🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Законодателните приоритети на партиите в новия парламент

Оформя се стабилно мнозинство за изборните промени и за ревизия на третото правителство на Борисов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всички срещу ГЕРБ и сериозна заявка от новите формации в парламента за поставяне на началото за демонтаж на модела "Борисов". Това са двата основни акцента от първото заседание на 45-ото Народно събрание, което беше официално открито днес символично в старата сграда на парламента.

В изказванията си от парламентарната трибуна лидерите на шестте политически формации обявиха приоритетите си за дейността на парламента, въпреки неизвестността колко дълъг ще е неговият живот. Ако заявката на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов за кратък мандат на този парламент се сбъдне, по-скоро няма да има време за радикални промени в законодателството, а работата му ще се концентрира върху промените в Изборния кодекс, които да гарантират провеждането на честни избори. Засега консенсус по този въпрос има между трите нови формации в парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", чиито предложения за ремонт на изборните правила почти се припокриват.

В парламента може да се сформира мнозинство и около предложението на "Демократична България" за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриването на специализираните съдилища, тъй като в програмите на трите нови формации и БСП такава промяна също е предвидена.

На първото си заседание новият председателски съвет на парламента, в който участват и лидерите на парламентарните групи, одобри дневния ред за петък, 16 април. Той предвижда изслушване на премиера в оставка Борисов за Плана за възстановяване и устойчивост, което най-вероятно няма да се случи, тъй като лидерът на ГЕРБ междувременно излезе в отпуск.

Очаква се да бъде гласувано създаването на временна комисия по ревизия на третото правителство на Борисов. В дневния ред е и предложението за изслушване на финансовия министър Кирил Ананиев за изпълнението на бюджета и състоянието на фискалния резерв. Ще бъдат сформирани и три от парламентарните комисии - по правни въпроси, по бюджет и финанси и по здравеопазване.

"Има такъв народ": Промени в Изборния кодекс

В първото си изявление след изборите за намеренията на "Има такъв народ" Тошко Йорданов посочи като основна задача на това Народно събрание промените в Изборния кодекс. "Има няколко елементарни неща, които този парламент е длъжен да направи, за да може всеки български гражданин, независимо къде се намира по света, да може да упражни правото си на глас", каза той.

Сред поправките, които Йорданов посочи, са увеличаване на броя на секциите в чужбина, възможност за сънародниците ни зад граница да гласуват по пощата, въвеждане на изцяло машинно гласуване и видеонаблюдение. "Има такъв народ" ще предложи и избор на нова Централна избирателна комисия (ЦИК). От изявлението му се разбра, че партията на Слави Трифонов не предвижда промяна, която би заменила действащата пропорционална избирателната система с мажоритарна. Това беше един от въпросите на референдума на "Шоуто на Слави", който от "Има такъв народ" посочват като основна причина за създаването на партията и влизането й в политиката. Отговорът за мажоритарния вот беше във връзка с намерението на ГЕРБ те да внесат промяната на избирателната система с очакването депутатите от "Има такъв народ" да я подкрепят. В изказването си Тошко Йорданов заяви, че за нея се иска мнозинство, като същевременно той посочи, че ще внесат предложение за намаляването на държавната субсидия за партиите на 1 лв. - също въпрос, поставен на референдума.

Подобни заявки за промяна на изборните правила, свързани с гласуването на българите в чужбина - увеличение на броя на секциите и гласуване по пощата, въвеждане на видеонаблюдението, промяна на състава на ЦИК направиха и от другите две формации от протеста - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Засега от БСП не са взели отношение по предложенията на трите формации за промяна изборното законодателство, но от предишните им заявки може да се прогнозира, че част от тях могат да бъдат подкрепени и от социалистите. Като например въвеждането на изцяло машинно гласуване и видеонаблюдението.

БСП: Отчет на Борисов за финансовото състояние на държавата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви няколко приоритета на третата политическа сила в парламента. Първият от тях е възстановяване на парламентаризма, като се върне блиц контролът в Народното събрание върху министрите и премиера. Нинова се обяви и за ревизия и промяна на лобистки текстове в различни закони, приети от предишното мнозинство на ГЕРБ, както и за пълна ревизия на управлението на Борисов. Според лидера на БСП това може да стане в няколко стъпки:

  • Парламентът да наложи мораториум на правителството на Борисов в оставка върху сключването на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване срокове по договори и бордове и ръководства на комисии и агенции.
  • Отчет на премиера и финансовия министър пред депутатите за реалното финансово състояние на държавата и внасяне от правителството на актуализация на бюджета.
  • БСП ще внесе в парламента предложение за промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя да бъде ограничен във възможността да харчи безконтролно средства от бюджета.

"Демократична България" - законодателни промени в съдебната власт

Обединението обяви пакет от законодателни инициативи, част, от които са с краткосрочен хоризонт, а други с по-дългосрочен. Още в четвъртък те бяха внесени и в деловодството на парламента. Сред тях са:

  • Проект за промени в конституцията, който предвижда отчетност на главния прокурор и избор на нов главен прокурор на мястото на Иван Гешев. Реформиране на ВСС с намалена парламентарна квота и увеличаване на съдийската колегия. Въвеждане на пряка конституционна жалба и конституционно основание за лустрация.
  • Проект за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните съдилища и съответните им специализирани прокуратури
  • Промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, които предвиждат разделянето на КПКОНПИ на два нови органа - Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество.
  • Промени в Изборния кодекс, които предвиждат прекратяване на мандата на сегашната ЦИК и създаване на независима и професионална изборна комисия с премахването на квотния принцип на избор на членовете й. Въвеждане на гласуване по пощата за всички български граждани и за всички избори с изключение на местните. Отпадане на тавана от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС и създаване на избирателен район "чужбина". Въвеждане на възможност за видеозаснемане и излъчване на броенето на бюлетините в секционните комисии.
  • Промени в редица закони, свързани с въвеждането на електронно управление и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. Поправки в Закона за електронното управление, с които се създава Централизирана система за управление на регистри (регистър като услуга), чрез която много от регистрите в държавата ще могат да се водят прозрачно и ефективно, без да се налага да бъдат изграждани от нулата.
  • Промени в Закона за движение по пътищата, с които се премахва контролния талон към свидетелствата за управление на МПС.
  • Поправки в Закона за автомобилните превози целят намаляване на административната тежест за таксиметровите услуги. Планира се олекотяване на регистрационния режим, отпадане на задължението таксиметровият шофьор да носи документи като удостоверения, а те да се проверяват по електронен път. Също електронно да се подават заявления, а данните за автомобила да се извличат от регистъра на КАТ.

"Изправи се! Мутри вън": Смяна на СЕМ и ръководството на БНТ

От коалицията внесоха проект за решение за създаване на комисия по ревизията, която да установи как правителството на Борисов е харчило средствата от бюджета, както и за изслушване на премиера в оставка във връзка с Плана за възстановяване. Като свои приоритети от коалицията обявиха:

  • Промени в Изборния кодекс, свързани с въвеждането на изцяло машинно гласуване и електронно дистанционна гласуване за българите в чужбина. Създаване на избирателен район "чужбина". Смяна на състава на ЦИК.
  • От коалицията ще настояват за смяна на Съвета за електронни медии и ръководството на БНТ.

Предстои сформирането на парламентарните комисии, които ще работят по внесените предложения. При някои от тях, най-вече свързаните с промените в съдебната система, ако бъдат поставени на обсъждане, е възможно формулата "всички срещу ГЕРБ" да се пропука.