🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Търговският и имотният регистър имат нов директор, кабинетът смени и шефа на разузнаването

И още: Асен Василев поиска одит на АДФИ; Премиерът смени шефа на Патентното ведомство Петко Николов; Кабинетът прекрати процедурата за концесионер на летище Пловдив

Напоследък не минава ден без промяна на върха на някоя агенция, болница или държавна структура. Влиянието на ГЕРБ не е единствено по високите етажи, но първи си отиват именно онези, които не се притесняват от подкрепата си за доскорошните управляващи. В сряда дойде ред на поредното емблематично лице - досегашният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. Първите критики срещу нея бяха, че агенцията умишлено се е забавила с регистрацията на новото ръководство на болница "Лозенец". Като причина за уволнението сега правосъдният министър Янаки Стоилов изтъкна и редица недостатъци и нарушения в работата на агенцията под ръководството на Козарева. Според него броят на необработените годишни финансови отчети е скочил близо 3 пъти през последните години - от 350 000 в началото на 2017 г. до почти милион в момента. Козарева е на поста от 2018 г., когато замени Зорница Даскалова, подала оставка заради срива на Търговския регистър. Новото лице в агенцията всъщност също е добре познато - бившият й изпълнителен директор Даниела Митева, която беше освободена през октомври 2009 г. от първото правителство на Бойко Борисов.Премиерът Стефан Янев освободи от длъжност и председателя на Патентното ведомство Петко Николов. На поста е назначена Владя Борисова, съобщиха привечер от Министерския съвет. Владя Борисова е била член на Академичния съвет към председателя на Патентното ведомство от 2017 г. досега, директор е на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС.

Смените в различните ведомства не спират и в същия ден правителството предложи да бъде освободен и председателят на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Атанас Атанасов. Подобни рокади увеличават още повече напрежението, като Атанасов не се поколеба да говори като политик и нападна директно президента Румен Радев.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Правителството смени шефа на Държавна агенция "Разузнаване" и зам.-председателя на ДАНС

Кабинетът ще предложи на президента да подпише указ за освобождаване на председателя на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Атанас Атанасов с мотив, че е нарушил правилата за политическа неутралност на агенцията. Говорителят на Министерския съвет Антон Кутев поясни, че по закон ДАР трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но се оказало, че този принцип е нарушаван по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава, която била редактирана. За нов ръководител на ДАР се предлага Антоан Гечев, кадрови разузнавач. Гечев е бил заместник-директор на Служба "Военна информация" в периода 2018 г. - 2020 г., завършил военно дело в академия "Г. С. Раковски".

Другата кадрова рокада в службите, решена на днешното заседание на Министерския съвет, е назначението на Станислав Станчев за заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" на мястото на освободения от поста Недялко Недялков.

Асен Василев поиска одит на дейността на АДФИ

Министърът на финансите Асен Василев e разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщиха от управляваното от него ведомство. Одитът е по сигнали за нарушения в дейността на агенцията, включително и при предоставянето на държавна почивна база в курорта Албена за стопанисване от "Асоциация на експертите по финансов контрол в България". Според "Медиапул", която писа по темата, председател на асоциацията е Цветан Навчев, който e шеф на отдел в АДФИ и е спряган за един от най-близките хора до председателя на агенцията Георги Начев. От финансовото ведомство сега уточняват, че проверката е разпоредена във връзка с невъзможността министър Василев да получи обяснения от директора на АДФИ Георги Начев. Още при встъпването в длъжност на Василев Начев е излязъл в болничен.

Държавата прекрати процедурата за концесионер на летище Пловдив

Правителството прекрати процедурата за търсене на концесионер на летище Пловдив. Причината е, че до крайния срок - 23 февруари 2021 г., няма нито един кандидат с оферта, съобщиха от кабинета. Не е поискано и удължаване на срока. Конкурсът беше открит малко преди началото на пандемията - в края на февруари 2020 г., и трябваше да приключи до април 2020 г., но беше удължаван няколко пъти. Предстои да бъде изготвен независим анализ за възможностите за ново търсене на концесионер. Летището е проблемно от години, като не успява да генерира трафик, въпреки че преди повече от 10 години държавата инвестира в него 40 млн. лв. за нов пътнически терминал.

Цитат на деня

Искам да кажа добре дошли в Римската империя. Императора го знаем, личното му правителство се грижи всеки ден да дава хляб, кръв и зрелища. Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл и координирани действия с известен бизнесмен с много обвинения, те може да са едно цяло с Кремъл, но това не е моя работа.

Предложеният за смяна шеф на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов

Снимка на деня

Без големи очаквания от срещата Байдън-Путин

Джо Байдън се среща днес за пръв път като президент на САЩ лично с руския си колега Владимир Путин в Женева, но никой не очаква пробив в отношенията, които и двете страни признават, че са в най-ниската си точка от доста години. Максималното е разговорите да доведат до малко по-стабилни и предвидими отношения с Москва. Разногласията се простират върху почти всички теми, а Байдън е критикуван в САЩ, че изобщо се среща с руския президент в момент, когато управлението му става все по-репресивно. Но в същото време и подходът на Запада да налага нови и нови санкции не постига целта си - да накара Путин да промени поведението си както в чужбина, така и към собствените си граждани.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

За последното денонощие в страната са регистрирани 161 нови случаи на COVID-19. Положителни са 1.2% от направените 13 200 тестове. Броят на хоспитализираните пациенти с доказана коронавирусна инфекция е 2097, от тях 241 са в интезивни клиники. За изминалите 24 часа починалите са 17, а оздравелите - 583. Поставени са 15 474 дози ваксина.

От днес ваксинирани и преболедували COVID-19, които работят в "обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите", могат да не носят защитни маски на работа. Това гласи издадена във вторник вечерта заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. Правилото обаче важи само за работни колективи до седем души, като крайното решение е на работодателите и мениджърите.

Петнадесет от 27-те европейски членки вече приемат и издават цифрови COVID сертификати за ЕС, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това са България, Австрия, Белгия, Чехия, Германия, Дания, Гърция, Хърватия, Исландия, Италия, Литва, Латвия, Естония, Полша и Испания.

Японски компании се присъединиха към усилията за ускоряване на бавната ваксинационна кампания срещу COVID-19 преди започващите през юли олимпийски игри. Ваксинационната кампания в Япония е най-бавната сред развитите държави, като едва 5% от населението са напълно ваксинирани.

Най-малко седем души в пет американски щата са били заразени с новия коронавирус седмици преди да бъде съобщено за първите случаи на коронавирус, показва голямо ново правителствено проучване, сочещо за наличието на вируса в страната още през декември 2019 г. Пробите са част от изследване на над 24 хил. теста, взети за изследователска програма на Националния институт по здравеопазване между 2 януари и 18 март 2020 г.

Посланиците на страните от ЕС одобриха днес включването на САЩ в списъка с държави и територии, пътниците от които може да влизат на територията на съюза, дори ако не са ваксинирани срещу коронавирус, съобщи AFP, като се позова на европейски източници.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Маккензи Скот дари още 2.7 млрд. долара

Маккензи Скот, бившата съпруга на милиардера Джеф Безос, съобщи, че ще дари 2.7 млрд. долара на 286 организации в областта на борбата срещу расовата неравнопоставеност, изкуствата и образованието. През декември Скот обяви даряването на други 4 млрд. на неправителствени организации от различни сектори, а няколко месеца по-рано - на още 1.8 млрд. долара. Така досега, тя е отпуснала общо 8.5 млрд. долара за различни каузи. Според ВВС тя работи с новия си съпруг - учителя Дан Джует, и екип експерти върху преразпределение на богатството си.