина, увековечила ги с "Балкански поток"

Премиерът Бойко Борисов е изпратил на президента на Сърбия Александър Вучич картина, на която са двамата по време на инспекция на разширението на газопровода "Балкански поток" в България миналата година. Новината дойде от сръбското издание "Новости", а правителствената пресслужба я потвърди. Картината е връчена вчера на сръбския външен министър Никола Селакович, който да я предаде като дар за президента Вучич. Картината очевидно е правена по снимка, разпространена от Министерски съвет на 1 юни 2020 г., когато Вучич и Борисов инспектират строежа. Автор на платното е художникът Симеон Кръстев. "Турски поток", прекръстен от българския премиер на "Балкански", беше открит тържествено от Сърбия на 1 януари, но Борисов не отиде на церемонията.