В новия План за възстановяване: повече пари за водород, ваучери и "Булгартрансгаз"

Каченият спешно онлайн документ има промени в разпределението на парите спрямо предишния вариант, но списъкът с проекти е същият

Томислав Дончев не успя да представи Плана за възстановяване в парламента.
Томислав Дончев не успя да представи Плана за възстановяване в парламента.
Томислав Дончев не успя да представи Плана за възстановяване в парламента.    ©  Юлия Лазарова
Томислав Дончев не успя да представи Плана за възстановяване в парламента.    ©  Юлия Лазарова

Бързата работа е срам за майстора. Тази стара народна мъдрост се потвърди и при спешното публикуване на финалния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, от който България се очаква да получи 12.5 млрд. лв. до 2026 г.

Планът се оказа ябълката на раздора в новия парламент и анти-ГЕРБ мнозинството поиска от правителството в оставка да получи документа заедно с всичките му приложения и задължи премиера в оставка Бойко Борисов да се яви тази седмица. Така вчера на сайта https://nextgeneration.bg/ спешно се появи нова версия (1.3) на т.нар. план "Дончев".

Но очевидно заповедта за публикуването е била дадена набързо, далеч преди да завърши окончателното планиране и завършване на документа. На сайта се е появил документ, споделен в Google Sheets, който очевидно е бил за вътрешно ползване между множество чиновници, с неограничени права за редактиране.

Това даде възможност на всеки да влезе и да пише в документа. Новината за "дигиталните умения" на администрацията бързо се разпространи в социалните медии и след като файлът заприлича на градска стена за графити, беше свален от сайта. На негово място се появи папка с екселски документи.

Отвъд забавната част на плана "Дончев" в самия нов вариант, който явно е минал през консултации, има няколко съществени корекции. Общият бюджет е увеличен от 12.2 до 12.5 млрд. лв. Списъкът с проекти е същият, но допълнителните няколкостотин милиона отиват основно за водородни инвестиции, нови газопроводи и ваучери за дигитални умения.

Какво е новото

Най-големият бонус от новото разпределение на парите от ЕС е за държавната компания "Булгартрансгаз", която през последните години стана любима на премиера в оставка Борисов покрай строителството на "Турски поток" за близо 3 млрд. лв. В предишния вариант на плана се предвиждаше към нея да бъдат насочени 333 млн. лв. за нови газопроводи (за смесен пренос на природен газ и водород) до четири ТЕЦ-а. Това са "Марица-изток 2", "Бобов дол" и американските "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово". В преработения план обаче сумата е увеличена до 434.3 млн. лв., или със 101 млн. отгоре.

Според допълнителната документация тези пари трябваше да се осигурят от самата "Булгартрансгаз", но очевидно дружеството е в затруднено финансово положение и се налага да бъде подпомогнато допълнително - приходите от "Турски поток" са три пъти по-малко от очакваните, докато разходите се увеличават заради лихвите по кредитите, с които бе построен руският транзитен газопровод.

Другият голям печеливш в плана е водородът. Пилотни проекти за новото гориво, което се очаква да спомогне за прехода към нисковъглеродна икономика ще бъдат финансирани не с 39 млн. лв., а с над 117 милиона. Очакванията са към 2024 г. да бъдат изградени пет пъти повече мощности за зелен водород (чрез електролиза) отколкото в предишния вариант на плана - 7 мегавата мощности за 5000 т. водород на година.

Последният бонус отива при ваучерната схема за дигитални умения на работещи и безработни. Тя се появи за първи път във втората версия преди няколко месеца, но явно е добила още популярност - парите за нея са вдигнати от 190 млн. до над 290 млн. лв. Това включва и изграждането на онлайн платформа за обучение.

Така след трите фонда за финансиране на бизнеса, най-големите нови програми в плана стават водородните инвестиции и ваучерната схема.

Какво следва

Индикативният срок за предаване на Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел е 30 април. Той обаче не е краен - ако България се забави, съответно и финансирането ще бъде отпуснато по-късно, но не и спряно. Миналата седмица заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че не е фатално българските власти да преработят допълнително плана, ако смятат за нужно, но предупреди, че така европейската помощ ще може да дойде на-рано през есента.

Повечето нови партии в парламента обаче искат преразглеждане на списъка с проекти и включването на такива, които реално да ускорят икономическото развитие и дигиталната трансформация, а не просто да се финансират поредните строителни обекти.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    zmei23 avatar :-|
    zmei23
    • + 3

    Придобиване на дигитални умения чрез онлайн платформа за обучение ?!

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 2

    Ще има пари и за мекици!

    Нередност?
  • 4
    sfl32583434 avatar :-?
    sfl32583434
    • + 5

    С водорода и газчицата, за доган ще е мекицата!

    Нередност?
Нов коментар