🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фирми на Румен Гайтански-Вълка печелят ВиК търгове в Силистра за 45 млн. лв.

Пернишката "Нивел строй", която напоследък преживява истински бум, е взела две водни поръчки в Сливен за 47 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През тази и следващите няколко години ВиК търговете, финансирани по оперативна програма "Околна среда", ще са ключов двигател на строителния бранш. Само за последната година бяха обявени обществени поръчки за около половин милиард лева из цялата страна, а предстоят още много подобни процедури.

Сюжетът при поръчките в Силистра и Сливен обаче загатва, че предимно едни и същи компании могат да печелят в отделните региони на страната. Победителите в няколко поръчки за над 50 млн. лв. без ДДС, общо взето, са еднакви, а понякога класирането зависи от няколко стотинки разлика в ценовите оферти. Например в Силистра победата се дели между обединения на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Кристална вода" и няколко други по-непознати дружества. В Сливен пък победителят в търгове за общо 47 млн. лв. без ДДС е доскоро непознатата "Нивел строй", като участва през различни обединения.

И в двата случая на финала с ценовите оферти почти няма конкуренция.

Непознати победители за Силистра

ВиК ремонти в две силистренски села - Айдемир и Калипетрово, са спечелени от обединението "КВ Силистра 2020". В него партньори са "Кристална вода" на Румен Гайтански-Вълка, както и "Инженерик" и "Аква партньор". Двете поръчки са за общо 35.8 млн. лв. без ДДС. "Кристална вода" е победител в обединение със същите партньори и в друг търг - този път за реконструкция за външни водопроводи за 9 млн. лв.

"Инженерик" е създадена през февруари 2019 г. от 32-годишния Иван Колев, който е собственик и управител. "Аквапартньор" пък съществува от 2012 г., като собственик е Атанас Паскалев. И двете дружества обаче не са вписани в Камарата на строителите в България, сочи справка на "Капитал". Това по принцип е изискване в поръчките, което се покрива само от "Кристална вода", така че обединението да е годно за избор.

В Тутракан "Инженерик" и "Аквапартньор" отново печелят търгове - съответно за реконструкция на водопроводни мрежи и за реконструкция на външни довеждащи водопроводи, като са се обединили с други три. Поръчките са общо за 8.6 млн. лв. без ДДС. Интересното е, че в единия тутракански търг "Трейс груп холд" са дали по-ниска ценова оферта, но техническата им е оценена ниско - с 26 от 50 възможни точки, а двата им конкурента имат максимални оценки за техническите си предложения.

Третата позиция от големия търг за ВиК мрежи в град Силистра печели ДЗЗД "Елит ВиК Силистра". В него участници са "Елит строителна компания", "УСМ-Промстрой", "Гео-Кри", "Уотър дизайн", "Стройинвестконсулт София". Поръчката е на стойност 7.28 млн. лв. без ДДС, като офертата на изпълнителя е само с 64 стотинки под предложението на втория в класирането.

Интересното тук е, че "Елит строителна компания" е собственост на Иван Диков, син на арх. Калин Диков и племенник на бившия главен архитект на София арх. Петър Диков. Дружеството спечели и търг за пречиствателанта станция в Ямбол за 28.8 млн. лв. Компанията беше част от консорциума, чийто кран през 2016 г. рухна на строителна площадка в столицата и рани трима души. От сайта на фирмата става ясно, че се занимава основно с жилищно строителство.

А в Сливен - пернишки победител

В поръчките на ВиК - Сливен, като фаворит се очертава фирмата "Нивел строй". И в двете обществени поръчки обединения с нейно участие печелят срещу ВДХ (бившето "Водстрой 98") на Велико Желев. И в двата случая фирмата остава сама на етап ценова оферта, т.е. без конкуренция, тъй като конкурентът не е допуснат, а цените, с които печелят, са почти равни на прогнозните.

Най-голямата като стойност обществена поръчка от водния проект на ВиК - Сливен, е за реконструкция на водопроводи и канализация за над 30 млн. лв. Там "Нивел" печели в партньорство с "Георесурс" с подизпълнител "Би енд Джей груп". Предложили са 30.33 млн. лв. при прогнозна 30.7 млн. лв. без ДДС.

Вторият търг е за реконструкция на довеждащи водопроводи, където печели "Нивел строй" е в партньорство със "Стройконсулт" и с подизпълнител "Хидросис инженеринг". Тук предложената цена е 16.66 млн. лв. при прогнозна 16.8 млн. лв. без ДДС.

"Нивел строй" е компания, която до 2018 г. е регистрирана в Перник, но след това адресът за кореспонденция вече е ул. "Сребърна" №22 в столичния квартал "Хладилника". Седалището й обаче остава в Брезник. Междувременно и адвокатът, който вписва документи в Търговския регистър, се сменя, като тези знаци могат да сочат за прикрита смяна в собствеността.

Дружеството от 2008 г. официално е собственост на Велко Руйков, като е имало оборот 22 хил. лв. през 2014 г., но за четири години бележи ръст над 600 пъти и стига до 13.45 млн. лв. през 2018 г. В последната година спечели петгодишни договори за пътно поддържане в областите Монтана, Кюстендил и Ямбол, поръчка за разширение на 30 км между между Видин и Ружинци за 300 млн. лв. заедно с ПСТ, както и поддържането на улици в столичните квартали "Люлин", "Връбница", "Възраждане" и "Илинден" за малко над 6 млн. лв. Досега е изпълнявала основно проекти за пътна рехабилитация в малки общини.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 2
    • + 1

    Обзалагам се, че тези фирми нямат нищо общо с този Вълка. А и да имат, имало търг спечелили го. Същият сценарий се разигра тук през 2009 когато Капитал подкрепиха Борисов и Цветанов. Пак враг тогава беше Вълка!

    Нередност?
Нов коментар