🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грозната лисица на Шофьорския плаж, или каква ще е съдбата на подпорната стена

Казусът край Алепу, който от няколко години вълнува обществото, буксува заради нерешителност на институциите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • "Подпорната стена" на плажа при блатото Алепу стои незавършена от няколко години.
  • ДНСК не е издала заповед за разрушаването й, а съдът постанови, че проектът няма нужда от екооценка.
  • Собствениците на земята и инвеститорът правят опити все пак строителството да продължи въпреки публичния отпор и институционалните казуси.

Блатото Алепу, или Лисичето блато, на юг от Созопол е защитена територия от 80-те години. Асфалтов път, целият на дупки, дели лагуната от Шофьорския плаж, широка пясъчна ивица, в чийто северен край се намира комплекс "Дюни". Освен че е красиво и защитена зона, мястото стана печално известно с историята за "подпорната стена" преди четири години, когато почти на пясъка се появи строеж на курортен комплекс. Той беше разрешен, под предлог че това е укрепване на свлачище, тъй като земните маси се свличали върху плажа. Освен съоръжение с такава цел идеята беше там да се появи четириетажна сграда. Публичният скандал обаче провокира проверки.

През 2021 г. се случиха две важни неща - първият инвеститор в проекта, "Главболгарстрой", продаде фирмата - собственик на комплекса, на общинския съветник от Приморско Стоян Василев, а Върховният административен съд (ВАС) обяви разрешението за строеж, което беше издадено от община Созопол, за нищожно. В края на миналата година пък ВАС е решил, че решението за липса на екооценка за този проект е оправдано. Две години след последните публични дискусии по темата грозният строеж все така е кацнал в южния край на плажа и бъдещето му е неясно. ДНСК още не е издала заповед за премахване на строежа, но пък през март 2023 г. служебният регионален министър Иван Шишков е отказал на собствениците на земята предварително разрешение за строеж на комплекса.

"Капитал" потърси участващите - Стоян Василев, новия собственик, ГБС, както и Дирекцията на национален строителен контрол (ДНСК), за изясняване какво се случва в момента с призрачния строеж и какви са възможностите за неговото развитие.

Една дълга свлечена история

Земята под комплекса е собственост на дружествата "Алепу вилидж" и "Бриз 2000". Действителните собственици не са се появявали публично досега - съответно Пламен Младенов Марков и Кристиян Конов Христов и Мая Трендафилова. До 2008 г. община Созопол има дял в притежанието на земята, но по предложение на тогавашния кмет на Созопол (и настоящ общински съветник ) Панайот Рейзи се решава да се продаде общинския дял от "Алепу вилидж" на офшорката "Новастар холдинг". През 2016 г. са сключени предварителни договори за учредяване на право на строеж между "ГБС турс", дъщерна на "Главболгарстрой", и собственици на земите. През октомври 2018 г. правото на строеж върху терена със свлачището е прехвърлено от "Алепу вилидж" на "ГБС турс". ГБС притежава и съседния комплекс "Свети Тома". В отговорите си до "Капитал" последните подчертаха, че през 2016 г. се включили в проекта "при вече обявено инвестиционно намерение от страна на "Алепу вилидж" и "с цел да предотвратим екологична катастрофа", визирайки свлачището над плажа.

В началото на 2017 г. регионалният министър от ГЕРБ Лиляна Павлова издава писмо-разрешение за "извършване на геозащитни мерки и дейности". През септември 2018 г. община Созопол издава разрешение за строеж на два етапа - укрепителни дейности и след това курортен комплекс. Тогава кмет пак е Рейзи, а главен архитект - Светлозар Рашков. В началото на 2019 г. строителната техника на мястото провокира остра публична реакция.

Свлачището се появи преди около десетилетие, но се разраства и активизира около 2015-2016 г., сочи справка в становище на "Геозащита - Варна". "Застрашени бяха разположената в непосредствена близост пречиствателна станция за отпадни води", казват от ГБС. След като обществото избухна с негодувание срещу проекта, ГБС решиха да продадат фирмата "ГБС турс" и така да се оттеглят както от проекта, така и от концесията на плажа отпред. "Оттеглихме се, водени от желанието си да не понасяме допълнителни репутационни (имиджови) щети от курортния комплекс, и се концентрирахме върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти", коментираха от строителната група. "Цената на сделката е предмет на търговска тайна", коментираха от "Главболгарстрой". Свързахме се със Стоян Василев, купувача, писмено, като той също отказа да даде число. Според някои добре запознати източници на "Капитал" сделката е по-скоро фиктивна, но засега няма конкретни доказателства за това.

ГБС притежава и съседния обект, който се намира на т.нар. нос Хумата, точно над подпорната стена. "Собствениците на имоти в комплекс "Свети Тома", които представляват над 50% от летуващите в него, предпочитат сегашната гледка пред това да излагат на риск живота и здравето на децата и близките си. Точно пред тази заплаха бяха изправени преди години, когато почиваха в близост до сериозно свлачище и унищожен, кален плаж", пишат от ГБС на въпрос отразява ли се грозният недовършен строеж на бизнеса им. "Към днешна дата гостите на комплекс "Свети Тома" често изразяват недоумение защо строежът не е довършен. Като цяло ние не получаваме забележки относно гледката или ситуацията около незавършения строителен обект, която не зависи от нас", казват от строителната група.

