🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой ще води листите на "Продължаваме промяната"

Хора с експертиза и кариера в различни области, основно от частния сектор, са в авангарда на формацията на Кирил Петков и Асен Василев

Кирил Петков и Асен Василев
Кирил Петков и Асен Василев
Кирил Петков и Асен Василев    ©  Велко Ангелов
Кирил Петков и Асен Василев    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-новата политическа формация, която влиза с летящ старт в изборния маратон на 2021 г. - "Продължаваме промяната" (ПП), внесе във вторник в ЦИК листите си с кандидат-депутатите за 47-ото НС. Общият им брой е над 220 души. Ако се съди по излязлото същия ден проучване на "Алфа рисърч", политическият проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев повтаря бурното влизане в политиката на партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ". На първите избори на 4 април ИТН получи втория по сила резултат след ГЕРБ, с което изненада и социолозите. Сега според данните на "Алфа рисърч" ПП влиза в кампанията директно на трета позиция, с разлика под 1 процент от поставената на второ място БСП. Фаворитът от предишните избори на 11 юли "Има такъв народ" пък е вече на предпоследното пето място.

Формацията на Петков и Василев разполагаше с малко време за попълване на листите си, но въпреки това прегледът на хората, поставени на водаческите места, показва сериозна заявка за продължаване на качествената промяна в състава на парламента, започнала с първите избори тази година. Начело на листите й са хора с експертиза и успешна кариера в различни области, идващи основно от частния сектор.

"Всички тези хора са независими, няма нито една "калинка" и нито един послушен изпълнител на спуснати нареждания", увери пред "Капитал" съоснователят на проекта Кирил Петков. В подкрепа на твърдението си той каза, че в първоначалните разговори за включването им във формацията отговорът масово е бил "не" - с общия мотив, че не желаят да се замесват с отблъскващия образ, който си е създала българската политика. По думите му средно три дни е отнело да размислят и да стигнат до извода, че биха съжалявали, ако са имали възможност да променят това и не са го направили.

Петков е наясно, че показателят "независимост" може да затрудни работата и взимането на решенията в "Продължаваме промяната", но ръководството на формацията ще разчита на координацията и диалога. Сред принципите, по които са избирани водачите на листи за многомандатните избирателни райони, е те да са по някакъв начин свързани с тях - или да са родени, или да са живели и работили там. За да се предотвратят изненади, биографиите на кандидат-депутатите са проверявани допълнително, което е правил екип от 30 души.

В близките дни се очаква формацията да представи и управленската си програма, в чието изработване, пак по думите на Кирил Петков, са участвали хора с реален принос в различните области.

Ето какво се знае към момента за водачите на листи на "Продължаваме промяната".

Благоевград

Андрей Гюров

Финансист, преподавател в Американския университет в България

Проф. Гюров е част от катедрата по бизнес в АУБГ. Има професионален и академичен опит в САЩ и Европа. Родом е от Благоевград. Средното си образование получава в Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов". Академичният си път продължава в Truman State University и в University of Vienna in Austria. С най-високия резултат от оценките на студентите.

Бургас

Константин Бачийски

предприемач и общински съветник

Водаческото място в Бургас е отредено за Константин Бачийски - два мандата общински съветник в местния парламент и лидер на създадената от бургаския бизнесмен Георги Манев партия "Средна европейска класа", която влезе в коалиция с "Продължаваме промяната". 43-годишният Бачийски оглави партията официално, след като в началото на септември самият Манев се оттегли от председателския пост. Бачийски е собственик на "Лидер технолоджис" - магазин и сервиз за компютри, лаптопи, таблети и аксесоари.

Той е една от активните фигури в бургаския общински съвет, като през годините публично водеше битки като например тази за намаляване на такса смет за бизнеса, създаването на фонд за стимулиране на целогодишни полети на нискотарифни компании от и за Бургас, както и за създаването на Свободна безмитна зона с карго летище в "Равнец", които му донесоха известна обществена подкрепа. Той беше издигнат и за кмет на Бургас от СЕК на последните местни избори през 2019 г., но се класира едва на четвърто място с около 6% от гласовете.

Преди няколко седмици в интервю за БНР Бачийски обясни, че се познава с Кирил Петков отдавна и през годините са имали допирни точки в различни каузи. "По времето, в което е бил служебен министър, сме общували по служебни въпроси - проекта за летище "Равнец", например. С Асен Василев се запознах наскоро", каза Бачийски.

Варна

Даниел Лорер

технологичен предприемач

Завършва информатика и бизнес администрация в университета в Тел Авив. През 1998 г. заедно с колеги състуденти създава първия си стартъп FranceBusinessPlus, продаден година по-късно на местна верига за доставки на едро. След това е сред първите инженери в Mercury Interactive, израелска хай-тек компания превърнала се в световен лидер в областта на софтуера за автоматизиран качествен контрол, и закупена от Hewlett-Packard за 4.5 милиарда долара.

