Кой поръча компромата срещу Владислав Панев

Атаката срещу съпредседателя на "Зелено движение" идва от анонимни сайтове и такива, близки до властта

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От миналата седмица първо в няколко анонимни сайта, а след това и в проправителствения жълт сайт "ПИК" тече гнусна компроматна кампания срещу съпредседателя на "Зелено движение", част от обединението "Демократична България", Владислав Панев. Освен едно от лицата на коалицията, Панев е общински съветник в София и кандидат за депутат. Той е и водач на две от листите на обединението за предстоящите парламентарни избори - тази в столичния 24-ти избирателен район и в Шумен.

Да се каже с абсолютна сигурност кой стои зад тази кампания е трудно но внимателното вглеждане показва три неща:

  • Тя започва едновременно в група от сравнително нови сайтове за фалшиви новини, част от които са косвено свързани с ГЕРБ, а и партията им плаща съвсем официално за отразяване на предизборната кампания.
  • Повече гласност на атаката се дава от сайта "Пик". След залеза на медиите на Пеевски това е основното мръсно оръжие на управляващите. Сайтът подкрепя безрезервно правителството и атакува противниците му. В замяна министри и други високопоставени политици от ГЕРБ легитимират кафявата медиа като дават истински интервюта там. Партията на Борисов освен това и официално плаща на "Пик" за отразяване на предизборната кампания.
  • Самият Панев търси причината за случилото се в гражданските му разследвания за горенето на боклук в централите на Ковачки и незаконния строеж в горско стопанство "Искър" на сграда от Румен Гайтански (Вълка)

Част от сайтовете, които публикуват информацията обаче по принцип публикуват и текстове, които са насочени срещу ГЕРБ. Твърде вероятно те публикуват каквото им се плати, а не са толкова директно контролирани от управляващите. Това означава, че зад атаката срещу Панев стои не толкова директно ГЕРБ, колкото желанието за отмъщение на засегнат, който иска да му попречи той да стане депутат.

Компроматната атака на анонимните сайтове и "Пик"

Атаката срещу Панев започна миналия вторник, когато в сайта "Хот арена" беше публикувана информация, според която хората в Казичене били изплашени, защото Панев "канел момчета от ромската махала да му ходят на гости". В публикацията се цитира местният ромски лидер Георги Янков, известен още като Жоро Черния. Той твърди пред сайта, че за това са се оплакали ромски семейства. Тази публикация по вече отработената за такива случаи схема се мултиплицира в още няколко анонимни сайта - "alarma.bg", "7 дни София", "7 дни България" и "narod.bg", които дословно препредават съдържанието на дописката от "Хот Арена". В сряда тази информация е дообогатена с друга - че срещу Панев има подаден сигнал в 8-о РПУ, придружена със снимка на номер, под който според твърденията, е заведен въпросният сигнал с дата 3 март. Първоизточникът й обаче вече е сайта "narod.bg", а останалите сайтове я препубликуват.

Във водовъртежа на компромата

На следващия ден въпросната публикация вече е на близкия до управляващите сайт "ПИК", които пък се позовават на спортния журналист Владимир Зарков. На страницата си във фейсбук той е постнал снимки на Панев, една от които е с роми. "Снимката, която виждате, е отпреди 4 години. Въз основа не само на нея съм склонен да вярвам на това, което твърдят циганите", е написал Зарков в статуса си. Зарков е постнал и публикация от сайта "7 дни София" за Панев, която пък се позовава на "ПИК". Същата публикация е постната и на фейсбук страницата на "Спаси София от джендърите", която има над 52 000 харесвания. Прави впечатление, че профилната снимка на въпросната страница е на съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, а споделяните публикации са изключително и само срещу обединението и такива, които възхваляват Борисов и управлението му.

Кафявият проправителствен сайт "ПИК" продължава темата като пуска репортаж от Казичене, въпреки че запитаните двама души твърдят, че "само са чували за това". А жена казва, че "няма пострадали деца" и не знае да е подавана жалба в полицията". "Говори се за това", казва тя.