От друга страна, новият собственик на "ГБС турс" (фирмата вече има ново име - "Блек сий фемили резиденс") Стоян Василев сподели пред "Капитал", че гледа напред. "Моите планове и на собствениците на земята - "Алепу вилидж" - съвпадат, а именно завършване на проекта. Всички необходими действия, свързани с това, ще бъдат изпълнени. Имайте предвид, че както обяснявам многократно, етап едно е приключил с надлежно разрешение за ползване (укрепителните дейности имат акт 16 от ДНСК - бел. ред.), т.е. за него няма какво да искаме. Остава да ни бъде разрешено изграждането на втората част от проекта", коментира той в писмени отговори до "Капитал". Самият Василев е общински съветник от партия МИР в Приморско, а семейството му притежава малки хотели там. Той в момента отговаря и за наема на плажа пред подпорната стена.

Топката е в ДНСК

Защо и как това свлачище се е появило е тема на спорове. Има дори теории, че строежът на комплекса "Свети Тома" е причинил проблема, но за тях няма конкретни доказателства.

В последните две години всичко по казуса се движи изключително бавно. Въпреки че през 2021 г. ВАС реши, че строежът трябва да се премахне, чак през лятото на 2022 г. екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия е посетил курортно селище "Алепу вилидж" и е взел проби - "ядки" - от построеното по поръчка на ДНСК. Впоследствие е предал доклад, който "Капитал" получи по Закона за достъп до обществена информация. Любопитно е и че според заключенията на проверяващите класът по якост на натиск на някои елементи не съвпада с предвиденото, т.е. има отклонения от проектната документация и има налични дефекти в конструкцията. "Всички потенциални промени в съществуващата конструкция са възможни само и единствено след разработването на специален конструктивен проект", подчертават експертите. Тъй като земните маси може да унищожат плажа, каквото и да се случва там занапред, трябва да е добре изчислено, че да ги укрепи.

Инвеститорът Стоян Василев каза за "Капитал", че в последните месеци в ДНСК нищо не се случва. Следващата стъпка пред строителния контрол е да направят техническо задание за премахването. "След реализирането им ще бъде определен точният обем от строителни дейности (конкретен обхват/предмет на заповед за премахване), които да бъдат извършени, така че да се премахне извършеното строителство с отменено разрешение за строеж, като същевременно се обезопаси скатът на съществуващото свлачище и не се допусне срутване на земни маси", пишат от строителния контрол до "Капитал". Към момента на писане на статията - средата на април 2023 г. - няма приет бюджет за ДНСК за 2023 г., съответно от ведомството твърдят, че не могат да възложат и платят тези технически дейности. ДНСК не е издала заповед за премахване на грозотията. ДНСК цитира Административнопроцесуалния кодекс, според който "индивидуалният административен акт се издава, след като се изяснят фактите и обстоятелствата от значение за случая и се обсъдят обясненията и възраженията на заинтересованите граждани и организации. "Или с две думи - трябва да има конкретен и ясен план, преди да действат." Кога ще се случи това не е ясно. В Закона за устройство на територията не били указани конкретни срокове за издаване на заповеди за премахване на незаконни строежи.

"Със сигурност, ако се тръгне в посока на издаване на заповед за събаряне - ще последва реакция и от моя страна и ще отнесем спора до съда. За основанията няма да говоря - те зависят и от конкретиката, с това ще се занимават юристите", казва Стоян Василев.

Екоказусът

Другата съдебна битка за подпорната стена е свързана с решението на РИОСВ - Бургас, от края на 2017 г. да не се изпълнява оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) за дейността в имота. РИОСВ твърди, че това, което инвеститорът "Алепу вилидж" ще прави, не е брегоукрепване и затова не подлежи на оценка за въздействие на околната среда. "Проектната подпорна стена ще се изпълни изцяло в частния имот и се разглежда като част от укрепването на строителния насип за фундиране при застрояване на имота, а не като брегоукрепително съоръжение, предвид факта, че ПИ 67800.49.27 (парцелът на бъдещия комплекс - бел. ред.) няма обща граница с морския бряг и отстои на 30 м от него", твърди инспекцията в решението си. Това обаче е борба с ерозията в крайбрежна зона, както е определена по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, така че ОВОС би трябвало да има теоретично решение. През февруари 2022 г. Административен съд - Бургас, отхвърли искането на прокуратурата за обявяване за нищожно на решението на екоинспекцията да няма ОВОС за курортния комплекс. Справка на "Капитал" потвърди, че ВАС е потвърдил решението на бургаския съд окончателно през ноември 2022 г. Тоест нова екооценка на обекта няма да се прави.

А може ли все пак да има хотел там

Теоретично рискът укрепването на свлачището все пак да се превърне в хотел някой ден остава. Отстрани изглежда сякаш институциите отказват да действат, тъй като няма политическа воля по казуса. Същевременно брегът на Шофьорския плаж трябва да бъде укрепен, за да не бъде унищожена ивицата. От справка в съдебните регистри се вижда, че на 7 март единият собственик на земя - "Бриз 2000", е подал жалба срещу заповед на регионалния министър Иван Шишков. Той е отказал издаване на предварително съгласие за строителство на обект "Курортен комплекс "Алепу-Бриз вилидж". В момента се води дело по казуса във Върховния административен съд.

Мудната дейност на институциите, както и липсата на решителност гарантират едно - странната гледка на подпорната стена за летуващите в региона остават поне още едно лято.

Все още няма коментари
Нов коментар