След продажбата на Mercury през 2006 г. основава Optiim, хай-тек компания за софтуерни решения базирана в Истанбул. Партньор е в основания през 2018 г. български фонд за рискови инвестиции BrightCap Ventures, който е финансиран от ЕИФ.

Оглавява Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката по времето на Петков. През 2013 г. е съветник по електронно управление в служебното правителство на Марин Райков. По същото време е и член на консултативния съвет към Sofia Tech Park.

Велико Търново

Йордан Терзийски

архитект

За арх. Йордан Терзийски се знае, че е син на бившия главен архитект на община Велико Търново Иво Терзийски. Той е и един от преминалите т.нар. харвардски курсове на Петков и Василев в СУ "Св. Кл. Охридски".

Видин

Петър Миланов

журналист

Миланов е дългогодишен журналист в БНР, природозащитник и граждански активист. Директор е на фондация "Нова генерация".

На 20 април Миланов засне клип с председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, в който журналистът разказва как баща му, приет с инсулт във видинската болница "Св. Петка", е бил заразен с коронавирус в болничното заведение, но медиците отказвали да тестват и изолират контактните му лица. Този инцидент съвпада с рязък ръст на заразените в региона, който Георгиев свърза именно на отказа за тестване. В последствие Видинската прокуратура повдигна обвинение срещу него за всяване на паника.

Враца

Деница Симеонова

инженер

Симеонова е началник на кабинета на Асен Василев във финансовото министерство. През 2020 г. съвместно със сестра си основава платформата Sofia2Go, чиято цел е да намали хранителните отпадъци, като помага на ресторантите да не изхвърлят храна. От 2017 г. до 2019 г. е изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), неправителствена организация, която развива предприемаческата култура в България. Преди това Симеонова е работила и като репортер в "Капитал".

Има бакалавърска степен по индустриално инженерство от Техническия университет. Завършила е и магистратура по електронно управление в същия университет.

Габрово

Яна Балникова

специалист по бизнес администрация

Яна Балникова беше зам.-министър на икономиката в служебния кабинет Янев. Има над 10-годишен опит в аутсорсинг индустрията, където създава и управлява големи екипи, реализира проекти в разнородни индустрии и внедрява програми за оптимизиране на процеси. Тази част от CV-то й е преминала основно в Telus.

От 2018 г. до влизането й в служебното правителство тя е част от екипа на Nasekomo - биотехнологичен стартъп, който разработва технология за разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха, за да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството.

Завършила е японистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и има магистратура по бизнес администрация от Американския университет в България.

Добрич

Йорданка Костадинова

специалист по здравен мениджмънт

Омъжена, с три деца. Родена е във Варна и живее там. От 23 години е в сферата на здравеопазването, а през последните 10 работи в област Добрич. Тя е медицински експерт, представител на фармацевтична фирма.

"Досега не съм се занимавала с политика, но съм участвала активно в социалния и обществения живот. Тръгнах да се занимавам с политика, водена от емоцията и мотивацията на Кирил и Асен, защото те имат нужда от хора, които да са мотивирани като тях, за да можем да продължим промяната", казва Костадинова пред pronewsdobrich.bg.

Кърджали

Димитър Илиев

рали пилот

Илиев е 8-кратен победител в националния рали шампионат. Преподавател е по пътна безопасност в НСА, където завършва висшето си образование.

Кюстендил

Георги Стамов

финансист

Стамов е завършил УНСС със специалност "Финансов контрол". Между 2005 г. и 2015 г. работи като директор продажби в Orange BG с фокус консултантски данъчни услуги. След това е финансов консултант в "Кока-Кола". От 2018 до сега е част от екипа на компанията за киберсигурност Atos.

Ловеч

Искрен Арабаджиев

икономист

Искрен Арабаджиев е заместник-кмет на район "Студентски" от "Демократична България". Има пет годишен опит в сферата на данъците, счетоводството и финансите. Бакалавър е по "Икономика" и магистър по "Счетоводство и одит" към Стопански факултет на СУ.

Монтана

Инна Иванова

предприемач

Специалист в областта на хранително-вкусовата промишленост, предприемач със собствен агробизнес.

Пазарджик

Ивайло Шотев

икономист

"34 години, семеен, родом съм от гр. Пазарджик, работя в област Пазарджик, в частност в "Гален-фарма" - с. Калугерово, където съм управител. Основната дейност на компанията, която ръководя, е производство на лекарства, хранителни добавки и козметика," представя се Шотев пред пазарджишка медиа. "Получих обаждане от г-н Кирил Петков, с когото се познаваме и работим заедно. Той ми се е доверил да произвеждам в моето предприятие част от продуктите, които той изнася за чужбина, т.е. отговорността за производството е лично моя. Познаваме се, работим от три години заедно." Завършил съм Американския колеж в София, след това заминах за Лондон, където учих "Икономика", след това в Москва учих "Политика" в МГИМО. Акциите в компанията собственик на "Гален-фарма" се притежават от Ивайло Шотев и още двама човека със същата фамилия - вероятно неговият баща и сестра.

