🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК и случаят с ЧЕЗ и "Инерком" - моделът на превзетата държава

Четири години по-късно съдът постанови, че комисията незаконно е провалила сделката, сега данъкоплатците ще трябва да плащат милиони за обезщетения

В самия край на управлението си ГЕРБ награди с удължен мандат членовете на КЗК.
В самия край на управлението си ГЕРБ награди с удължен мандат членовете на КЗК.
В самия край на управлението си ГЕРБ награди с удължен мандат членовете на КЗК.    ©  Юлия Лазарова
В самия край на управлението си ГЕРБ награди с удължен мандат членовете на КЗК.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ясен Бояджиев в анализ за "Дойче веле"

На тази новина почти никой не обърна внимание. Така става обикновено в България - и най-гръмките скандали след време приключват тихомълком. По-паметливите сигурно не са забравили как преди четири години решилата да се освободи от българския си бизнес в електроразпределението и електроснабдяването чешка компания ЧЕЗ си беше избрала за купувач фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова.

През юли 2018 обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) набързо забрани сделката. Мотивът на комисията беше, че след като се обединят съществуващите фотоволтаични бизнеси на "Инерком" и ЧЕЗ, фирмата на Върбакова ще се сдобие с господстващо положение на пазара за електроенергия. Върбакова предложи да се освободи от фотоволтаиците си, но комисията изобщо не ѝ обърна внимание. Накрая уговореният срок за сделката изтече и тя пропадна.

Още тогава беше ясно, че това си е пладнешки обир, извършен от държавен орган. Което сега вече е ясно документирано в съдебно решение. Тези дни Върховният административен съд окончателно се произнесе, че КЗК е блокирала сделката незаконно. Собствената й методиката определя, че концентрацията не възпрепятства конкуренцията, когато общият пазарен дял не надхвърля 15% на съответния пазар. Направените в рамките на съдебното дело експертизи показват, че делът на фотоволтаичните мощности на ЧЕЗ и "Инерком" е бил общо едва 2,5%. КЗК обаче взима решението си, без изобщо да извърши изискваната оценка за концентрация.

Това, че "Инерком" и Върбакова печелят делото, не означава, че могат да си върнат провалената сделка, тъй като активите на ЧЕЗ отдавна вече бяха продадени на друг. Те обаче ще бъдат богато обезщетени, след като осъдят държавата за понесените щети. Така ще си върнат разходите по делото, както и 5-те милиона, загубени като капаро по сделката.Но освен това могат да претендират и за пропуснати ползи. Във всеки случай данъкоплатците ще трябва да платят милиони за напълно съзнателното изпълнение на политическа поръчка от КЗК.

Случаят е само един от много подобни.При сделката за "Нова" се оказа, че забраненото за един е позволено за друг при абсолютно същите условия. Или солената глоба, наложена с изсмукани от пръстите аргументи на верига магазини за детски играчки, чийто собственик подкрепи протестите през 2020 г. Така КЗК си заслужи прозвището Комисия за защита ОТ конкуренцията. За награда в самия край на управлението на ГЕРБ мандатът на членовете й бе удължен от 5 на 7 години.

Дейността на КЗК ясно илюстрира какво представлява моделът на завладяната държава. Но КЗК съвсем не е единствена. Същото е практически навсякъде, където има някакъв материален политико-икономически интерес - "независими" регулатори и агенции, всевъзможни контролни органи (да не говорим за върха на тази пирамида - прокуратурата). Послушни и зависими хора изпълняват поръчки.

Като награда за изпълнените политичекски поръчки в самия край на управлението си ГЕРБ удължи мандата на членовете на КЗК с още две години.

Това обяснява в голяма степен защо например инвестициите са на и под санитарния минимум. И дава представа колко колосално трудна е задачата на новото управление, което се зарича да разбие модела и да върне държавата обратно на обществения интерес и на закона.

Яростната съпротива на онези, които биха загубили позициите си, не е единственият проблем. Промяната ще бъде затруднена и забавена и от коалиционния характер на управлението, събрало в себе си различни интереси. Пречка, която на места се забелязва с просто око, е липсата на достатъчно хора, които да са достатъчно подготвени за тази задача. И накрая - новите управляващи не трябва да се поддават на съблазънта на свой ред да овладяват институциите, като поставят в тях верни "наши" хора за сметка на експертността, независимостта и морала.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    batMilen avatar :-|
    Milen Stefanov

    Да се национализират активите на Тиквун (вкл. на офшоните фирми свързани с него), който еднолично командваше всички институции. Средствата да се използват за поправяне на нанесените щети на данъкоплатците! Не тряба да търпим да ни крадат пряко и косвено главозамаяли се мутри!

    Нередност?
Нов коментар