Кой стои зад тези сайтове

Общото между тези сайтове е, че в част от тях не е посочено кой е издателят им, а като възможност за контакт има само мейл. Според разследване на "Капитал" собственици на едноименната фирма, която издава сайта "Хот Арена" са Русислав Димитров и Светослав Кантарджиев. (Повече за разследването тук) До 2014 г. Кантарджиев е бил в съвета на директорите на "Ню медиа груп" ЕАД, заедно с издателя на в. "Уикенд" Мартин Радославов. Бил е и съдружник с Васил Божков в "Джей моделс". Бегъл поглед върху сайта narod.bg показва, че той е силно критичен към Бойко Борисов и ГЕРБ, както и към другите две партии от управляващата коалиция - ВМРО и НФСБ. Не е ясно обаче кой стои зад него.

Подобна е и ситуацията с "alarma.bg". Там за контакт е дадена само форма, която да се попълни. Страниците alarma.bg и narod.bg ползват едни и същи клиентски номера в услуги на Google.

В някои от публикациите за Владислав Панев сайтовете цитират дословно статус от facebook на Владимир Зарков. Той е бивш главен редактор на спортния вестник "Меридиан мач" и бивш зам.- гл. редактор на "7 дни спорт". В единия от сайтовете, публикували компромата - "7 дни България" Зарков е посочен като управител. Написано е още и, че сайтът е част от портфолиото на 7 Dni Media Group. В тази група сайтове влиза и "7 дни София" също публикувал информацията за Панев.

Според Търговския регистър Зарков е съсобственик на "Букмейкър нюз" ООД, заедно с фирмата "Алтернатив медия груп", чийто собственик до 2014 г. е министърът на спорта Красен Кралев. След това дружеството е прехвърлено на майка му Султанка, а в момента собственик е Надежда Измирлиева. "Алтернатив медия груп" е сред посочените от ГЕРБ агенции в регистъра на Сметната палата, които са ангажирани с предизборната кампания на управляващата партия.

С "Алтернатив медия груп" могат да се свържат чрез общи техническите характеристики на сайта (хедъри, дата на издаване на сертификатите, използвана система за качване на съдържанието) и хостинг, още няколко откровено проправителствени сайта, през които например минаха атаки с фалшиви новини срещу президента Румен Радев.

Анонимните сайтове като бухалки

Атаките на анонимните сайтове са илюстрирани със снимки, които са взети от фейсбук страницата на Панев. За да илюстрират контактите му с представители на етноса, тези сайтове са взели от профила му в социалната мрежа публична снимка на Панев с двама души, които обаче нямат нищо общо с Казичене. Единият е Евгени Коцев от Стара Загора, а другият е учителят Росен Богомилов, който е зам.-директор на училище в София и кандидат за евродепутат от "Демократична България" на последните избори за европейски парламент.

Кой и защо атакува Панев

"От години работя с ромската общност, защото смятам, че те заслужават равен старт и една от целите на тази атака срещу мен е да ме компрометират сред тази общност", каза за "Капитал" Панев. Другото му подозрение е, че компроматната атака е заради редица негови разследвания. "Очевидно е, че се превръщам в мишена, заради моите разкрития, свързани с Христо Ковачки и Румен Гайтански-Вълка, първи приятели на Доган и Борисов. Очевидно е също и че се разчита на това аз да не мога да се защитя до края на предизборната кампания и това да нанесе щети върху коалицията, от която съм кандидат", се казва в негово изявление, разпространено от "Демократична България" миналия петък.