Перник

Никола Минчев

юрист

Доскоро корпоративен адвокат в кантората "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков" с ресори недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право. Това е една от най-големите кантори в България, чиито клиенти са редица международни компании. Тя консултираше Кирил Петков при смяната в компрометираното ръководството на държавната ББР. Никола Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски", владее английски и немски.

Плевен

Иван Христанов

финансист

Бил е в мениджмънта на фонда Empower на Елвин Гури и в компанията му за бързи заеми "Джет файнанс", а сега е в мениджмънта на новия мецанин фонд, който очаква ресурс от Фонда на фондовете. Участник и победител в ултрамаратони. Съосновател е на компанията за здравословни храни Leya.

Пловдив

Росен Костурков

инженер, предприемач

Росен Костурков е човек от бизнеса, познат в индустриалните среди в Пловдив. Костурков е част от екипа, докарал японската SMC Industrial Automation в града, след което е мениджър продажби там. Като такъв именно става специалист в две неща, казват хора, запознати с неговата кариера: да познава нуждите на машиностроителния сектор и да прави обучения. Именно като директор на обучения, иновации и дигитализации сега е част от Тракия ЕДУ - обучителният център, част от "Тракия индустриална зона", който работи с компаниите там. За кратко Костурков е и търговски директор в STL Oil&Gas - компания за инженеринг, поддръжка и логистика, която транспортира част от тръбите за "Турски поток".

Разград

Марин Шишев

финансист

В съвета на директорите на фонда "ИмПулс" на Виктор Манев и Николай Мартинов, има участия в няколко дружества в Разград и Варна.

Русе

Николай Събев

икономист, предприемач

Николай Събев е мажоритарен собственик в куриерската компания "Еконт експрес" и спедиторската "Еконт транс". Той влиза в частния сектор през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие "Параходство българско речно плаване". Завършил е Висшето военноморско училище със специалност "Експлоатация и управление на флота и пристанището". Има още едно висше образование, завършено 90-те години в УНСС, специалност "Икономика и управление на транспорта". Във всички години от съществуването на двете компании Събев се занимава активно с тяхното управление.

Активен е в развитието на Русе, където е и седалището на фирмата му. "Еконт" се занимава с реставрация на стари къщи в града и си партнира с други организации, сред които фондация "Русе - град на свободния дух", която управлява зам.-кметът на града Страхил Карапчански. Фондация "Еконт" от своя страна подкрепя програма "Знание и растеж". Фондацията подкрепя проекти в областта на науката, образованието, новите технологии, личностното израстване и историята.

Събев беше един от първите кандидат-депутати, който Кирил Петков обяви. В свои последвали изказвания собственикът на "Еконт" определи инфраструктурното развитие за свой приоритет.

Силистра

Стоян Георгиев

пилот

Пилот от селскостопанската авиация, председател на Асоциацията на собствениците на самолети с тегло до 5700 кг, завършил мениджмънт в ТУ - Варна.

Сливен

Татяна Султанова-Сивева

еколог

Бивш началник отдел "Международни програми и проекти" в МОСВ. Преподава в Пловдивския университет.

Смолян

Михал Камбарев

специалист по информационни технологии

Завършил е Софийския университет със специалност "Връзки с обществеността" през 2015 г. Като студент преминава през т. нар. харвардски курсове, организирани от Петков и Василев. В периода между 2014 г. и 2016 г. е член на управителния съвет на Асоциацията на българските лидери и предприемачи. От 2015 г. е изпълнителен директор за развитие на бизнеса в сферата на здравните технологии в западноевропейската компания Tech Tour, която свързва инвеститори с технологични компании. Според уебсайта на компанията над 750 инвеститора и 25 водещи технологични компании вземат участие в ежегодните събитията, организирани от Tech Tour.

София 23 МИР, както и в Хасково

Асен Василев

икономист

Завършил е икономика в "Харвард", специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School. От 1999 до 2004 г. работи като консултант в "Monitor Group" в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

Министър на икономиката и на финансите в служебните кабинети на Марин Райков и Стефан Янев.

София 24 МИР, както и в Пловдив

Кирил Петков

икономист

Кирил Петков има MBA от Harvard Business School и е бил ученик на Майкъл Портър. Бизнес кариерата му започва като мениджър на Jumbo Plaza - ритейл парк в София с 30 хил. кв.м търговска площ, който е инвестиция на американския милиардер Майкъл Карш, а през последните години развива Proviotic - стартираща компания за пробиотици.

