Управляващите ще сменят цялата КЗК

Важният регулатор беше изцяло подчинен на старата власт, която на прощаване беше удължила мандата на комисарите

Юлия Ненкова е начело на КЗК вече 6 години
Юлия Ненкова е начело на КЗК вече 6 години
Юлия Ненкова е начело на КЗК вече 6 години    ©  Надежда Чипева
Юлия Ненкова е начело на КЗК вече 6 години    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири месеца след влизането на новите управляващи във властта парламентът се заема с избор на нови седем члена на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Депутати от мнозинството внесоха в четвъртък промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се прекратяват мандатите на сегашните членове на регулаторния орган и намаляват мандатите им от 7 на 5 години. Изборът на новите членове трябва да стане до месец след приемането на поправките.

Действието е важна крачка към ликвидирането на част от машината за натиск на ГЕРБ и ДПС. През КЗК те можеха да удрят неудобни бизнесмени с огромни глоби, да пренареждат обществени поръчки и концесии, да загърбват монополи и картели.

Какво се променя

Законопроектът е подписан от народни представители от коалиционните партньори - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Промените запазват сегашния брой на членовете на КЗК, като се увеличава само броят на заместник-председателите - от един на двама. Заедно с това се въвеждат и критерии, на които трябва да отговарят членовете на регулаторния орган. Те трябва да не са били собственици или съдружници в обявени в несъстоятелност дружества, както и членове на управителни и контролни органи на фирми в несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на несъстоятелността, ако има неудовлетворени кредитори.

В законопроекта е посочено, че в едномесечен срок от приемането на промените Народното събрание мандатът на старите членове на КЗК се прекратява и парламентът избира нови.

Мотивите: шест години стигат

Смяната на сегашния състав на КЗК не е изненада. Преди месец финансовият министър Асен Василев обвини регулаторния орган, че не си върши работата във връзка с рязкото вдигане на цените на горивата. Според него ролята на КЗК е, ако има картелизация, злоупотреба с доминираща позиция, всяване на смут и паника или спекула с цените, да постави ред, като има инструменти за това - може да налага глоби до 10% от годишния оборот на фирмите. "В момента КЗК по-скоро не работи", посочи той. Въпросът за смяната на членовете на регулатора беше обсъждан и на състоялия се миналата неделя коалиционен съвет на лидерите на управляващата коалиция.

Мандатът на сегашните членове на КЗК беше увеличен в края на живота на третото правителство на Бойко Борисов чрез промени в закона покрай други редакции, свързани с евродирективи и така ГЕРБ бетонира властта си в ключовия регулатор преди редовните парламентарни избори през април миналата година. Сегашният състав на КЗК беше избран от доминирания от ГЕРБ 44-и парламент след сложни договорки между различните партии в него и е смесица от верни партийни кадри и хора, зад които стоят определени икономически лобита.

Председателят на комисията Юлия Ненкова, чийто син Александър Ненков е депутат от ГЕРБ, беше зам.-кмет на София по времето, когато премиерът Бойко Борисов беше столичен кмет, и се счита за лично вярна на лидера на ГЕРБ. Преди да бъде избрана на поста, тя дълги години оглавяваше надзорния съвет на Агенцията за приватизация, по чието време "Булгартабак холдинг" беше продаден на дружество с неясна собственост, зад което стояха интересите на тогавашния тандем Цветан Василев - Делян Пеевски. Спорна биография има и предложеният за член на КЗК от СДС Димитър Витанов, който по времето на управлението на Пламен Орешарски беше председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз", а за основен кадровик в държавните енергийни дружества към оня момент се сочеше Пеевски.

Другият от общо седемте членове на КЗК - Красимир Зафиров, пък беше издигнат за поста от партията на Христо Ковачки "Лидер", която впоследствие беше преименувана на "Български демократичен център". С две правителства като зам.-министър е свързана и предложената от БСП за член на КЗК от БСП Ана Янева - това на Сергей Станишев и на Пламен Орешарски. Освен това тя е и ярка партийна фигура, защото беше начело на софийската организация на социалистическата партия и се сочи за близка до Румен Овчаров.

Спорните решения на сегашната КЗК

В рамките на мандата си сегашният състав на КЗК взе редица спорни решения. Едно от най-ярките беше забраната на сделката между "Еврохолд" и CEZ за активите на чешкото енергийно дружество, зад което тогава прозираха политически, а не икономически аргументи. Подозренията, че в решенията на регулаторния орган са се намесвали висши управленски фактори от ГЕРБ беше изтекъл през лятото на 2020 г. запис на глас като на Бойко Борисов, в който се чува репликата: "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно". След скандала обаче КЗК изведнъж промени позицията си на 180 градуса и вече счита, че сделката не е заплаха за конкуренцията.

Другият пример е с вече покойния чешки милиардер Петр Келнер, който не бе допуснат да купи "Нова тв", защото бил финансово много силен, а няколко месеца по-късно българският кандидат Кирил Домусчиев беше скоростно одобрен.

Преди това КЗК първо откри картел на пазара за горива, а впоследствие при окончателното решение се оказа, че според регулаторния орган такъв няма. Освен това всички разрешения за сделки, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, се приемаха без обследване за рекордно кратки срокове.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Тази лелка от КЗК направи такива престъпления, че доживот зад решетките ще й е малко.

    Нередност?
  • 2
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485

    Кобра та дрънка.

    Нередност?
  • 3
    linderoth avatar :-|
    linderoth

    Каква физиономия има тази престъпница. Ако не бяхме кочина тази ще лежи до живот със сигурност.

    Нередност?
Нов коментар