В началото на август миналата година Владислав Панев първи съобщи за нерегламентиран строеж на хотелски комплекс на близкия до ДПС бизнесмен Румен Гайтански-Вълка в Държавното ловно стопанство "Искър" (виж втория текст тук). Тогава общинският съветник от "Демократична България" качи видео в профила си във фейсбук, в което разкри, че липсва информация за търг за привличане на частни фирми в ловното стопанство, а единствените документи за конкурс за съвместна дейност на стопанството са с с фирмата на Гайтански "Био Майнинг" и са от времето на кабинета на Орешарски. Панев тогава разкри и, че строящата се сграда е незаконна, защото според решението на Агенцията по кадастъра тя трябва да е с предназначение "производствена, складова или инфраструктурна дейност." (Вижте повече по тази тема тук)

Панев беше много активен и около проблема с незаконния внос на битови отпадъци от чужбина. През юли 2019 г. пак на страницата си във фейсбук той публикува снимки от доставка на отпадъци в близкото до бизнесмена Христо Ковачки дружество "Брикел" край Гълъбово. От снимките се виждаше как камиони разтоварват отпадъци на площадка на фирмата.

Панев беше и в основата на прекратяването на конкурса за избор на балансираща група на общинското дружество "Топлофикация София". Именно той първи алармира през март миналата година, че кратките срокове на провеждането му (за четири дни, два от които почивни) и условията най-вероятно са в полза на близкото до Ковачки дружество "Гранд енерджи дистрибюшън", което дотогава имаше договор за продажба на електроенергия с общинското дружество за над 4.3 млн.лв.

След намесата на Панев конкурсът беше прекратен, а след това спечелен от "ЧЕЗ трейд".

В изявлението си след компроматната атака Владислав Панев твърди, че никога не е бил в Казичене и не познава хората от публикациите. "Ще защитя името си по съдебен път. Предприемам всички необходими за това действия. Призовавам бухалките, които разплискват тази клеветническа кампания, че ще търся отговорност от всеки, който се включи в нея", написа Панев в изявлението си. "Властта демонстрира тотална безпомощност с този опит за очерняне. Като хора, които след като им свършат аргументите, започват да псуват и да бият. Защото наистина няма какво да извадят срещу мен. Освен тотални лъжи като тази.", допълни той пред "Капитал".

Независимо кой е конкретният поръчител обаче, в тази история има и много ясен съучастник - това е ГЕРБ, които плащат на и легитимират част от директните извършители на тази кампания. Медии като "Пик" и "7 дни София" нямаше да съществуват без директната помощ от управляващите. Така краткият отговор на въпроса "Кой поръча" е вероятно някой от засегнатите от разследванията на Панев. А отговорът на "Кой извърши атаката" е - медиите на властта.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    alarma.bg
    регистриран от ТСР ТРЕЙД
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=10164804372785510&set=p.10164804372785510

    повече инфо: https://bird.bg/tr/?v=view&guid=205794513

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    narod.bg
    регистриран от Хаки Фиш
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10164804370870510&set=p.10164804370870510&type=3

    повече инфо: https://bird.bg/tr/?v=view&guid=205393919

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 8

    Ще видите какво става, след като ГЕРБ падне от власт!

    Нередност?
  • 4
    trol76 avatar :-|
    Тарасконски
    • - 14
    • + 2

    Много съм впечатлен как когато е удобно търсите причините някой да е нападнат и да е невинен. А в други ситуации търсите всячески начини да докажете вина.

    Нередност?
  • 5
    wao57397052 avatar :-|
    KKM
    • + 6

    Гледах репортажа и снимките на ПИК от Казичане. Направи ми впечатление, че разлепените плакати със снимка на Панев имат удивително съвпадение на надписите, уж написани ръчно с червен маркер. При внимателно вглеждане се оказва, че така са си напечатани...

    Нередност?
  • 6
    kosiogenchev avatar :-|
    Косьо Генчев
    • + 7

    ПИКлива работа! Омазали са се от краката, та до устата, че и устата! Това ще е ежедневие до 04.04. Лъжи, лъжи и клевети, като за неинтегрирани възрастни жени от "Женския пазар".
    Хубаво е да бъдем по този начин информирани, защото едва ли има нормални хора, които да отварят и четат подобни сайтове.

    Нередност?
  • 7
    jokataa avatar :-|
    Brickleberry

    Има и един нов поне за мен милиционерофилски сайт, zonanews. Много гнусен парцал.

    Нередност?
Нов коментар