Петков стои и зад две образователни идеи - т. нар. харвардски курсове по икономика в сътрудничество със Софийския университет и център за изследвания към Биологически факултет на СУ. Сред обществените му активности са спасяването на плажа "Корал" и акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров.

Министър на икономиката в първия кабинет на Стефан Янев.

София 25 МИР

Христо Петров-Ицо Хазарта

рапър

Петров е водещ български рапър, един от основателите на триото "Ъпсурт". През 2019 г. той издаде соловия "Неправилен рап", един от най-популярните български албуми за последните години, наситен с културни и политически препратки. Съдия е в последните три сезона на риалити поредицата "България търси талант", излъчвана по bTV.

Роден е в София през 1979 г. Завършва НГДЕК. Две години следва "Публична администрация" в Нов български университет. Прекъсва следването, за да се фокусира върху музикалната си кариера.

През 2013 г. заедно с останалите членове на "Ъпсурт" основава Facing The Sun - българско-германски лейбъл със седалище в Мюнхен, отговорен за някои от по-успешните български хип-хоп актове (Young BB young, Криско, Лора Караджова).

София област

Александър Дунчев

лесовъд, еколог

Александър Дунчев бе назначен на 19 май като изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) към Министерство на земеделието, храните и горите. Дунчев е доктор по горско стопанство с теза за естественото възобновяване на горите. Работи като експерт в природен парк "Витоша". Продължава да се бори за опазването на горите в неправителствената организация WWF, а от 2017 г. работи като експерт в Югозападното държавно предприятие. Дунчев е един от учредителите на "Да, България" и член на ръководството на партията, но малко след създаването на формацията я напуска.

Стара Загора

Радослав Рибарски

енергетик

Завършил е Софийския университет. Има и магистърска степен по "Международни икономически отношения" от УНСС. През 2012 участва в "Харвардските курсове". Между 2010 г. и 2013 г. работи като ръководител-проекти в Winslow Energy, компания, която развива проекти в сферата на възобновяемата енергия. След това работи в предприятието за изработка на нагревни повърхности за парни котли "Енергоремонт Гълъбово". В момента е търговски директор в GRP Tech, специализирано в производството на пластмаси за енергийния сектор. GRP е свързано със старозагорската "Металик", която произвежда стоманени конструкции.

Търговище

Александра Милчева

специалист по киберсигурност

През 2015 г. Милчева е част от екипа Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), ръководена от Евгени Ангелов. В нея членува и BrightCap Ventures, в която Лорер е управляващ партньор. Между 2013 и 2016 година е икономически съветник на президента Росен Плевнелиев.

Завършва европеистика в СУ през 2011 г. Има магистърска степен по "Политика, сигурност и интеграция" от University College London и по Public policy от Harvard Kennedy School. Между 2018 и 2020 година е сътрудник в харвардския Belfer Center for Science and International Affairs. В момента работи като експерт по киберсигурност в конгломерата за луксозни стоки Richemont.

Шумен

Антония Димитрова

журналист и преподавател

Завършила е Пловдивския университет със специалност "Педагогика". Работила е като педагог в началния курс по програма на "Заедно в час".

Ямбол

Мирослав Иванов

юрист

Завършил е право в СУ. От 2010 г. до 2017 г. е част от екипа на адвокатска кантора "Тодорова и Василева". В момента е адвокат на свободна практика. Специализира в областта на трудовото, семейното и застрахователното право.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    etty1 avatar :-|
    etty1
    • + 3

    Силни листи.

    Нередност?
  • 2
    mmt1427702451396394 avatar :-(
    DR
    • - 1
    • + 4

    Отново наднича поне един скелет от гардероба, всички успешни хора ли в България са свързани с БКП, ДКМС, военно разузнаване на БНА, СИК

    Нередност?
  • 3
    jlr16341049411081599 avatar :-|
    Бийп

    Да ги видим :) Силен ход с Хазарта :)

    Нередност?
  • 4
    rsb16343962831082299 avatar :-|
    john black

    Провинциални адвокатчета, пишман БГ бизнесмени и откровенни мутри. Защо няма елитни лекари от Германия, международно признати юристи от Холандия и висши корпоративни мениджъри от Fortune 10 компании в Щатите? Защото такива дори няма да ви обърнат внимание. Селските бекове, от друга страна, ви пасват идеално. ИТН v2.0

    Нередност?
  • 5
    hwl43585299 avatar :-|
    Plamen Turkedjiev

    Уважаеми Капитал,

    Информацията Ви за Росен Костурков не е вярна.

    Подпис:
    Пламен Тюркеджиев,
    Управител SMC Industrial Automation Bulgaria EOOD

    Нередност?
Нов коментар